Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

Konverze - praktické podrobnosti

<< < (3/31) > >>

bibin:
myslím, že jde o padesátá léta. Těžko říci, zda Iván Johnson je třicátník- padesátník. Možná v něm hnutí mysli vyvolalo cestování v příměstských autobusech (nebo linkách Greyhound-u), kde popatřoval v rear side of the car nápisy Colored Patrons s šipkou (pro barevné), které v něm vyvolaly "pnutí připojit se". Globin ke ztmavnutí kůže nesehnal (a nemohl tak sedávat po boku  školačky Angely Davis-ové), tak alespoň na svém marylandském řidičáku přidal nad a čárku, a z "ajvna" se stal Iván, ovanulý prvními kroky mužů v kubánské Sierra Madre. Seznámení se Sárou, která sbírala nové produkty U.N. Post Office Station následovalo, když Ivánovi vypadl z peněženky aršík https://en.wikipedia.org/wiki/File:Stamp_Israel_1948-3mil_yellow.jpg a připlachtil na naleštěnou botu egyptského delegáta Šajtána an-Núrího, zvaného Ďábelské světlo....hmm, ale to je RoDoKaps...kdo bude pokračovat?

bibin:
Sára (Chana) samozřejmě ví o návštěvách dohazovače u svého otce, ale právě prostředí (mladé OSN se Starým Trygve Lie) ji dokáže okouzlit, stejně tak, jako duše mladého filatelisty, experimentujícího, jak se na chodbách proslýchalo, s mikrotečkami...Když Chana viděla ve skromném příbytku Ivánově, kam byla pozvána k poslechu twistu, linoucího se z šelakových gramodesek, starobylou chanuku, ovšem bez ramen, kterou  mladý Iván zakoupil ji pro radost (u vetešníka na  32 ulici) její srdce zalil nepopsatelný pocit naděje.... (Dívku jsem přejmenoval- pozn. bibin).

bibin:
Sára věděla, že zvláště její mladší sestra Hadassa ponouká otce, aby ji provdal. Jenom náhoda pomohla tomu, že se nedostala už dříve do rodiny ctihodného newyorského mobstera Katzenberga. Abe také pracoval pro Dutch Schulze. Když byl doma servírován gogl-mogl, mladý Katzenberg si chtěl posloužit vlastním sladidlem z pravé kapsy svého saka (kde obvykle nosívával trofejní ´22). Do šálku však vhodil, snad omylem (i když červené okrystalované chřípí svědčilo o něčem jiném) s automatismem ruce vlastním- sáček  hořkého kokainu.  To rozhodlo...

wocicko:
Hihihi, no vidíte, národe knihy  ;D jak vám to jde!

Pěknej rodokaps, já mám poněkud odlišný děj. Můj chlapík je Němec, považovaný za Žida, který utekl za války do Švýcarska, za svého minulého života před válkou byl právník, ve Švýcarsku dělal, co mohl. Jeho neutěšené situace využil americko-židovský právník a politik, který si ho vzal do ameriky, nabídl mu práci a potom mu povinně nabalil i svou nesnesitelnou dceru - vdovu, která trvala na "konverzi" teda spíš té jedné fyzické části. No a on si ji vzal. Ale i tak proběhne jistý duševní vývoj konvertity, protože jako inteligentní člověk se bude vyrovnávat s tím co udělal a proč to vlastně udělal. David se jmenuje pro to, že je to obvyklé jméno a přitom není  :) Táhne mu na padesát a nemá rád komunisty a muslimy a je vychován jako katolík, ale není nijak zavilý křesťan. A co ještě... jo ten fízl, myslím, že s těma fízlovskejma schopnostma už se narodil. Na místo záhrobních ctihodných rabínů mám moudrého židovského vetešníka (podobnost s 1984 není čistě náhodná).  Tato kniha v ždáném případě nekritizuje židovstvo ani jiné náody, teda kromě Američanů. Podotýkám, že David je jen okrajová, ač důležitá, postava. 
A ještě Gvodrazko, když vypisujete ty židovské tragédie, vnímám to spíš jako hlas pro gijur, než proti, člověk podpoří správnou věc, aspoň bude o Žida více, broučku!

Tamar:
děcka pecka.. .. že já vám zaregistruju společný nick do písmáku "bibi-gugi".. myslím, že když tam tohle uveřejníte na pokračování, místní humorističtí pisálci Květoň Zahájský a MuDr. Konstacky alias Vaud budou muset před vámi smeknout..  8)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi