Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Egypt a Tunis
geo335:
No tak především ta armáda nemá spásat demokracii, ale udržet bezpečnost a pořádek do zářijových voleb. Což vypadá, že by snad mohla zvládnout.
Ten pravý potlesk světových demokratických sil nastane, až si ve volbách demokraticky zvolí právo šaríja... :(
gvodrazka:
Na jedné fotce z Tahriru těchto dní po odstoupení Moobyho byl zachyce špalír příslušníků vojenské policie (červené barety, červené epolety, černé uniformy, bílé psí dečky :D ) U poměrně velkého počtu příslušníků jsem zaznamenal silně pohrdavý až zhnusený pohled směrem k jakémusi jásajícímu, demonstrujícímu nadšenci s rozpřaženýma rukama. Vrtá mi mozkem, jestli to byla jen momentální nenálada příslušníků (špatný oběd, tlačící boty, přepracovanost, apod. ) nebo výraz generelního postoje armády k masám egyptského proletariátu a pracující inteligence...? ;)
bibin:
Myslím, že armáda "lidem" opovrhuje. Je to jiná sorta lidí. Zvl. ti z povolání. Viděl jsem nějaký egyptský vojenský objekt z taxíku Káhira - Luxor...osvětlený v poušti (osvit asi jako na pražském hradě), stráže... ve dvě v noci v pozoru, pořádek jako v Bundesheeru na jih nebo Bundeswehru na západ od nás. Poddůstojníci jezdí často na kurzy ven, a podle toho, že vojenská rada dnes sbírá info o životě prostých Egypťanů, mám za to, že s tím běžným životem moc do kontaktu nepřišla.
gvodrazka:
No jo, ale údajný Moobyho rozkaz střílet do lidí prý nebyl proveden - resp. vyšuměl do ztracena - prý proto, že nižší oficíři utíkali od vysílaček a honem se mobilem dotazovali svých otců (starých vojáků pamatujících si na svůj nářez na Sinaji) a ti jim poradili, rozkaz odmítnout... ;D
Jestli to tak opravdu je, pak zcela chápu, že Mooby ztratil veškeré iluze o své milované armádě ... ;D
A tím je o osudu "mašriq" rozhodnuto, ne? ;)
bibin:
Použití mobilů (civilních pojítek) nelze asi vyloučit. Tento týden s tím už vyrukoval norský Aftenposten, kdy v gruzínsko-ruském konfliktu -prý- ruští velitelé zpřesňovali své a gruz. pozice soukromými mobil.telefonáty, protože jinak prý docházelo k vysokým vlastním ztrátám. Tak útlocitní mi Egypťané nepřišli. Spíš jde o bajku, jako když si al-Džazíra natočila tlouštíka na at-Tahríru, který se sápal na tankistu s řevem "this is my brother". Samozřejmě, "brother" to byl jen "přeneseně", ale američtí plagiátoři se toho chytli, a začali smolit příběhy o tom, jak se na náměstí setkávají "celé rodiny". Jinak, odmítnout rozkaz znamená v arabských armádách jít hnít (a dohnít) do vězení v poušti (+50 Cels. nevydrží ani místní), a nebo smrt okamžitou. Ovšem, kdo ví, co dělá taková "baradeizace" armádního sboru...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi