Všeobecná kategorie > Hyde Park

Výdaje izraelského ministerstva sociálních věcí

<< < (2/2)

Scooolie:
Petahyah: Díky za ty odkazy. Potvrzují, co jste napsal. Jen pořád mám pocit, že se jedná o nějakou podpůrnou podkapitolu, z níž se přidává různým institucím, ale která netvoří hlavní zdroj jejich příjmů. Rozpočet 81 milionů je směšně malý na to, aby mohl pokrývat podstatné výdaje spojené s takovým rozsahem sociální práce. Příkladně ta organizace AIDS Israel by 22 tisíc šekelů ani nezaplatila nájem. Takže mě to vychází stále tak, že se jedná o nějaký doplňkový rozpočtový zdroj, přičemž hlavní část financí pochází z nějaké jiné kapitoly rozpočtu nebo od jiné instituce (napadá mě Národní pojišťovna)...

petahyah:
Domnívám se, že je to v Izraeli podobné jako V České republice. Veřejně prospěšné společnosti jsou financovány zejména z obecně prospěšných služeb, z doplňkové činnosti, darů, sbírek, z příjmů ze správy vlastního majetku (který vložili zakladatelé) a pouze okrajově z dotací z veřejných prostředků. Zakladatelé při založení vkládají finanční prostředky, movitý a nemovitý majetek. Z dokumentu vyplývá, že nenáboženské organizace dostávají pouze nepatrnou část z veřejných prostředků, tedy z peněz daňových poplatníků, zatímco náboženské organizace dostávají část nesrovnatelně větší. Je zřejmé, že by i Izrael potřeboval nějaký zákon o rozpočtovém určení daní, který by umožnil daňovým poplatníkům rozhodovat kam má směřovat část jejich daní. Troufám si tvrdit, že by se poměr minimálně obrátil.

Scooolie:
Já právě nevím, jak přesně to je s financováním těchto společností v Izraeli. V ČR jsou to ale pijavice trvale přisáté na veřejné zdroje - státní rozpočet, rozpočty krajů, obcí, evropské fondy. Jejich vlastní příjmy jsou zlomkem jejich výdajů.
Jak říká jedna známá: "Nikdy jsem neviděla takové úsilí o co největší získání peněz, jako v neziskévé sféře."

Ten zákon o rozpočtovém určení daní by byl zajímavý i v ČR. Velmi by se mi líbil.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi