Všeobecná kategorie > Politika v Zemi Izrael

Je Benjamin Netanjahu dobrý nebo špatný vůdce Izraele?

<< < (12/14) > >>

talarich:
Na další funkční období se nevolí premiér, který nic nedokázal a pouze slibuje. Takže to, že volby vyhrál Bibi, je pro mě důkazem, že opravdu musel něco dokázat a ne jen něco slibovat.
Opozice výrazná je, můj osobní názor. O takové Czipi Livni je slyšet víc než je zdrávo. A i ta Zoabi není úplně neviditelná. Zatím ale opozice nepřišla s ničím, co by voliče přesvědčilo. Ale jinak souhlasím s vámi, že Bibi se musí snažit víc než v prvním volebním období. Jinak vydláždí cestu opozici - tedy levici, a tedy pěknému průšvihu.
Takže podle mě Bibi udělal za poslední roky dost. Ale pokud bude dělat to samé i nadále, tak to stačit nebude. Takže musí udělat víc, než udělal dosud. V tom s vámi plně souhlasím.
Voliči podle mě berou už udělanou práci Bibiho jako standard a očekávají nyní víc. A ano, otázka je, zda Bibi má co nabídnout (to víc než dosud), a co by to mohlo být, aby Bibi voliče přesvědčil, že mají příště opět volit pravou rukou pravici.

talarich:
Zde je článek k tématu a také zajímavý graf:
https://www.washingtonpost.com/blogs/the-fix/wp/2015/03/31/support-for-palestinian-state-hits-two-decade-low-in-u-s/

Jeitteles:
Volby mu skutečně hodně vyhrála kampaň proti němu, jsem o tom přesvědčen. Jakmile někdo začne takový hon, a tento ještě trvá dlouho, voliči se proti tomu vždy vzbouří, to je osvědčeno z mnoha států. Už když tento hon začal, tak jsem si pomyslel, že je to velká strategická chyba opozice. Tzipi Livni se voliči v posledních letech přesytili, navíc její přeskoky z jedné politické strany do druhé. Potenciál má Moshe Kahlon, pokud neudělá chyby jako třeba Lapid.
Jinak, Bibi dokázal přinést ten klid, to asi voliči ocenili. Teď to bude jeho čtvrté volební období, nikoliv druhé. A myslím si, že pro něj bude poslední - proto čekám, zda přijde s něčím odvážnějším a zásadnějším.

Scooolie:

--- Citace: Jeitteles kdy 31. Března 2015, 12:18:03 ---Teorii bychom měli a teď co bude reálně. A v čem je status quo nebezpečný. Bibi vládne nejdéle po Ben Gurionovi a přitom pouze vždy udrží stav, nic neposune, nic nevyřeší ani o milimetr, po něm to převezme někdo typu Tzipi Livni, protože pravice přece neudělala vůbec nic, a bude Palestinský stát na světe, i se stažením židovských osad z Judska a Samaří. Nemůžeme být v klidu, protože když s žádným řešením nepřijde pravice, přijde s ním za čas levice. Čímž se vracíme k hodnocení Bibiho. Podle mě dělá málo, promrhává čas. Ten čas nehraje tak zcela pro nás.

--- Ukončit citaci ---

Mám pocit, že celkem velký úspěch je pokračování posilování židovské přítomnosti v Judeji a Samaří a samozřejmě také ve strategických sídlištích Jeruzaléma. To samo o sobě má ohromnou cenu, protože čím více Židů tam bude žít, tím hůře se tam odtud bude Izrael moci "stahovat". To si koneckonců uvědomuje i Palestinská správa. Prostě 1 tisíc lidí lze vysídlit, 5 tisíc už hůře a 50 tisíc? 100 tisíc? Ve skutečnosti je to tak, že za Bibiho vlády se levici reálně zužuje manévrovací prostor a ona fakticky už nemůže - ani kdyby stokrát chtěla - reálně uvažovat třeba o vysídlení Maale Adumim nebo Arielu... To považuji za chytrou taktiku.

Osobně si myslím (a vypadá to tak i z před volbami uniklých informací), že Bibi ve skutečnosti je připraven umožnit vznik Palestinského státu. Ale něco za něco. Buď Arabové couvnou a splní základní izraelské podmínky, anebo stát mít (zatím) nebudou a Izrael v mezidobí bude dále pomalu ale jistě ukusovat z území, na které by arabský stát mohl vzniknout... Považuji to za vynikající přístup. A Arabové to sami koneckonců dobře vědí - to je také důvod, proč se snaží nyní jednostranně prosadit vznik svého státu na mezinárodní scéně - ustoupit nechtějí a současně vědí, že čas hraje proti nim.

Scooolie:

--- Citace: Jeitteles kdy 31. Března 2015, 14:04:01 ---Jo, diverzifikace, psal jste nedávno o Rusku jako spojenci a dnes máte na eretzu článek "Putin slíbil pomoc vzniku Palestinského státu". Vlastně v podstatě všichni počítají se vznikem Palestinského státu jako s hotovou věcí a otázkou je pouze kdy.

--- Ukončit citaci ---

To není nic proti ničemu. Rusové slibují všem a všude. Ale to neznamená, že skutečně nějak více pomohou. Oproti stavu v době SSSR je tahle slíbená pomoc vcelku neškodná. Zatím, dokud má Izrael v zádech americké právo veta v Radě bezpečnosti OSN.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi