Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

izraelsko-palestinská jednání pod taktovkou Clintonová-Obama

<< < (17/26) > >>

gvodrazka:
Podobnost politického a výkonného mechanismu s vydáváním území Sudetenland tu určitě je. Leč:
Sudetenland bylo v podstatě území homogenní, zatímco území, o které se jedná v Erecu, je území demograficky a etnicky velmi strakaté… Vždyť jste už určitě nejméně devětapadesátkrát viděl různé mapy osídlení West Bank. Vyjmout z toho území vhodné k předání, či vymezit nějakou dělicí linii, je asi jako pokusit se vypreparovat z „maskáčů“ třeba jenom hnědou barvu.

Všichni víme, jak to tam vypadá: Micpe, micpe, pod ní arabská vesnička, pak nějaké kamenité nic, pak zase micpe, pak zase arabská vesnička… atp. Jak v tomhle elentu někdo chce vést smysluplnou hraniční linii? Já se směju. Nikdy to nikomu nevydáme. Během času, který získáme různými jednáními, to musíme pomalu, ale jistě zalidnit. Linie r.1967 by byla možná, kdyby tu nebyl „malý detail“ – postupné zalidnění a obydlování předmětného území naší populací. Takže žádný strach - různé nápady jako linie 1949, linie 1967 ... jsou nesmyslem.

Naše parametry  v zájmu bezpečnosti: žádné získané území zpět, jednotný nedělitelný Jerušalajim jako hlavní město Erecu a žádná repatriace arabských uprchlíků...

Vůbec Bibine nepochybujte, že pohyby, různé územní zisky či ztráty, demografické i topografické změny by nebyly zaneseny na nějakých mapách, resp. že by se to dokumentačně nesledovalo. Např. Arik melech Jisrael :D , nepracoval nikdy s ničím jiným než s mapami.

zoom:
Ad Arik. PArdon Gugi, ale jak dopadl, dal Gazu lumpum, zničil mnoha slučným lidem život. A sám leží živý neživý ...
Bibi by měl být opatrnější. A Obama se projevil, už se zlobí, že po něm Bibi chtěl papír. Ono prosté "dejte mi to písemně" fungovalo ledaskdy na ledaskoho, ale že se Obama tak rychle vyděsí asi nikdo nečekal.  >:(

gvodrazka:
V r. 1973 volala drtivá většina národa „Arik melech Jisrael“, neboť zachránil zemi odvážným hákem na bradu Egypta směrem na Ismailiji.

Až mnohem později byl nucen uznat realitu, že totiž (zatím) není jeho vidina Erec Jisrael udržitelná z hlediska demografického. Obrázky z vysídlování Gazy byly otřesné a mysleli jsme, že Arabové pochopí cenu, za jakou chceme dohodu a mír. Oslo 1. a 2. je mrtvé, ale my jsme k těm dohodám přistoupili férově, s úmyslem je plnit.

Jsem přesvědčen, že kdyby Arik byl opět v provozuschopném stavu, napravil by chyby, omluvil by se (třeba i v pekuniární formě) lidem a vrátil by se zase k podpoře osídlování poté, co všichni zjistili, včetně něho, že vyjednávat s Araby nemá význam.

Líbí se mi linie Ben Gurion, Dajan, Begin, Šaron. Arikovou politickou buzolou byl vždy Ben Gurion s jeho územním pragmatismem.

Domnívám se, že nastává fáze, které jsem se nejvíce obával: že se nebudeme hájit ani tak proti Arabům jako proti Amíkům …

bibin:
jen střípky odpovědí: myslím si, že u mladých Američanů je problémem idealismus a neznalost. Pokud uvážíme, že 4% americké populace se vzděláním zná jméno "nějakého" vědce, pak- kdybychom si vzali onu Brandeis Univerzity v Marylandu, soudím, že část studentů bude prožívat svůj vnitřní duševní život, a absolutně je nebude zajímat "světskost", a ty, které třeba ta zahraniční politika USA bude zajímat- dívky, dají na propagandu Arabů a budou žít svůj idealistický sen a pro něj budou dělat efemérní kampaně, obdivovat Chomského a psát senátorům, jak je třeba arabskou věc podpořit. A divme se, že ji pak senátoři podpoří... Prostě naše generace vs. generace Y (po 1982). Věc není natolik jednoduchá, aby šla "vtěstnat" do odstavce na FB. A studie jinde, než vizualizované třeba na YouTube, také mladí Američané nebudou vyhledávat.
Žádost o písemné stvrzení smluvních ujednání budoucích skutečně Američany vyděsila. Jenže s půdou budou ještě problémy. Jistěže nevadí, když si král Muhammad V. "šlohne" bývalé Rio de Oro (západní Saharu) pro své Marocké království-či alespoň půlku - a Madrid dodnes tleská, ale každá píď v Erecu bude předmětem tvrdého vyjednávání, totiž- jak ji nevydat. V tom s Vámi, gv. souhlasím. Úprava hranic- vždy slíbená, končí vždy-nesplněním. Erec by se měl otáčet jinam. Je zde ještě RF ve zcela specifickém postavení. Nejen že Dmitrij Aronovič M. přiletí v lednu 2011 na státní návštěvu, ale v zemi žije mnoho ruských občanů. Pokud vím, zákon o tom, že dítě Rusky je automaticky občanem RF stále platí. A Rusové dnes někde na Sibiři vyrábějí proudové motory srovnatelné s PaW a RR (specifikace bude u motorů pro IL-96). Drak a avioniku zvládne IAI sama (viz dnes "čínské" letouny s il rodným listem). Nač se bát, že někdo něco nedodá v horizontu roku dvacet...Myslím, že Ben Gurion se sice obával ztráty Ameriky, ale Američané nás vesměs podporují. Jen jejich administrativa nikoli a tisk/net sugeruje Američanům, že za vše může il. Ten nás tedy skutečně "nemá" v oblibě.

zoom:
Pánové ted jsem se docela vydesila = hledala jsem údaje o izraelske historičce slovenského původu a podívejte co na mě vybaflo.
https://cosmos.ucc.ie/cs1064/jabowen/IPSC/php/authors.php?auid=33507.

Jinak k výše uvedenému (bibin) pro dokreselení Shimon jede na Ukrajinu. na oficielni statni navstevu,  docela zajimave, že.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi