Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Otevřený dopis Evropě
wocicko:
https://eretz.cz/2012/12/otevreny-dopis-evrope/
Co na to říkáte?
Já se nažím otevřít nějakou diskusi, samozřejmě ne jednostrannou, mezi kolgy studenty, ale vůbec se mi to nedaří... Jsou to religionisté a zdá se, že nemají žádný názor na takové téma fakt děsně vzdálené jejich oboru... Je to tragédie.
Jo a včera jsme měli ve škole diskusi s JE velvyslancem Izraele, velmi šamrantní pán :-) Až na to, že diskutéři tu debatu zabili triviálními dotazy, protože samozřejmě vůbec nevěděli, co se v Izraeli v posledních dnech dělo - kdyby četli Eretz mohli jsme z tého hodiny vytěžit mnohem více...
Scooolie:
Chce to mezi kamarády a spolustudenty Eretz trochu zpopularizovat :D
Nicméně celkem chápu, že situaci v Izraeli příliš nesledují. V dnešní době má každý svých starostí, studia, práce i zájmů až dost. Takže pokud zrovna Izrael není "jeho parketa", tak je vlastně skvělé, když přizná, že nemá názor. Neb horší varianta je, že názor má, avšak založený na nějakém útržkovitém poznatku...
Nicméně jako religionisté by se mohli o oblast zajímat s ohledem na religionistické souvislosti - přece jen tři největší monoteistické proudy (a jejich různé proudy a proudečky) mají k tomu území mezi Jordánem a mořem celkem silný vztah... a Izrael, palestinská autonomie, Libanon a Sýrie jsou dodnes oblastí, kde jsou tak starobylé křesťanské komunity, jako skoro nikde.
wocicko:
No právě, Scoolie, fakt už nevím, co by je teda mělo zajímat... Popularizuji jak můžu a nikoho to nezajímá...
Scooolie:
Že bychom udělali nějakou soutěž? Jaký druh soutěže by mohl religionisty zaujmout?
wocicko:
No, soutěž... Tak mi konečně přišla odpověď. Napsala jsem odkaz na text Otevřeného dopisu a nadepsala to korektně: Hodné pozornost a diskuze (samozřejmě ne jednostranné)
Odpověď ocituji celou, protože jsem fakt frustrovaná a nezbývá mi než frustraci vylévat na internetovém fóru :-/
Jen podotýkám, že tohle napsal student v pokročilém ročníku doktorského studia Religionistiky... Už mám vážně chuť se na to vykašlat, takové práce a s diplomem se zařaím mezi takové chytrolíny....
"Hodné pozornosti a diskuze" - Promiň, ale toto není hodné pozornosti ani diskuze. Je to naprosto ničím výjimečný, typický jednostranný názor obhájce jedné strany izraelsko-palestinského konfliktu, opakující znovu již mnohokrát slyšené věci, je silně emotivní, melodramaticko-kárající a -oslavující, crčí z toho moralin, že by Nietzsche dostal kopřivku. Rozhodně to není svým naladěním text, který by byl užitečný jako základ pro diskuzi, ale spíš dokonalý zapalovač pro potenciální mailový flamewar. Nicméně téma samotné je zajímavé, ovšem nikoliv na jeho vlastní rovině, ale jakožto zajímavé 'kuří oko' současné západní společnosti nabité tabu-energií. Čili zajímavé by nejspíš bylo z psychologického hlediska sledovat případnou 'diskuzi' na toto téma jakožto malé eliadovské opakování "svaté války", jež je zakódována v ideologických základech současné kultury přinejmenším od začátku 20.stol, spíše ale už od Nabukadnezara... ... celkově bych ale byl velmi za to, aby se všechny podobné kratochvíle nedělaly skrze maily, protože jakýkoliv rozrůst diskuze by nutně vedl k epidemii skupinových mailů a totálně by zahltil schránku. Ideální k tomuto jsou diskuzní servery jako je Nyx, nebo ten Facebook, kde se člověk může poloúčastnit, aniž by to verstopfovalo mail.
Jan
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi