Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

sekty

(1/5) > >>

janagab:
Zajímalo by mne, kdo v dnešní době určuje, co je sekta a co ne. Včera jsem šla z práce a na náměstí v našem městě  probíhala akce, která sice neoslovila mnoho lidí (naštěstí), ale byla zcela profesionálně připravena - zábor veřejného prostranství, ozvučení, letáky apod. Jde o jakési "křesťanské společenství" - milost -  které míří do Česka ze slovenské Žiliny. Mají i své webovky s poměrně dostatečně "vypovídající hodnotou". Na můj dotaz, proč se věnují evangelizaci společnosti, která je podle mě poměrně dostatečně evangelizovaná či katolizovaná, a proč raději neupozorňují na (podle mého názoru podstatnější) problém islamizace Evropy reagovali tak agresivně, že jsem se nestačila divit. Pozvali si na mě i městského strážníka (který se sice shodnul se mnou, ale co uvedl do zápisu nevím). Celou tuto skvadru vymývačů mozků vedl doktor medicíny (což je pro mne další rána), takže se ptám: jak se člověk může bránit legálně proti těmto vtěrkám? pouze ignorací těchto uskupení? to se mi zdá málo...

Elazar:
Definici sekty nabízí poměrně zdařile wikipedie:

1. Tento pojem původně označuje náboženskou nebo politickou skupinu, která se odpojila od větší, zavedené skupiny. Takové sekty mohou mít s původní skupinou společné části zásad, víry a praktik, ale odlišují se doktrínou, která vedla k jejich oddělení. Chápeme-li sektu takto, můžeme říci, že každé současné náboženství i každé filozofické hnutí začínalo jako sekta.
   2. Z pohledu tradičních křesťanských církví (např. katolické a ortodoxní) bývá výrazem sekta označena skupina, která odmítá hlavní směr křesťanství.
   3. Náboženská, politická apod. skupina, ve které převládají sklony jako autoritářství, uzavřenost, fanatizmus, nesnášenlivost nebo selekce informací.
   4. V mediální praxi se tak označuje náboženská skupina, která poškozuje své členy případně má protispolečenský charakter; často se v ní vyskytují vražedné či sebevražedné sklony.

Definice č. 1. je asi nejpřesnější. Kdysi jsem slyšel zajímavou definici, že sekta se od náboženství odlišuje tím, že v náboženství se uctívá bůh, zatímco v sektě většinou její zakladatel.

Elazar:
A pokud sekty neporušují zákon, mají právo na svobodu projevu stejně jako vy.

Scooolie:

--- Citace: Elazar kdy  3. Listopadu 2010, 21:34:00 ---Kdysi jsem slyšel zajímavou definici, že sekta se od náboženství odlišuje tím, že v náboženství se uctívá bůh, zatímco v sektě většinou její zakladatel.

--- Ukončit citaci ---

A když to splývá?  :D In nomine Patris, et Filii,et Spiritus Sancti...

--- Citace: janagab kdy  3. Listopadu 2010, 20:39:57 ---Na můj dotaz, proč se věnují evangelizaci společnosti, která je podle mě poměrně dostatečně evangelizovaná či katolizovaná, a proč raději neupozorňují na (podle mého názoru podstatnější) problém islamizace Evropy reagovali tak agresivně, že jsem se nestačila divit. Pozvali si na mě i městského strážníka (který se sice shodnul se mnou, ale co uvedl do zápisu nevím). Celou tuto skvadru vymývačů mozků vedl doktor medicíny (což je pro mne další rána), takže se ptám: jak se člověk může bránit legálně proti těmto vtěrkám? pouze ignorací těchto uskupení? to se mi zdá málo...

--- Ukončit citaci ---

Česká republika je misijní území. Míra nevěrectví v naší zemi je tak vysoká, že jsme na úrovni animistické Afriky - takže rozhodně tato společnost není dostatečně evangelizována  ;)
Jinak samozřejmě šíření náboženství ve veřejném prostoru je v zákonných mantinelech legální. Když může veřejně zapalovat chanuku rabi Barash nebo kázat s megafonem Petr Cibulka, proč by nemohli křesťané?  :)

janagab:
Ježišikriste :D, já přece nemám nic proti křesťanům - jde mi jen o způsob práce některých z nich. Já si nemyslím, že ČR je území bezvěrců. Ten dojem nastává (podle mne) v okamžiku, kdy se Vás pracovníci statistiky ptají: "jakého jste vyznání?". A ač se považuji za křesťanku, na tento dotaz jednoznačně odpovím: "žádného". Tím dle mne může vzniknout dojem, že je ČR místem největší koncentrace ateistů. Na druhou stranu musíme rychle vyhodnocovat nebezpečí - ať jde o pomatené "křesťanské církve" nebo o předposranost před islamisty.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi