Ahoj všem!
Tak ta naše první symbolická "sederová večeře" byla úúúúžasná! Sice používám uvozovky, protože byla určitě laická, ale všechno jsme připravovali i četli s láskou
Je to opravdu nádherná akce. Bylo nás jedenáct, jen bez dětí a fakt paráda. A musím říct, že i jsme pak celé Velikonoce prožívali víc duchovněji.
Macesy jsme nakonec nesehnali, ani v tom Intersparu, ani ve zdravé výživě
Použili jsme tedy symbolicky tortily
Jinak "zoom" mi trochu dodala odvahu, že to s tím pozváním někoho fundovaného není tak špatný nápad. Předpokládám, že jsme sederovou večeři neslavili naposledy, tak příští rok - nebo za dva - můžeme konání posunout klidně o týden před velikonoce a pozvat někoho "od Vás Židů", hm?
A ještě jsem se chtěla zeptat - možná hloupý dotaz - v těch starozákonních textech, co se teď četly, je, že řekl Hospodin, aby se pesachová hostina slavila 14. den měsíce. A naše Velikonoce vychází z toho, že Květná neděle je vždy první neděle po prvním jarním úplňku. Tak Vy máte takový židovský kalendář, že to taky tak vždycky vyjde?? Jakože měsíce jsou třeba různě dlouhé, aby to vyšlo zrovna na ten 15. den?
A ještě jedna věc mě zaujala, co říkal pak farář - ohledně toho, když Ježíš umýval apoštolům nohy: Jednou říkal, že Židé si podle zákona nemohou nechat umýt nohy, ale pak to nějak zamotal, že Židé podle zákona nemohou někomu jinému umývat nohy. Tak jak to je?
Jo, a ještě něco - ta večeře je správně sederová nebo pesachová?
Díky a zdravím všechny!
Verča