Všeobecná kategorie > Bezpečnost - armáda, zpravodajství, policie

Valky (was:Uchvatna zbran)

<< < (7/15) > >>

Tomsik:
Yan: Z vaší diskuze zde se stalo místo, kde se dobře bavim, nebudu Vám dávát protiargumenty, nemá to totiž cenu...chci jen poznamenat, že jste zřejmě zaujatý proti Izraeli, nevím proč, nevím co Vás k tomu vede, zkuste mi to prosím vysvětlit...nebo se mýlím?

btw: dobyvačná válka, ano, pokud jde o Golany, Jeruzalém, WB tak ano...všichni víme proč to území Izrael potřebuje...a chce.

Yan:

--- Citace: Tomsik kdy  9. Srpna 2007, 17:12:33 ---btw: dobyvačná válka, ano, pokud jde o Golany, Jeruzalém, WB tak ano...všichni víme proč to území Izrael potřebuje...a chce.
--- Ukončit citaci ---
Celou dobu se druhá strana brání označení dobyvačná válka. Jako kdyby s tím měla nějaký problém  ;)

--- Citace: Tomsik kdy  9. Srpna 2007, 17:12:33 ---Yan: Z vaší diskuze zde se stalo místo, kde se dobře bavim, nebudu Vám dávát protiargumenty, nemá to totiž cenu...chci jen poznamenat, že jste zřejmě zaujatý proti Izraeli, nevím proč, nevím co Vás k tomu vede, zkuste mi to prosím vysvětlit...nebo se mýlím?
--- Ukončit citaci ---
Já se tady také bavím, kdyby tomu tak nebylo, tak sem nechodím.
Nicméně se pletete. Nemám nic proti Izraeli, ale na rozdíl od vás (teď nemyslim vas jako jedince) nejsem ani jeho nekritickým stoupencem. Jsem schopen posoudit i oprávněné zájmy a pozice druhé strany, což od vás asi čekat nelze.

Zkusme si to otestovat na dvou otázkách.
1) Má Izrael právo na existenci?
2) Mají Palestinci právo vyhlásit svůj nezávislý stát na území WB a Pásma Gazy?

Za sebe mohu říct že na obě otázky odpovídám ANO. A co vy?
Jenom bych upřesnil že nezávislým státem Palestinců míním opravdu nezávislý Palestinský stát se všemi atributy nezávislého státu (tedy žádný izraelský protektorát).
(Golany a východní Jeruzalém nechme stranou)

menagen:

--- Citace: Yan kdy  8. Srpna 2007, 23:10:40 ---
No neni problem nerozumět když člověk nechce.
Ale zkusim ti to vysvětlit. Dobyvačná válka to byla v té době kdy probíhala. Tehdy Izrael podle operačních plánů úspěšně dobyl cizí (jemu nenáležící) území. To že po několika letech s těmi státy uzavřel mírovou dohodu a ty státy netrvaly na navrácení tohoto území nemělo na charakteristiku té války (která proběhla řadu let předtím) vliv.

--- Ukončit citaci ---

... což je přesně stejná situace, jako SSSR a území, která dobyl na východě tehdejšího Polska.

Pokud tady papouškuješ "dobyvačná válka, dobyvačná válka...", tak bys měl měřit všem "dobyvačným válkám" stejným metrem. Ale pokud chceš zohledňovat aktuální politickou situaci (což je IMHO v pořádku), která samozřejmě problematická je, tak ti může být vcelku jedno, jestli si ten který uzavřený konflikt v minulosti zaškatulkuješ jako "dobyvačnou válku", "preventivní útok", "kolektivní obranu" či cokoli jiného.

Důvody, proč Palestinci nemají vlastní stát, totiž nesouvisejí s válkami v 56 a 67, ale s tím, že existence takového státu by v současné době (!) představovala ohrožení bezpečnosti Izraele a jeho obyvatel.

menagen:

--- Citace: Yan kdy  9. Srpna 2007, 17:40:17 ---1) Má Izrael právo na existenci?
2) Mají Palestinci právo vyhlásit svůj nezávislý stát na území WB a Pásma Gazy?

Za sebe mohu říct že na obě otázky odpovídám ANO. A co vy?
Jenom bych upřesnil že nezávislým státem Palestinců míním opravdu nezávislý Palestinský stát se všemi atributy nezávislého státu (tedy žádný izraelský protektorát).
(Golany a východní Jeruzalém nechme stranou)

--- Ukončit citaci ---

Doplnil bych pro tebe ještě třetí otázku:

3) Má Izrael právo na tento nově vzniklý plně nezávislý palestinský stát vojensky zaútočit v okamžiku, kdy z jeho území přiletí první Kasám na Sderot?

Pokud odpovíš rovněž ano, pak se mohu připojit.

Na druhou stranu je vcelku zřejmé, že postup podle bodů 2-3 není řešením současné situace, protože do týdne bychom měli stejnou situaci, jakou máme dnes, akorát by bylo v regionu o několik izraelců a několik palestinců méně...

Yan:

--- Citace: menagen kdy  9. Srpna 2007, 17:58:58 ---... což je přesně stejná situace, jako SSSR a území, která dobyl na východě tehdejšího Polska.

--- Ukončit citaci ---

Ale já jsem přece toto obsazení východních území Polska Sovětským Svazem označil za dobyvačnou válku..... v tom se shodnem.
Na druhé straně není pravda že by to byla přesně stejná situace. Na území WB a pásma Gazy se nejedná jen o spor bývalých a současných správců tohoto území, ale jsou zde tendence ke vzniku nového státu (ani Egypt, ani Jordánsko, ani Izrael). A to je oproti území které si na úkor Polska přivlastnil Sovětský Svaz dost podstatný rozdíl.

--- Citace: menagen kdy  9. Srpna 2007, 17:58:58 ---Pokud tady papouškuješ "dobyvačná válka, dobyvačná válka...", tak bys měl měřit všem "dobyvačným válkám" stejným metrem. Ale pokud chceš zohledňovat aktuální politickou situaci (což je IMHO v pořádku), která samozřejmě problematická je, tak ti může být vcelku jedno, jestli si ten který uzavřený konflikt v minulosti zaškatulkuješ jako "dobyvačnou válku", "preventivní útok", "kolektivní obranu" či cokoli jiného.
--- Ukončit citaci ---

Mě to vcelku jedno je, že se tato válka dá označit za dobyvačnou. To vadí spíš mým oponentům.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi