Judaismus > Obecná náboženská debata

Židovská duše

<< < (5/7) > >>

אאאאא:

--- Citace: Tamar kdy  4. Ledna 2015, 17:00:55 ---
--- Citace: אאאאא kdy  1. Ledna 2015, 03:52:22 ---2) Která literatura se (přímo) tímto pojmem zabývá?

--- Ukončit citaci ---
odpověď je tady:

--- Citace: zoom kdy 25. Prosince 2014, 11:07:25 ---Pro začátek bych doporučila Tóru. Potom prorocké knihy a svitky a nezapomenout na Žalmy. Jít k pramenům, protože bez nich nepochopíte komentáře.
--- Ukončit citaci ---

.. a tady:

--- Citace: zoom kdy  2. Ledna 2015, 10:59:04 ---..  Ano úplně nejlepší je číst vše hebrejsky, protože ten jazyk je stvořen pro židovskou duši. Proto hledá-li člověk židovskou duši hebrejština je jedním ze spolehlivých vodítek.
--- Ukončit citaci ---

--- Citace: אאאאא kdy  4. Ledna 2015, 16:41:49 ---(neptám se na to, "co bych měl dělat" apod. - protože to je podle mě irelevantní..) - ptám se: co to ta židovská duše teda je? jaká je její "esence" ? podstata? ..
--- Ukončit citaci ---

Pokud jsou rady, co máte dělat = číst, studovat, pro vás irelevantní, tak se to nedozvíte.
Žádná definice v tom smyslu jako je třeba Pythagorova věta nebo vzorec na výpočet objemu koule neexistuje.
Pochopit to, na co se ptáte je práce na celý život.

--- Ukončit citaci ---

nevím. byl jsem vychovanej v katolicismu, ale "pochopil" jsem ho dávno. rozhodně to netrvalo celej život. a zatím vše nasvědčuje tomu, že jsem ho pochopil správně.

judaismus je v některejch věcech složitější, na druhou stranu je to taky "jen" náboženství. resp. ano, je to mnohem víc než náboženství, ale tak jako tak, musí to být relativně pochopitelné, kdyby nebylo, jak by se pak někdo pro to mohl rozhodnout? :P

(ano, teď nemyslím to, kdo je židem dle halachických pravidel, mnohem, mnohem důležitější je, kdo jím je "v sobě", "ve svém srdci", a to není možný bez vědomýho, svobodnýho rozhodnutí, a takový rozhodnutí není možné uskutečnit bez znalosti toho, pro co se člověk rozhoduje; jinými slovy bez "pochopení podstaty")

Tamar:
.. himbajs...   :o

Jde o duši nebo o náboženství??

.. pro náboženství se člověk může rozhodnout, ale pro duši ? ? ?

zoom:
Tamar: Tím, že se člověk rozhodne například pro konverzi, rozhoduje se pro duši. Ano, ano je to tak i pro duši se může člověk rozhodnout.
Alef: je třeba pokory, vytrvalosti a pak se ta duše sama přihlásí až se vymaní ze všech těch obalů - klipot-  קליפות . :)

Tamar:
Ano, tak nějak jsem to myslela.. že tu duši získá až tou prací na sobě, trpělivostí a pokorou..

myslela jsem tím, že to není tak, že se rozhodne a "blik" a hned má židovskou duši..  :)

talarich:
Aj vaj, já věděl, že se té reinkarnaci nevyhneme  :)

Zkuste mi prosím popsat, co se přesně se děje při proměně larvy v motýla uvnitř kukly.
Jak se stane, že začne tlouct lidské srdce.
Vždyť my ani nevíme, jak fungují věci, které jsou kolem nás, a na které si můžeme sáhnout.

Vemte si takovou minci. Buď můžete popsat její barvu, chuť, váhu, tvar, složení, reliéf…
Nebo můžete popsat její celou historii: kdo ji vyrobil, kde ji vyrobil a kdy ji vyrobil (případně proč ji vyrobil).
Nebo můžete popsat její funkci a účel.
Takže buď popíšete její přitomnost nebo minulost nebo budoucnost. Každý z těch popisů je správný, ale přesto není ani jeden z těch popisů úplný. A každý z těch popisů je zcela jiný. A každý z těch popisů zabere celkem dost času k samotnému výzkumu.
Ale třeba pro mě je mnohem důležitější vědět, k čemu ji mám použít. A tím myslím, zda po mě Nejvyšší chce, abych ji vhodil do dlaně žebrákovi nebo za to koupil jídlo pro moje děti. A k tomu mi ani jeden z výše uvedených popisů nepomůže.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi