Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
Konverze - praktické podrobnosti
bibin:
to je skvěle řečeno, Marcelo. Jenže, kdo dneska říká vše....ani Iván se nehodlá "rozhalovat" jako Saša Baron Cohen v Americe, přestože je oba na podobná místa přivedla podobná realita (ale Iván se nechlubil tím, že v jeho rodné zemi mají sochu Mela Gibsona zvíci eiffelovky, z níž mladí astaňané hází exkrementy do židovského města...trochu nevkusné i na Cohena). Wocicko intelektuálně hibernuje jak ježek v zimě (na to, že je autorka, toho vymyslela pramálo) a my se k našemu Ivánovi také vrátíme, až pomine den a dohoří svíce. ...
gvodrazka:
;D
"dobrého autora dělá umění škrtat"
Právě proto, že jsem dobrý autor, jsem si ještě ani "neškrtl"... 8)
Ale tachles: Vočíčko není povinna něco vymyslet, ale je nezbytné, aby nás uzemnila překvapující pointou. Skoro bych si s chutí nejdříve přečetl přeškrtané, do koše vyhozené pasáže.... a pak teprve konformní, zbylý, "vymačkaný citron".
Hadassa kapíruje, že pro A.Camuse je důležité, aby ten kdo chce svobodně psát, vládl čtyřmi vlastnostmi:
La lucidité, le refus, l'ironie et l'obstination.
Dodal bych k tomu ještě "umění zdrhat", které zjevně neovládala třeba paní Politkovská. Ta se permanentně stavěla do prostoru mezi svými přáteli a jejich popravčí četou....
bibin:
pokud bychom měli wocicku šetřit, pak navrhuji návrat do éry němého filmu. Klapka první: Buster Keaton, ač tragického výzoru, sedí v kupé (vlakovém) s elegantní mladou ženou. Bez textu. Klapka druhá: vlak vjíždí do tunelu.... tma...klapka třetí: kupé se, po výjezdu vlaku objevuje, Keaton má posunutý klobouk, růž nad horním rtem, slečna jest pocuchána a s uvolněným podvazkem - a na plátně se objevuje text: "waw, you were so awfully good!". Released thru Paneretz Studies, Hollywood, by gugi-bibi. (Aby bylo jasno, Vy těch pár metrů platíte. V případě finanční tísně můžeme na "tmu" nastříhat exponovaný film z odpadu ostatní produkce). A neříkejte mi, že nám to na ty vily v Malibu nebude stačit... :)
wocicko:
Hihi, taky jsem točila němý film, je to sranda. Ono ostatně filmová režije se učí na němých, ale o to důkladnější musí být scénář a dramaturgie.
Gvodrazko, až kniha vyjde, klidně Ti pošlu i ty vyhozené části, čistě z piety si je schovávám, no a ty které jsem vyškrtla, aniž bych je napsala, ráda odvyprávím 8)
S pointou snad přijdu, ale nic neslibuji, vy už jste se dostali s Ivánem tak daleko, že na to nestačím, mě příliš poutá můj David a spol., nejsem schopna se soustředit na moc jiných věcí. Ale ráda to čtu ;)
No a umění zdrhat... to se nám "experimentálním" autorům hodí. Nejdřív před kritikou a když za mnoho let dav dospeje k pochopení, potom před fanoušky a tiskem.
bibin:
než se setmí: připomínáte mi mladého Ivána, jak si ho pamatuje paní Goldplatfussová.... z Buchbindergasse 13. Iván si také v dětství založil deníček. Měl zlatou ořízku (pozor, neplést) a první zápis osmiletého Ivána byl "Dnes se nestalo nic zvláštního"....ale ani druhý den "se nestalo nic zvláštního", ani dvoustý, dvoutisící...a dodnes se nestalo nic zvláštního. Občas se Ivánovi zdá, že už není." Nic zvláštního", říká jeho astrální tělo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi