Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

okupovaná území

(1/3) > >>

janagab:
Jsem strašně alergická na výroky o okupovaných částech Jeruzaléma, případně obecně o okupovaných územích v Izraeli (tedy, jako že je například Jeruzalém okupován Židy). Připadá mi to, jakoby někdo říkal, že Češi okupují horu Říp. Dnes jsem zase zaslechla komentář redaktora ČR1 - Břetislava Turečka, jak v souvislosti s nějakým incidentem u Chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě nezapomněl připomenout, že východní část Jeruzaléma je část okupovaná (Židy). Tyto komentáře ve mě vyvolávají bytostný odpor a nesouhlas. Dokonce jsem se kvůli tomu už nepohodla i se svou katolickou rodinou, protože jsem obvinila "pana faráře", že nedostatečně obhajuje Starý zákon, kde je území Izraelců jednoznačně stanoveno. Když jsem pak pátrala v paměti, tak jsem vlastně nenašla žádného katolického duchovního, který by řekl: (třeba): "Vážení obyvatelé Svaté země; my, křesťané a zejména katolická církev jednoznačně podporujeme nárok Židů na Jeruzalém a v Tóře vytýčenou zemi kmenů Izraelských. O tomto nehodláme vůbec diskutovat, právě proto, že uznáváme Starý zákon",... Znáte někoho takového, kdo by toto z církví konstatoval? Třeba papež  ;D

zoom:
Nemůžete to od nich chtít, protože oni tedy cirkev svatá přece také okupovali svatou zemi. Papežové přece vyhlásili několik křížových výprav. Tak že o okupaci diskrétně mohou mlčet.
Území, která byla osvobozena v roce 67 by se asi spíš měla nazývat osvobozená, ale to by vždy "politicly correct" evropané neunesli. Vždyť v době, kdy Gazu okupoval Egypt a Západní břeh (1948-67) Jordánsko, tak nikdo tato území nenazýval okupovanými, ale pěkně geograficky Gaza strip anebo West bank. A usnesení na která se dnes soudruzi plastelínci odvolávají byla platná.

janagab:
to je hnus, pana faráře a svou katolickou jihomoravskou přízeň budu očkovat Starým zákonem furt, maj se na co těšit....

gvodrazka:
Co je to proti chucpe Kaddáfího, který prohlásil, že proti židům nic nemá, židy masakroval Západ nikoliv Arabové - ti že jim poskytli útočiště... (!) :o

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3880679,00.html

Není mi jasné, jakou éru měl Kaddáfí na mysli: jestli doby sultána Saladina, nebo říši otomanskou (kdy pod Turky mohli tak akorát pokašlávat a šoupat nohama) anebo až období britského mandátu (kdy pod britskou správou mohli tak akorát totéž co za Turků)... ;D

O "pohostinnosti" Arabů víme svoje - kdybychom byli jejich "hosté", dodnes bychom se snad ani nepropracovali k Hakotel HaMaarav.

V současné době se mi nezdá křesťanství v Jerušalajim jako přílišný problém...

janagab:
to gvodrazka: také si nemyslím, že by křesťanství bylo pro Jerušalajim problém. Akorát mi vadí, že oficiální křesťanská místa v Evropě tak nedostatečně zdůrazňují územní nároky Izraele vyplývající ze Starého zákona (klidně nechají papežovu návštěvu Betléma interpretovat jako podporu Palestinců při jejich snaze o vznik palestinského státu!). Prostě - tak nějak ve stylu Araby moc nedráždit, židi už jsou na zvyklí... Mám pocit, že  není možné pořád se vyjadřovat jen neslaně - nemastně (tedy diplomaticky), ale docela bych to někdy řekla na plnou pusu (kdyby se mě  někdo ptal)... a totéž očekávám i od církve. Psala jsem i Tomáši Halíkovi, jsem zvědavá, co mi na  odpoví (teda, jestli vůbec odpoví).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi