Judaismus > Obecná náboženská debata

Ask židovské fanatičky

<< < (3/16) > >>

Scooolie:

--- Citace: אאאאא kdy 22. Prosince 2014, 09:00:53 ---
--- Citace: Scooolie kdy 21. Prosince 2014, 23:01:00 ---
--- Citace: אאאאא kdy 20. Prosince 2014, 18:52:06 ---Mě to vede k myšlenkám: jaký má smysl rabínský judaismus, když rabín taky může být pěkné "kvítko" (třeba masový vrah, výrobce drog, podvodník), ateista nebo prostě debil? ..

.. Nejsem Žid, uvažuju o konverzi, ale říkám si: proč by o mé konverzi měl rozhodovat někdo, komu prostě nevěřím, nedůvěřuju, kdo je podle mě naprostý debil? ..

--- Ukončit citaci ---

K excesu může dojít u jakéhokoliv náboženství či víry... Jistě si vzpomenete na různé potrhlé, tragikomické, ba i zločinné příklady duchovních protestantských, katolických i jiných. Prostě si v případě uvažované konverze dobře rozvažte - tedy kromě toho zda a proč chcete konvertovat - také to s čí pomocí...

--- Ukončit citaci ---

Ano, ale v křesťanství nebo aspoň v katolicismu jsou "pravidla" nastavená tak, že křesťanem se může stát každý, aniž by musel splňovat nějaké podmínky. I kdyby nějaký kněz odmítl pokřtít nebo s tím dělal obstrukce, už jen samotný stav rozhodnutí stát se křesťanem z člověka dělá katechumena a tedy křesťana. Ve výjimečných případech může dokonce pokřtít kdokoli, nemusí to být kněz. Oproti tomu v judaismu vše záleží na rabínovi. Když si rabín postaví hlavu, tak jedině hledat jiného rabína. To mi příjde velmi diskriminační.

--- Ukončit citaci ---

Tak jsou nastavena pravidla... Hovořit o diskriminaci není namístě. Je to jako byste polemizoval s pravidly členství v golfovém klubu... Prostě nějaká jsou a Vy je buď budete respektovat anebo nebudete členem klubu. Vaše volba.

Nicméně s křesťanstvím si to dost idealizujete. Nic proti Vašemu pojetí, ale takto "funguje" jen u některých protestanstkých denominací. Abyste se stal katolíkem, tak rozhodně nestačí jen Vaše rozhodnutí - beze křtu Vás prostě ostatní katolíci nebudou brát za jednoho z nich, A když si farář postaví hlavu a nepokřtí - třeba kvůli takové drobnosti, jako že jste nechodil řádně na přípravu ke křtu a on není přesvědčen o tom, že víte do čeho jdete a že tomu skutečně věřítě - tak také máte šanci jen tím, že půjdete hledat jiného faráře...

Všeobecné kněžství není zdaleka možné ve všech případech u všech církevních denominací. Zkuste třeba jako řadový katolík provádět křty, svatby či jiné svátosti - a uvidíte ten rachot  ;D

Vlastně ideální z tohoto pohledu je islám - tam stačí odrecitovat vyznání víry a zcela demokraticky a nediskriminačně je z člověka ihned muslim. Sláva demokracii a přístupu k vířě bez omezení  ;D

Scooolie:

--- Citace: Tamar kdy 21. Prosince 2014, 23:05:10 ---
--- Citace: Scooolie kdy 21. Prosince 2014, 22:55:56 ---S tou paní, co psala ten citovaný text, je skutečně legrace... Líbí se mi, jak si je sveřepě jistá v názorech. Šamaj hadr  :D

--- Ukončit citaci ---

:D :D :D  .. Já myslím, že kdybyste dostával taky tak vydařené otázky, tak za pár dnů budete odpovídat podobně..

--- Ukončit citaci ---

Ta otázka byla naprosto v pořádku. Ale odpověď byla, jak kdyby odpovídal poslední spravedlivý a k tomu ještě značně hrubě... Zejména pokud se vezme v úvahu, kolik Židů mimo Izrael - samozřejmě včetně Česka - má nežidovského jednoho z rodičů, často i matku. Předpokládám, že o nich o všech si ona spravedlivá ženština také myslí, že to jsou pancharti. ::)

Čímž samozřejmě vůbec nechci polemizovat s tím, že smíšené manželství (a to nejen židovské) sebou přináší mnohé problémy, které manželství jednověrecké nemá,

Dan:
Je ten katechumena plnohodnotnej křesťan, nebo je křesťan druhý kategorie? Třeba u muslimů se tvrdí, že se jinověrec pronesením šahády stane muslimem, ale to není pravda, nesmí vykonat pout do Mekky (nedostane saudský vízum), nesmí být pohřben na muslimským hřbitově v islámský zemi, nesmí si vzít rodilou muslimku,...na všechno uvedený potřebuje potvrzení o duchovní přípravě od mezinárodně uznávaný duchovní authority, že konvertoval a byl řádně indoktrinován a ani tohle potvrzení nemusí bejt univerzálně platný. Judaizmus se vod křesťanství a islámu liší, je to etnokenfesionální náboženství, nově konvertovanej se nestane jen členem náboženský společnosti ale i příslušníkem jinýho národa. Je to něco jak adopce, člověk se nemůže stát Židem bez souhlasu Židů nebo dokonce proti jejich vůli.

Dan:

--- Citace: Tamar kdy 20. Prosince 2014, 17:51:19 --- :-[    :-\     :(    ..zní to nehezky, ale podle halachy má dáma vcelku pravdu..

--- Ukončit citaci ---

Jaký vlastně dostane hebrejský jméno potomek nežida se židovkou? Je to třeba Rachel bat Krišna, Rivka bat Jesus, Jákob ben Cuong, Izák ben Čen, Moše ben Abebe.
Třeba taková nějaká Bilha bat Mohamed bat Cong bat Šiva bat Christian bat Abhajdžet bat Izanaki bat Kublaj bat Jian by měla bejt halachicky OK.  :D

Tamar:

--- Citace: Scooolie kdy 22. Prosince 2014, 10:47:58 ---
--- Citace: Tamar kdy 21. Prosince 2014, 23:05:10 ---
--- Citace: Scooolie kdy 21. Prosince 2014, 22:55:56 ---S tou paní, co psala ten citovaný text, je skutečně legrace... Líbí se mi, jak si je sveřepě jistá v názorech. Šamaj hadr  :D

--- Ukončit citaci ---

:D :D :D  .. Já myslím, že kdybyste dostával taky tak vydařené otázky, tak za pár dnů budete odpovídat podobně..

--- Ukončit citaci ---

Ta otázka byla naprosto v pořádku. Ale odpověď byla, jak kdyby odpovídal poslední spravedlivý a k tomu ještě značně hrubě...

--- Ukončit citaci ---

jo.. to jo.. Já jsem nemyslela úplně otázky, ale spíš celkově tu "masáž", které je zmíněná osoba vystavena..
Chci tím říct, že se úplně nedivím tomu, jak se chová, protože tohle jsou věci, kterým slabší povaha prostě podlehne..
(Jsi báječná. Jsi anděl. Jsi můj vzor.. jsi tak krasna.. )

Každopádně zmírnit tón by jí velice prospělo..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi