Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Neonacista Stwora
Vodník:
--- Citace: Jicchak kdy 10. Května 2008, 20:44:23 ---Co se týče hinduismu, trochu by to opravil, hunduismus zásadně monoteistický nyní,
--- Ukončit citaci ---
Já jsem pracoval několik měsíců po nocích v DHL s pánditem. Vedli jsme nekonečné náboženské debaty. Nevím, co myslíte slovem "zásadně", ale já jsem napsal, že hinduismus je monotheistický "v konečném sledu", tj. za pestrým pantheonem bohů je nevyřčené a jaksi (pro hinduisty) samozřejmé přesvědčení, že za tím vším je Jeden Bůh. Nakonec monismus v Advaitě Védantě pochází od hinduisty Šankary. ;)
--- Citace: Jicchak kdy 10. Května 2008, 20:44:23 ---Chofec Chajim když se dozvěděl o úmrtí lidí na dálném východě při přírodní katastrofě tak plakal.
--- Ukončit citaci ---
To plakalo hodně slušných lidí. Já myslím, že to není žádný argument k hinduismu, leda jen pro lidské soucítění Chofece Chajima.
Vodník:
Organisace Ne základnám má mezi sebou lidi, kteří toto hnutí kompromitují, to je pravda (a nejde jen o kontakty na teroristy). Dovolil bych si ale upozornit, že kampaň pro radar se zkompromitovala několikrát a dost hrozně, takže v tomto ohledu si obě strany nemají co vyčítat. Pokud jde o věcnou argumentaci, jsou antiradaristé každopádně poctivější.
Martin:
Vidím, že se zde probírá radarová základna v ČR.....
Osobně jsem byl poměrně dlouho spíše vlažnějším zastáncem a nakonec jsem skončil v táboře odpůrců, i když s vědomím toho, že ať se stane cokoliv, já to neovlivním. Iniciativa Ne základnám a lidé je pro mě právě kvůli kompromitujícím účastníkům nepřijatelná. Pravdou je, být dnes proti Spojeným státům je poměrně vděčné, navíc jde o výbornou šanci ke zviditelnění sebe sama.....
Faktem je, že můj odpor k základně hodně souvisí s tím, jak se vyvíjí můj vztah k USA a Rusku..... V zásadě ode zdi ke zdi....dlouho jsem byl skoro nekritickým obdivovatelem USA (nemám rád komunisty), jenže od jisté doby prodělaly mé názory značný posun....
Dříve jsem se poněkud naivně domníval, že zahraniční politika USA je i v současnosti ovlivněna nějakými hlubšími pohnutkami, z toho jsem však časem vystřízlivěl....
Všichni tedy mají své zájmy.......
Když se zbavím jednobarevného vidění (Američané hodní, Rusové zlí), máme tu dvě jaderné (super)velmoci, EU, ekonomicky sílící Čínu a Indii (otázka je, budou-li schopny tyto státy ustát rostoucí ceny surovin, ale to by mohlo způsobit velké těžkosti všem....)a islámský svět.
Za ideálních a utopických okolností by mělo všem zmiňovaným velmocím jít o blaho svých občanů.....což se dle mého názoru neděje:)
Reálně tu máme islámský svět, jehož cílem (alespoň cílem náboženských elit) by měla být už z podstaty Islámu Islamizace, případně podřízení, celého světa. Celkem pochybuji o proveditelnosti tohoto cíle, v každém případě jsou však zájmy islámského světa s mými spíše neslučitelné....
Pak je tu EU.... Nejsem si jist, jaké vlastně jsou dlouhodobé záměry EU, v každém případě se mi zdá, že krátkodobé zájmy spočívají jednoznačně na převedení co nejvíce pravomocí z členských států do Bruselu, dlouhodobě může snad jít o vytvoření unifikovaného politicky zcela korektního a lehce ovladatelného občana. Snad pokus o vytvoření "Brave new World" ? Otázka je, zapadá-li do takovéto vize nějak Islám.....ono těch variant je jistě více, zásadní však je co nejvíce omezit roli občana na chod státu. Je možné, že jsem pouze přehnaně paranoidní a to čeho jsme denně svědky je jen nebetyčná hloupost v kombinaci s přesvědčením o vlastní neomylnosti, touha po budování světlých zítřků a dobíhání marxismem silně ovlivněné generace 60. let.....:) Opět nic pro mě, já si nepřeji nic jiného, než aby si stát hleděl "svého" a o mě se staral co nejméně...
USA......bohužel nejsem velkým znalcem dějů ve Spojených státech, ale zdá se mi, že stejně jako v Evropě zde existuje politická třída do značné míry odtržená od zájmů prostých Američanů, jež si více, či méně jede po zajetých kolejích a co si myslí občané zase není tak podstatně (přirozeně mimo volební období). I zde má vliv generace 60. let, ale není to tak zlé jako v Evropě (snad s výjimkou univerzit).
Teoreticky jde USA o rozšiřování svobody a demokracie, v praxi bohatě stačí jen rozšiřování vlastního vlivu...Ve zkratce....spřátelený diktátor je větší kámoš, než nepřátelský či nepovolný demokrat. Vzhledem k nadstandardním vztahům se státy jako SA, Pákistán a škodění Rusku a jeho spojencům (hlavně, ale samozřejmě nejen Kosovo) za každou cenu opravdu nevím, jsou-li mé zájmy s těmi "americkými" totožné....Ostatně EU i USA mají často odlišné názory, ale vždy se shodnou na tom, že Islám je náboženstvím míru :D Nicméně přes všechny současné potíže USA věřím, že mají do budoucna lepší šance než EU a snad se časem srovnají i ty zájmy:)
Rusku nešlo nikdy o nic jiného, než o to být co nejsilnější...... Nejprve pod praporem pravoslaví, poté komunismu a nyní fašismu?? Rozhodně však své aspirace nebalí do žádných líbivých frází o šíření demokracie a svobody....Ani se nedomnívám, že by Rusové usilovali o světovládu, co vím, tak i Stalin byl na něco takového příliš velký pragmatik.....Rusové čelí stejně jako všichni již zmiňovaní velkým problémům, asi nejaktuálnější je přetrvávající demografická krize etnických Rusů. Nedovedu odhadnout, jaký to nabere směr, ale mám dojem (a doufám), že Rusové mají tvrdší kořínek než Evropané a jsou příliš xenofobní, na to, aby se nechali převálcovat neruskými živly :) Rusku určitě nevyhovuje obklíčení členskými státy NATO a vzhledem k několikanásobnému porušení daných slibů o dalším nerozšiřování to dovedu pochopit. Ideální by bylo dosažení nějaké formy konsenzu mezi USA a Ruskem, zdá se mi však, že zatím se vztahy zbytečně zostřují a radar k tomu přidává své....Jakoby obě strany stále žily v zajetí studené války.... Ale vypadá to, že nakonec ani s tím Ruskem nemám moc společných zájmů, v každém případě však nevidím žádný důvod, proč se Ruska bát.....komunismus a jeho rozšiřování ve světě je v Rusku pasé....a pochybuji, že by tomu mělo být v budoucnu jinak....
Čína a Indie....těžko budu hledat společné zájmy a ani nevím, mají-li nějaké vyšší touhy, než dosažení životního standardu na úrovni ZE a USA, jenže se bojím, že na to není na této planetě dostatek zásob....
Martin:
Ještě k radaru.....jsem pro v situaci, kdy si Rusko i USA uvědomí, že v zájmu obou je spolupráce, nikoliv konfrontace. A když si USA i Rusko uvědomí, že stojí na stejných, či alespoň podobných základech, což by z nich mělo činit spojence...rozhodně by k sobě měli mít blíže, než k mnoha islámským státům, s nimiž se bratří, či se s nimi bratřili v minulosti....ale to je asi naivní utopie.....
eleazar:
Já naopak doufím, že za mého života ke sblížení Ruska s USA/EU nedojde, naopak byl bych raději, kdyby se vztahy EU s USA spíš rozklížily, o Eurábii ani nemluvím.
Dojde-li k sjednocení těchto subjektů, tak je jen otázka času, kdy v nich získají vládu síly, kterým vadí příslušníci mé národnosti, a to už bych tu raději nebyl.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi