Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
112.papež
santos:
Papež František boří staré pořádky, na Zelený čtvrtek omyje nohy vězňům. Papež František pokračuje ve svém rebelství proti zavedeným pořádkům římskokatolické církve. Po nečekaných setkáních s věřícími se odhodlal změnit plány tradiční velikonoční mše na Zelený čtvrtek. Jeho předchůdci v minulosti omývali nohy věřícím přímo ve Vatikánu, František se rozhodl vycestovat do nápravného zařízení pro mládež.Během tradiční mše papež myje nohy dvanácti věřících v odkazu na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním. Papež tento rituál každoročně po mnoho desítek let vykonával v prostorách Svatopetrské baziliky nebo Svatojánské baziliky lateránské. Papež František však pečlivě dodržuje své zásady, které chtějí církev dovést blíže chudým lidem a prostory honosných staveb vymění za mnohem skromnější prostředí, píše server telegraph.co.uk. Na jeho návštěvu se tak o Zeleném čtvrtku může těšit omladina z nápravného zařízení pro mládež Casal del Marmo v Římě. Rozhodnutí jistě překvapilo církevní hodnostáře ve Vatikánu, při pohledu do minulosti Františka to však není nic zvláštního. Při svém působení v argentinském Buenos Aires totiž běžně sloužil na Zelený čtvrtek mše s chudými lidmi, vězni, pacienty v nemocnicích nebo v domovech důchodců. Jednu ze mší odsloužil přímo na ulici, kdy omyl nohy pacientům s AIDS. Ústav pro mladistvé Casa del Marmo návštěvu papeže už v minulosti zažil, a to dokonce dvakrát. Františkův předchůdce Benedikt XVI. tam sloužil mši v roce 2007, o sedmnáct let dříve do ústavu zavítal také tehdejší papež Jan Pavel II. Ve zdejší věznici pro mladistvé si odpykávají své tresty dívky a chlapci ve věku 16 až 23 let. Místo trůnu obyčejné křeslo, rozhodl František František tak pokračuje v prosazování skromnosti a přiblížení církve chudým. Svou skromnost nový papež projevil mimo jiné i při první prohlídce papežských komnat ve Vatikánu. "Tady je místa pro tři sta lidí," cituje udiveného papeže italský deník La Stampa, který dodává, že František si i nadále přeje žít prostě. Jeho papežský byt je nyní v rekonstrukci a František tak přebývá v rezidenci svaté Marty. František však nezůstává jen u slov. Obyčejný způsob života a co nejméně luxusu už začal implementovat i v každodenním papežském životě. Rozhodl se například nosit obyčejné boty namísto klasických červených, které nosili jeho předchůdci. Zavelel také k proměně vatikánského mobiliáře. Do Klementinského sálu si František nechal namontovat obyčejné křeslo namísto původního honosného trůnu, ve kterém přijímal návštěvy Benedikt XVI. S ním se nový papež setká už 23. března. Následně už pak bude své síly směřovat k příštímu týdnu. Na Velký pátek se za Františkovy přítomnosti bude u římského Kolosea konat tradiční křížová cesta připomínající Ježíšovo ukřižování. V neděli pak papež na Svatopetrském náměstí udělí požehnání Urbi et Orbi,+ tedy Městu a světu.+
+
cogavec:
Santosův příspěvek,kde je zmínka jak Ješua umýval nohy svým učedníkům mi připoměl Abígajil: Davidovi služebníci přišli k Abígajile na Karmel a promluvili k ní:"Posílá nás k tobě David.Chce si tě vzít za ženu."Hned se poklonila tváři až k zemi a řekla:"Hle,tvoje otrokyně bude služkou,která umývá nohy služebníkům svého pána." 1.Samuelova 25,40-41. :)
dany:
Napriklad u Jana v 13:kap.umyvanie ma iny vyznam ako u Abigail.Trosku.smile.
cogavec:
Příběh o Abígajil a příběh z Jana 13 mají společný prvek,a to pokoru.Vyberu nějakou větu z onoho oddílu např.: Petr mu řekl:"Nohy mi umývat nebudeš!Nikdy!"Ješua mu odpověděl:"Jestliže tě neumyji,nebudeš mít se mnou podíl." (...úk echeis meros met´emú).Jan 13,8.To znamená,že Petr byl "špinavý",ale nevěděl o tom.Opakem pokory je pýcha.Srovnání: Petr mu řekl:"Pane,proč nemohu jít za tebou už teď?Svůj život za tebe položím!"Ješua mu odpověděl:"Svůj život za mne položíš?Amen,amen,pravím tobě:Dříve než kohout zakokrhá,třikrát mě zapřeš." Jan,13,37-38. Petrovo sebevědomé,dalo by se říci pyšné prohlášení, mělo být podrobeno zkoušce:" Šimone,Šimone,satan si vyžádal,aby vás směl protříbit jako pšenici,ale já jsem za tebe prosil,aby tvoje víra nezanikla." Luk. 22,31-32.Petr byl podroben třikrát zkoušce,podobně jako satan třikrát zkoušel Ješuu na poušti.A Petr ve zkoušce třikrát selhal.Nebýt utrpení,tak by tato pýcha zůstala skrytá,a Petr by se jí nezbavil. Teď se vrátím k větě:"Jestliže tě neumyji,nebudeš mít se mnou podíl."O jaký podíl se jednalo?Šlo o podíl ve společenství sebeobětující se lásky,kdy přátele jsou ochotni jeden za druhého položit svůj život: "Nové přikázání vám dávám:Milujte se navzájem:jak jsem já miloval vás,tak se navzájem milujte vy. Jan 13,34.To znamená,že Boží přikázaní milovat Boha,a milovat bližního je navždy nové!!!,a nikdy nezestárne,jelikož nepodléhá času. A čeho nebyl Petr do zkoušky schopen: "Nikdo nemá větší lásku než ten,kdo za své přátelé položí svůj život." Jan 15,13.To znamená,že Ješua položil za Petra svůj život,aby Petr nepřišel o svůj podíl.
Yan:
--- Citace: santos kdy 13. Února 2013, 14:11:56 --- Podľa Sybily a podľa Nostradama bude čierny pápež predposledný v histórii. Sú len spory či ten černoch už nebol Benedikt XVI lebo on mal černocha vo svojom pápežskom erbe.
Posledný pápež bude Peter II.
A potom bude koniec pápežstva.
Nevravím koniec sveta ale koniec pápežstva? Revolúcia v Ríme? Nevieme.
--- Ukončit citaci ---
Nesmíš věřit každý ptákovině.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi