Autor Téma: A máme tu zase Pesach  (Přečteno 30064 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
A máme tu zase Pesach
« kdy: 3. Března 2010, 18:05:17 »
Vážení, domnívám se, že by nebylo od věci se podělit s ostatními diskutujícími nejen o receptz na Pesach, ale i o různe nápady a návrhy, které se příprav na Pésach týkají a mohou pomoci i ostatním.
Mám na mysli i nápady typu - co s nudlemi ?, nechci už kupovat mouku - čím ji nahradit, jak zabavit děti před Pesachem apod. ...  ;) Všechny příspěvky jsou vítány.

Offline Albert Ahornchen

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 108
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #1 kdy: 3. Března 2010, 21:08:31 »
Koukám , že tady diskuze nějak opadá :-( Já si na pesah koupim rozhodně macesy a ještě ktomu budu improvizovat mohu je nahradit rýžovými chlebíčky ( Racio chlebíčky ) je to vlastně pufovaná rýže co vy na to lze to ??

Elazar

  • Host
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #2 kdy: 3. Března 2010, 21:16:03 »
Nelze. U aškenazim proto, že to je rýže. U sefardů nevím, jestli náhodou při tom "puffování" a bobtnání nedochází k podobnému procesu, jako kvašení.

Offline Albert Ahornchen

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 108
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #3 kdy: 3. Března 2010, 21:30:03 »
Děkuju , tak musim sehnat víc macesů a nějakou  mouku :-)

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #4 kdy: 4. Března 2010, 08:49:50 »
Zdravím,

moje babi dělávala "sušené nudle". Připomíná to nudle celestýnské. Uděláte těstíčko jako na palačinky, ale bez cukru. Usmažíte tenké palačinky, necháte na ubrousku okapat, zatepla nakrájíte na široké nudle, nasypete na plech (suchý) a dáte na 15 min do trouby. Necháte vystydnout, sesypete a v suchu uložíte. Tak týden v pohodě vydrží.
    S tím smažením sebou musíte hodit, aby vám těsto nezačlo kvasit.
Skvělé jsou do polévek, ale vzpomínám si, že je babi i zapékala s kuřecími drůbky.

Lechem

Offline Scooolie

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 2 206
  • Pohlaví: Mužské
    • Eretz.cz
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #5 kdy: 4. Března 2010, 08:54:46 »
Já bych se s dovolením ještě vrátil k těm rýžových chlebíčkům. Jak vlastně probíhá ono "pufování"? Tušíte to někdo?

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #6 kdy: 4. Března 2010, 08:55:33 »
Marně přemýšlím jak zabavit děti před Pésah. Už jsem to asi zapomněl. A když nám mladí dají vnuka na hlídání na víkend, tak jsme v neděli docela rádi, že si ho zase berou a my si odpočineme.  :)

Lechem

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #7 kdy: 4. Března 2010, 08:58:16 »
Podle mne k "pufování" dojde působením vysoké teploty na některé zrniny za sucha, tedy bez omastku. Viz přerod kukuřice v popkorn.

Lechem

Offline Scooolie

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 2 206
  • Pohlaví: Mužské
    • Eretz.cz
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #8 kdy: 4. Března 2010, 09:04:56 »
[černý humor]
Moc pěkná hra je "na Palestince". To skupinka dětí hází kamení na cizí domy, lidi, případně policisty a huláká při tom "intifáda, intifáda!". Ale pozor, aby je nějaký policista nezastřelil - přece jen nejsme v Izraeli a tady se policie brání nikoliv gumovými, ale ostrými náboji...
[/černý humor]

S tím pufováním to bude jak říkáte. Mezitím jsem trochu hledal a pokud se dá věřit webu TV Nova, pak je to přesně tak. Takže by asi z hlediska kvašení být problém nemusel. Teoreticky... https://tn.nova.cz/magazin/zena/dobrou-chut/pufovane-obiloviny-cesta-ke-stihlosti.html

Základní výrobní surovinou je zvlhčená pšenice a rýže, která se dávkuje do expanzní formy pečícího stroje. Pufování je velice složitý proces, který proběhne během několika málo vteřin. Obilná zrna jsou při něm lisována za teploty něco málo přes 200 stupňů, tedy jako v domácí troubě, ale při vysokém tlaku, při kterém se odpařuje vlhkost ze zrn, která se rychle mění v páru.

Buněčné jádro zrna sice změní svou strukturu, ale zachová si vše podstatné. Formy, ve kterých se pufuje, dokáží ovlivnit tloušťku a tvar výsledného produktu.

Offline Albert Ahornchen

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 108
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #9 kdy: 4. Března 2010, 10:15:44 »
takže v případě nedostatku macesů by šlo tedy požívat tyto chlebíčky

Elazar

  • Host
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #10 kdy: 4. Března 2010, 10:49:26 »
Jak bylo psáno výše. U aškenázů to bude problém vždy a nešlo by to. U sefardů by to měla posoudit nějaká znalá autorita.

Mimochodem, jedna velká krabice macesů vydrží na celý Pesach dvěma i třem lidem, tak to s tím nedostatkem snad nebude tak hrozné.  ;)
« Poslední změna: 4. Března 2010, 10:55:12 od Elazar »

Offline Scooolie

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 2 206
  • Pohlaví: Mužské
    • Eretz.cz
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #11 kdy: 4. Března 2010, 12:54:52 »
Křesťanský panen ubývá...  ;D

Offline Tamar

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 688
  • skype: mar.se22
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #12 kdy: 7. Března 2010, 00:02:58 »
... jedna velká krabice macesů vydrží na celý Pesach dvěma i třem lidem...

 ;D ;D JAK velká ? ? ? Měla jsem macesy od dvou výrobců, jedny polské, jedny izraelské, obě balení byly po 180g.. to jsem schopná sníst za den.. a pořád budu mít pocit že mám trochu hlad..  :-[

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #13 kdy: 7. Března 2010, 11:40:24 »
Mam ten dojem, že je řeč o 2,5 kg baleni, ktere je běžné v Izraeli.

Offline Tamar

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 688
  • skype: mar.se22
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #14 kdy: 7. Března 2010, 11:45:20 »
 ;D ;D  .. tak to by mohlo stačit..   :D

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #15 kdy: 18. Března 2010, 10:00:55 »
Nebyly by nějaké recepty Pesachové, vážení.

vindah

  • Host
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #16 kdy: 19. Března 2010, 21:03:06 »
...nee, ale dotaz by byl... :D proč je povoleno pít víno, i když je kvašené (jako všechny alkoholy), tak je to chametz, nebo není? ok, dík... pesah sameah

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #17 kdy: 20. Března 2010, 18:56:53 »
To je úkol z chemie -  kvašení ovocné - víno to se může. Ale  kvašení obilné - chamec (whisky, vodka z pšenice o chlebu ani nemluvě). Když si dobře prohlédnete pésachová fóra, tak to tu někdo před nějakou dobou přesně vysvětlil.
« Poslední změna: 21. Března 2010, 08:39:02 od zoom »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #18 kdy: 21. Března 2010, 08:38:12 »
Toto je dost dobrý link pro orientaci v kuchyni před Pesachem https://artscroll.files.wordpress.com/2010/03/kosher-kitchen_ch-15.pdf


« Poslední změna: 21. Března 2010, 08:42:57 od zoom »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #19 kdy: 21. Března 2010, 08:43:31 »
A tady jsou ještě nějaké recepty https://www.artscroll.com/pbd_recipes.html


Offline Tamar

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 688
  • skype: mar.se22
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #20 kdy: 29. Března 2010, 10:01:46 »


vám všem..

eubulus

  • Host
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #21 kdy: 31. Března 2010, 17:44:23 »
Okrem iného kvas je aj symbol hriechu, takže s tým vínom ako je to ?

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: A máme tu zase Pesach
« Odpověď #22 kdy: 1. Dubna 2010, 08:34:31 »
Kvaseni neni symbolem hrichu {mozna to tak nekdo vyklada-vse je ve vykladu koser}, ale je spise symbolem hrdosti, nabubrelosti, teoreticky mohou tyto vlastnosti vest k hrichu. Zakazane kvaseni je kvaseni obilne - z 5 druhu obili = psenice, jecmen, spalda, zito a oves. Kvaseni vinne je povoleno, je koser na Pesach {na sederovy vecer kazdy musi vypit 4 pohary vina}. Napriklad je koser i ocet synteticky, vinny nebo jablecny, ovsem vyroba pod dohledem rabinatu. Take vodka z bramboroveho lihu nebo ze syntetickeho je koser na Pesach, ovsem vyroba pod dohledem rabinatu. Takove vodce rikali v Rusku vodka pesachovka.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15