Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Jak vlastním autem do Izraele a zpět?
dalich:
Zdravím diskutující,
máte tip či návod, jak se mohu dostat po zemi a souši do Izraele vlastním autem z ČR? Vím, že TAM to jde, ale ZPĚT ne. Problém je v tom, že zatímco já mohu mít nakrásně dva pasy, tak moje auto má jen jeden karnet a ten je sešívaný. Jakmile mi tam Jordánci dají štempl na JOD-IZR přechodu, jsem v háji a jedinou cestou je pak projet celou Afriku, pokud nechci cestovat trajektem na tureckou stranu Kypru za cca 2000 EUR. Důvod je snadný: Sýrie mě nepustí na své území, Írán také ne a přes Irák (což by šlo) jako civil nemohu.
Takže - je nějaký způsob, jak přijet do Izraele autem a tím samým autem z něj zase odjet? :-) Znáte někoho, kdo tu cestu podnikl?
Prosím, nechci letecky, nechci trajektem. Hledám řešení, zda se dá jet autem tam a zpět, pakliže vůbec existuje.
On stejný problém je i při cestě autem do Egypta, což bych chtěl. Přes Izrael je to kratší a rychlejší, ale jakmile projedu IZR-EGY hranice, zpět cesta nevede (alespoň neznám jiný postup). Takže se musí totálně předraženým trajektem z Jordánska do Egypta a zpět.
lechem:
Zdravím,
obávám se, že je to jak říkáte. Moji známí to vyřešili tak, že poslepovali starou Ladu Nivu a tu pak nechali nějaké drůzské rodině u které párkrát spali.
Upozorňuji, že to bylo na začátku 90. let, těsně po revoluci.
Lechem
bibin:
Pokud pane Dalichu nevyužijete možnosti cestovat autem agenta 007, které i plave, nezbyde Vám, než uzavřít dohodu s některým diplomatickým zastoupením v Praze či poblíž (Uzbekiston Republikasi), tak, aby po dobu cesty mohlo být vaše vozidlo "v nájmu" cizího ZÚ, země, kterou Il uznává. MZV by Vám pak vydalo RZ (dříve SPZ) S déčkem, nebo- úřadu. A měl byste nárok i na ono CD na kapotě (po dobu zápůjčky Vašeho vozu dipl. zastoupení). Věc je to složitá, nikoli neprůchodná. Některé země mají u svých ambasád (netvrdím, že zde) "přidruženou výrobu". Čili za nájem (který byste zaplatil za vlastní vozidlo), by Vám nótami zařídili i průjezd. Pokud trváte na cestě vozem....
bibin:
A ještě dodám: pokud nemáte zkušenosti s cizozemci, můžete zkusit některého z honorárních konzulů v Praze (kolem Malostr. nám. a Újezda) nebo v Blavě. Andrej Hryc starší je myslím držitelem patentu Brazílie (honorární konzul). Otázka je, na kolik na to il dá, a pak- těmto lidem stěží můžete vyprávět, že nemáte dvě tisícovky na trajekt. Buď v Levantě s auťákem být chcete, nebo nikoli. Seznam těchto lidí má každé ZAMINI. A jistě jsou i v yellow pages.
dalich:
--- Citace: bibin kdy 5. Listopadu 2010, 13:19:30 ---a pak- těmto lidem stěží můžete vyprávět, že nemáte dvě tisícovky na trajekt.
--- Ukončit citaci ---
Tady vůbec nejde o peníze, ale o cestu vlastním vozem. Ta je logicky dražší než koupě letenky CZ-IL-CZ :-)
Chápu to dobře, že pokud bych našel ZÚ, se kterým má IL smlouvu a uznává jej, a tento ZÚ by souhlasil s "nájmem" mého vozidla za více či méně vysoký poplatek, moje auto by mělo označení CD, že? Jinými slovy je to záruka průjezdu Sýrií tam a zpět, přestože pak budu mít v pasu i na karnetu IL razítko?
A nemáte tip na země s "přidruženou výrobou"? :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi