Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Liga proti antisemitismu
martindeporres:
scoolie. Způsob, jakým obhajujete Kosovo je skutečně erstklassige chucpe. Taktiku vysídlené země nepoužili Srbové jako první. Použil ji třeba i Kutuzov proti Napoleonovi, lord Kitchener v búrských válkách a byli kvůli tomu zločinci? Zde bylo zabráněno suverennímu státu postupovat adekvátními prostředky proti zločincům, kteří proti němu bojovali. Bohužel podobné hlášky tady na netu čteme i v souvislosti s postupem Izraele proti teroristům z Hamásu. - Povraždili 1600 palestinců, zatímco jich padlo jen 13. - To jako aby byla válka vedená adekvátně se musí nechat od paldů zastřelit ještě dalších 1587 izraelkých vojáků, aby to bylo vyrovnaný?
Scooolie:
Já jsem nikdy netvrdil, že taktiku vysídlené země poprvé použili Srbové. Pokud ji použil Kutuzov proti Napoleonovi je to odůvodnitelné tím, že vysidloval vlastní lidi pro jejich dobro, aby zabránil zvítězit agresorovi. Jednání Britů proti Búrům je všeobecně považováno za zločin, ukázkový příklad vyvražďování civilistů - žen, dětí, starců - konec konců v búrských válkách byly poprvé ve velkém použity koncentrační tábory, později okopírované nacisty (mluvím teď o klasických KC, ne o vyhlazovacích táborech smrti), použita taktika spálené země (opět se inspirovali nacisté).
Onen suverénní stát nejprve spáchal agresi proti Slovinsku, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině. Pak začal vyhánět z domovů tisíce civilistů jen proto, že byly nesprávné národnosti. Nebyla to vojenská akce proti guerille, ale mohutná akce proti albánským obyvatelům Kosova - přesně ve stylu búrských válek nebo Rusů v Čečensku.
Srovnávat Srby s Izraelci je naprosto nemístné. Izraelci nevyhánějí desetitisíce lidí z jejich domovů, aby etnicky vyčistili území, které se jim líbí. Albánci oproti tomu neodpalovali rakety na srbská města, nehlásali nutnost zničení Srbska.
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 16. Února 2009, 22:57:41 ---Jak se chovali Rusové v Polsku, na to je dobré číst polské knihy.
--- Ukončit citaci ---
To je jako kdybyste napsal, že o chování Israelců je dobré číst palestinské zdroje! ;D (jistě - taky, mimo jiné, na doplnění)
--- Citovat ---A ohledně zbytku se chovali jako imperiální armáda. A samozřejmě tato území dobývali ve jménu cara - a pravoslaví. Rusové se tím nijak nelišili.
--- Ukončit citaci ---
Imperiální budiž. Ale jednak to bylo přímé sousedství, nikoli oblasti na druhém konci planety, jako to dělali Britové, Francouzi nebo Holanďani, druhak nikde nikomu násilně pravoslaví nevnucovali. Takže se lišili dost podstatně.
--- Citovat ---Ano, to je přesně to, co jsme říkal! Staral byste se sám o sebe a na bližní, trpící v irácké diktatuře, kašlal.
To, že USA samozřejmě šly do Iráku i kvůli ropě a že jinak kvůli absenci ropy nešly je jistě pravda. Ale to nic nemění na správnosti jejich jednání. Kvůli tomu, že někdo pomůže bližnímu i kvůli vlastními prospěchu, ještě jeho pomoc nepřestává být správným skutkem. Jen tu zištnost lze kritizovat, ne však tu pomoc. A už naprosto nemravné je dovozovat, že když někomu nepomohu, tak raději nemám pomáhat vůbec nikomu. Že buď všem nebo nikomu.
--- Ukončit citaci ---
Mám na to zcela jiný názor.
--- Citovat ---Ve skutečnosti je to tak, že USA svrhly Sadáma, nechaly proběhnout svobodné volby a dnes z Iráku odcházejí a v tam si vládnou demokraticky zvolení zástupci různých, byť vzájemně se svářících (ale to není vina USA, ale dějinného vývoje Iráku) skupin.
--- Ukončit citaci ---
;D ;D ;D
--- Citovat ---Pak je debata zbytečná.
--- Ukončit citaci ---
V této fasi zcela bezpečně, bohužel.
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 16. Února 2009, 23:39:20 ---
--- Citace: Scooolie kdy 16. Února 2009, 22:57:41 ---Jak se chovali Rusové v Polsku, na to je dobré číst polské knihy.
--- Ukončit citaci ---
To je jako kdybyste napsal, že o chování Israelců je dobré číst palestinské zdroje! ;D (jistě - taky, mimo jiné, na doplnění)
--- Ukončit citaci ---
Přesně tak. Jenže narozdíl od Rusů jsou Izraelci kritiky sami sobě. Mají mezi sebou tolik interních "kritických mechanismů", že arabská kritika je většinou jen slabé kafe proti zprávám B'Celem a Šalom Achšav... U Rusů jsem v současnosti ani v dějinách nic podobného nezaznamenal.
--- Citovat ---
--- Citovat ---A ohledně zbytku se chovali jako imperiální armáda. A samozřejmě tato území dobývali ve jménu cara - a pravoslaví. Rusové se tím nijak nelišili.
--- Ukončit citaci ---
Imperiální budiž. Ale jednak to bylo přímé sousedství, nikoli oblasti na druhém konci planety, jako to dělali Britové, Francouzi nebo Holanďani, druhak nikde nikomu násilně pravoslaví nevnucovali. Takže se lišili dost podstatně.
--- Ukončit citaci ---
Rozdíl byl jen v tom, kam se impérium šířilo - zatímco Rusko a USA měly velké oblasti ke kolonizaci v sousedství, tak Španělé, Portugalci, Francouzi či Britové to měli dál. Praktický rozdíl mezi ruskou kolonizací Střední Asie a britskou kolonizací Indie zas tak velký nebyl.
Náboženství násilně vnucovali naposledy Španělé a Portugalci. Britové a Francouzi ne.
Míla:
Vážení, do vaší konverzace sdělím pár informací. Teď bude Kosovo slavit 1 rok. Dnes ráno ve zprávách říkali, že největším hitem je prodej triček s nápisem : " Jsme hrdí, že máme muslimský stát". A o to přeci šlo. Doufám, že jste také včera v televizi zaregistrovali, jak žijí Srbové v Kosovu v provizorních buňkách těm, kterým muslimové zbourali domy a bez práce. V naší republice vznikla skupina lidí (bohužel jsem si nezapamatovala název nadace), která chce Srby v Kosovu podpořit, například jim postavit školu. Já se přiznám, že jsem se ještě nesetkala s tak radikálními názory, jako má Scooolie. Má na ně právo, něco ho k tomu v životě vedlo, ale diskuze nemá smysl, ale jsem přesvědčena, alespoň ze svého okolí, které není malé, že jsou spíše osamocené. Krásný den přeje Míla ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi