Všeobecná kategorie > Bezpečnost - armáda, zpravodajství, policie

Valky (was:Uchvatna zbran)

<< < (6/15) > >>

Yan:

--- Citace: Scooolie kdy  8. Srpna 2007, 22:21:35 ---Ech, Yane, já tvé logice prostě nerozumím. Celé se to točí kolem "dobyvačné války". To je válka, kdy dobudu (a nechám si) území jiného státu. Izrael obsadil území, které si v té době nárokovaly a ovládaly Jordánsko a Egypt. Ty už ho nechtějí. Tak jaká dobyvačná válka? ;D

Území jakého státu Izrael dnes "okupuje" (nechme teď stranou ty Golany)?  :D
S kterým státem má Izrael "otevřenou otázku"?

--- Ukončit citaci ---

No neni problem nerozumět když člověk nechce.
Ale zkusim ti to vysvětlit. Dobyvačná válka to byla v té době kdy probíhala. Tehdy Izrael podle operačních plánů úspěšně dobyl cizí (jemu nenáležící) území. To že po několika letech s těmi státy uzavřel mírovou dohodu a ty státy netrvaly na navrácení tohoto území nemělo na charakteristiku té války (která proběhla řadu let předtím) vliv.

No a ptáš-li se s kým má Izrael "otevřenu onu otázku" tak mám dojem že jsi asi chyběl ve škole když se probíral v dějepise rok 1947 a vznik Indie a Pákistánu. To tehdy také byla otevřená otázka a přesto se ptát v roce 1946 s kterým státem má Spojené království otevřenou otázku Indie by bylo poněkud obtížně zodpověditelné........

Ten problém prostě je, existuje a zavíráním očí před realitou existovat nepřestane. 

Samuel:
Yane, tvé argumenty jsou jako obvykle plné překroucení reality. Ono to zde již v jiné podobě zaznělo, ale snad ještě jednou. Pod pojmem dobyvačná válka si já představuji válku, kdy agresor zahájí konflikt s jiným státem nebo státy s primárním cílem obsadit a získat trvale cizí území napadeného státu.
Israel je, jak snad budeš i při své demagogii schopen uznat, v pozici, kdy obklopen nepřáteli prostě nemůže vždy čekat na první úder protivníka a reagovat obranou až na něj. To by již totiž neexistoval. Israel existuje mimo jiné díky velmi kvalitní zpravodajské službě, která je schopná na nebezpečí útoku upozornit s předstihem. Logické tedy je, že v takovém případě Israel může zvolit preventivní útok s využitím například momentu překvapení, či k získání jistého náskoku nebo výhody v nadcházejícím konfliktu. Jestliže v tomto konfliktu Israel obsadí určité území, ať již z důvodu posílení své budoucí bezpečnosti nebo k posílení své suverenity v oblasti, nemohu to považovat za dobyvačnou válku. Primárním cílem je uchránit svou existenci (tedy obrana), ne rozšiřovat území (tedy zjednodušeně útok).

Yan:
Samueli, i válka kterou vedl Sovětský svaz s Finskem v předvečer 2.sv.v. měla za cíl posílit jeho bezpečnost. Vzhledem k poloze Leningradu (Petrohradu) a nakonec i k průběhu bojů za 2.sv.v. (viz blokáda Leningradu) to je celkem zřejmé. Nicméně asi se shodnem že to byla jednoznačně válka dobyvačná.

Jinými slovy, dobyvačnou válku mohu vést z různých důvodů.

Samuel:
Opravdu vidím zásadní rozdíl pokud napadne země velikosti SSSR Finsko vůči situaci, kdy je Israel obklopen pěti připravenými armádami a z taktických důvodů začne s bojovými akcemi první.
Pokud ten rozdíl nevidíš a řadíš ty příklady do jedné roviny, pak je to s tvou rozpoznávací schopností pravděpodobně dost mizerné.
A znovu opakuji, hlavní rozdíl je v primárním cíli té války. Israel od roku 1947 stále jen hájí svou existenci před araby a jejich tichými (někdy i hlasitými) spojenci v OSN.

Yan:
Ale já ten rozdíl samozřejmě vidím. Mě je naprosto jasné že Izrael zaútočil preventivně, že prostě nechtěl riskovat že zaútočí druhá strana*). Má to samozřejmě svoji logiku, neboť útočící strana je ve výhodě. A je mi jasné že z těchhle důvodů Izrael zaútočil. Nic to ovšem nemění na tom, že cílem té války bylo (mimo jiné) dobýt území WB, pásma Gazy, východního Jeruzaléma, Sinaje a Golanských výšin. Tedy dobýt toto území. Z tohoto hlediska to samozřejmě dobyvačná válka je. Obzvlášť když k tomu připojíme některé výroky politiků z té doby (a doby následné) které svědčí o tom že toto území chtějí nejenom vojensky kontrolovat, ale přímo připojit ke státu Izrael. I bez těchto výroků (které není mimochodem problém dohledat) je zřejmé že probíhala a někde i probíhá snaha o kolonizaci těchto území, respektive o jejich připojení ke státu Izrael.

*) Je zajímavé že stejně urputně se proizraelská strana v těchhle souvislostech brání i označení Izraele za útočníka v Šestidenní válce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi