Judaismus > Obecná náboženská debata
Otázka pre znalých.
Vader:
Naprosto souhlasim s Menagenem (a to i presto, ze teplota je stale 29,3 stupne, rosny bod 13,8 stupne :( )
Doplnil bych jen tu patou otazku. Za onen axiom se da povazovat Tora, desatero, nebo treba prave zminenych "13. clanku viry" (??????? ???? ?????) od Maimonida (AKA Rambam, ???"?). Techto trinact tvrzeni proklamuje ze :
* B-h Stvoritel existuje
* je jedinecny a absolutni
* je netelesny, a nedokaze Ho popsat a vystihnout zadny antropomorfismus
* je vecny, prvni a posledni
* jen Jeho je dovoleno uctivat a vzyvat
* Jeho vule byla sdelena prostrednictvim B-ziho zjeveni (napr. predani desatera, ??? ????) a skutecnych proroku
* Moshe (Mojzis) byl Jeho "sefprorokem" a nejvetsim ucitelem lidu Izraele
* Toru, ktera ted patri Izraeli (mineno spolecenstvi a lidu), daroval B-h Moshemu na Sinaji
* Tora je unikatni a nezamenitelna, a nebude nikdy nahrazena jinym "zakonem"
* B-h bez problemu okaze predvidat myslenky i skutky cloveka, ale clovek je presto svobodny ve svem rozhodovani a konani
* clovek prave proto, ze je svobodny v rozhodovani, budem nejvyssim Soudcem spravedlive odmenen nebo potrestan
* mesias 100% a na beton prijde
* dojde ke vzkriseni mrtvych; ti pak o sobe a svem zivote budou podavat pravdivy "raport"
Omlouvam se za znacne volnou parafrazi, ale znate me - nebyl bych to ja, abych otrocky citoval ;D
Karels:
Lide se deli na dve skupiny - ti, kteri umi programovat ve Fortranu a ti, kteri v nem programovat neumi.
Není lepší začít s C++? ;D
zvedavý:
Ja cítim, že desatero je dokonalé samo o sebe a ak by ľudia podľa neho žili, bol by tu raj na zemi. Mojžiša si preto veľmi vážim, veľká osobnosť svetových dejín.
Tóru som nikdy nečítal a tak mám takúto otázku:
6.) Tóra má vyše 600 príkazov ako tu píšete. Pochybujem, že si človek toľko príkazov zapamätá. Ako sa s tým vysporiadúvavate? Ako to chcete skĺbiť s praktickým životom? Nezväzuje vás to? Nie je to zbytočné spútavanie sa keď máme desatoro v ktorom je obsiahnuté všetko?
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi