Judaismus > Obecná náboženská debata
Nazaretsky a zidovstvi
Dan:
Kámoš mi před chvílí poslal kus diskuze z jednoho zahraničního diskuzního fóra, kde je zajímavá teorie nebo názor. Že prej Pavel (Šaul) byl tajným agentem farizejů, a že jeho úkolem bylo předělat konkurenční sektu následníků Ježíše na pohanský kult a tím jí diskreditovat u židů a udělat jí atraktivní pro pohany. Nějaké náznaky jsem našel i v Toldot Ješu.
Nevíte náhodou někdo do jaký míry může bejt tahle teorie založená na pravdě?
Jeled:
Pro Dana:
Kdyby Pavel (Šaul) byl opravdu tajným agentem farizeů a jeho snahou by bylo předělat konkurenční sektu následníků Ježíše na pohanský kult, pak by tím farizeové ve skutečnosti uznali, že následovníci Ježíše pohanským kultem nejsou, a navíc by svou podvratnou činností popřeli víru svých otců, Avrahama, Jicchaka a Ja‘akova, kteří nepřevraceli jiné k pohanství. Proč by si měl někdo myslet, že by se k něčemu takovému snížili zrovna farizeové?
Dan:
--- Citace: Jeled kdy 15. Května 2011, 18:24:46 ---Pro Dana:
Kdyby Pavel (Šaul) byl opravdu tajným agentem farizeů a jeho snahou by bylo předělat konkurenční sektu následníků Ježíše na pohanský kult, pak by tím farizeové ve skutečnosti uznali, že následovníci Ježíše pohanským kultem nejsou, a navíc by svou podvratnou činností popřeli víru svých otců, Avrahama, Jicchaka a Ja‘akova, kteří nepřevraceli jiné k pohanství. Proč by si měl někdo myslet, že by se k něčemu takovému snížili zrovna farizeové?
--- Ukončit citaci ---
Byli první příznivci Ježíše považovaý za pohany nebo jen za jednu ze židovskejch sekt? Já myslim, že původně za pohany považovaný nebyli.
Z druhý strany nebyli praotcové ani žádný misionáři co obracej pohany.
Zeptám se vobráceně, proč by si to někdo myslet neměl? Konkureční boj je konkurenční boj, a existenčně vohroženej člověk třeba i farizej se uchýlí k lecčemu.
Scooolie:
Nedává mi to logiku. Pokud už by farizeové skutečně vyslali svého tajného emisara mezi Ježíšovy následovníky, nemělo by být jeho úkolem spíše přivést židy, kteří následují Ježíšovo učení, zpět k "hlavnímu proudu"?
Je pravda, že Pavlova interpretace Ježíše byla zcela zásadní při formování křesťanství, ale ta interpretace zohledňovala spíše řecké než židovské myšlenkové směry...
Jeled:
Pro Dana:
Ptát se obráceně ve smyslu, proč bych si o druhém neměl myslet to nejhorší, je přinejmenším dost nefér. Tóra jako taková přece nikoho nesměruje k tomu, aby někoho bezdůvodně podezíral z nějaké podlosti. A už vůbec nevybízí, aby se člověk uchyloval k lecčemu, když se zdá, že mu slábnou pozice.
Pokud budeme vycházet z toho, že příznivci Ješuy ha-Mašiach byli od počátku "nadšenými zastánci Zákona" (Skutky 21:20, Ekumenický překlad), pak není důvod, aby se farizeové cítili existenčně ohroženi. Oběma přece šlo o dodržování Tóry. Existence židovského národa je ohrožena jedině tím, když se odkloňuje od Tóry, jak čteme ve Vajikra 26:14-39, a ne tím, když se ji snaží zachovávat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi