Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Neonacista Stwora

<< < (23/31) > >>

Jicchak:
Zdá se mi že v současné diskusy přes názorové neshody přecejenom jakási shoda panuje a především slušná harmonie začež spoludiskutujícím děkuji.

Vodník:

--- Citace: Jicchak kdy  6. Května 2008, 23:00:12 ---Jestli irán představuje jaderné nebezpečí nebo ne je skutečně otázka
--- Ukončit citaci ---
No jo a myslím, že se zde neshodneme. Původní problém byl článek pana Blausteina o kontaktech některých antiradaristů, se kterým, jak jsem uvedl, mám potíže.

Vodník:

--- Citace: Jicchak kdy  6. Května 2008, 23:03:24 ---Zdá se mi že v současné diskusy přes názorové neshody přecejenom jakási shoda panuje a především slušná harmonie začež spoludiskutujícím děkuji.
--- Ukončit citaci ---
Ano. To je taky to, co si na tomto webu cením. Připojuji se k poděkování! :)

Scooolie:

--- Citace: Vodník kdy  6. Května 2008, 22:58:42 ---
--- Citace: Scooolie kdy  6. Května 2008, 22:54:35 ---Nepletu. Bylo tam i několik desítek (podle některých pramenů až několik set) šiítských mudžáhidů. Íránců.
--- Ukončit citaci ---
Tak to je, přiznám se, pro mě nová informace. Jen to potvrzuje to, že magoři se najdou opravdu všude. Nemáte odkaz na ty prameny?

--- Ukončit citaci ---

Přiznám, že už si moc nepamatuji, kde jsem to četl  :-\

Něco jsem teď rychle dohledal tady - https://www.globalpolitics.cz/clanek/islamsky-radikalismus-bih.html - ale to není přesně ono. Ještě mrknu, zda to nemám někde zabookované jinde..

Nefungující vláda, vysoká míra korupce, množství pololegálních paramilitárních skupin, absence regulérní bosenské armády a především uvalení embarga na dovoz zbraní a vojenského materiálu na všechny státy bývalé Jugoslávie, donutily vysoké státní i vojenské představitele BiH k polooficiálnímu akceptování pomoci z muslimských států zahrnující ilegální dodávky nejenom zbraní, ale i dobrovolníků, tzv. mudžáhidů. Zprávy o jejich počtu se však různí, ale „je zřejmé, že tito žoldáci znamenali pro bosenskou vládu výraznou pomoc v jejím válečném úsilí“

Podle výroční zprávy z roku 2002 bosenská vláda vyšetřovala šest bývalých představitelů bosenské federace podezřelých ze spolupráce s Íránem v souvislostech s provozováním výcvikového tábora pro teroristy v polovině 90. let v obci Pogorelica ležící v blízkosti města Fojnica[16].

Scooolie:

--- Citace: Vodník kdy  6. Května 2008, 23:00:42 ---
--- Citace: Scooolie kdy  6. Května 2008, 22:56:12 ---Kdyby byl v Íránu u moci šáh, tak mu pošlu osobně gratulaci k úspěchům při mírovém využití jaderné energie  ;)

--- Ukončit citaci ---
Víte, že šáhovy mučírny byly - spolu s Papadopoulosovými - považovány za nejkrutější ze všech? ;) Chomejního hoši měli věru na co navazovat, stejně jako bolševici převzali katy gestapa... Je to pořád stejné... >:(

--- Ukončit citaci ---

Vím. Nic to ale nemění na tom, že šáh byl v zásadě příjemný chlapík. Jistě, snížil se k šíleným experimentům s přesidlováním vesnic a pod. v rámci své Bílé revoluce, ale pořád to byl prostě "standardní diktátor". Mezi šáhem a Chomejním byl rozdíl jako mezi Mikulášem II. a Leninem. Na jedné straně konzervativní diktátor, na straně druhé ničeho se neštítící masový vrah.

Réza Pahlaví navíc Írán miloval. Když už byl v exilu a jemu stále ještě věrná armáda naléhala na násilné potlačení Chomejního ("Sire, stačí jedno Vaše slovo..."), tak ten rozkaz nevydal. Nechtěl občanskou válku. Jemu věrného velitelem armády pak Chomejního chátra společně s celým velením krutě umučila.

Zásadní chybou šáha - kterou ovšem Chomejní ani jeho nástupci nezopakovali - byla jistá velkodušnost. Když francouzská tajná služba opakovaně žádala Teherán o sdělení, co má dělat s tím "špinavým imámem", který štve z Francie ve prospěch islámské revoluce, šáh vzkázal, že je mu to jedno, ať ho klidně nechají.
Obdobně mírný byl třeba Kerenskij na bolševiky.
V obou případech přitom stačilo udělat to, co druhá strana po chopení se moci bez skrupulí sama udělala - bez milosti zlikvidovat opozici.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi