Judaismus > Obecná náboženská debata
Karaité
Yanai:
Obávám se, že ten jeden český karaita karaitou není a pouze se za něj vydává.
Kontakt do ČR jsem dostala od izraelských Karaitů a od Karaite Jewish University, obrátila jsem se na ně na základě tvé rady. Další kontakt do ČR je na stránkách World Karaite Movement.
Literatura na diplomovou práci pak nejspíš Karaite anthology od Leona Nemoye.
Antology už mám, teď čekám až mi přijdou knihy od el Qudsiho, Gordona a Alfandariho ty by měly být lepší.
Jinak odbornější a především nezaujaté reference zde: https://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?letter=K&artid=108
Raději bych se chtěla vyhnout informacím, které jsou ovlivněné mainstreamem.
Ohledně diplomové práce - jistě, pak je ale zvláštní, že adept v oboru netuší, že tento směr existuje. Hodně štěstí.
Samozřejmě, že jsem to myslela ad absurdum.
[/quote]
gvodrazka:
;)
Ohledně cicit se skutečně musím poopravit, ale pouze co do tvaru a barvy. Viz Wiki... a hafo faktografie.
Hned se mi také přihlásili s pozvánkou na Google debatu. Zdvořile jsem si dovolil nereagovat.
:D
gv
Rudolf Sob:
--- Citace: Elazar kdy 25. Února 2008, 18:48:56 ---Karaite jsou v Jeruzaleme i v jinych izraelskych mestech. Tam na ne neni problem kontakt ziskat. Komunity v USA neznam.
Tady v Kanade, tedy v Toronte, znam dva a oba jsou byvali "evangelicals" t.j. protestanti , kteri se dali na Jews for Jesus, a zacli se ucit Hebrejsky. Jsou oba super zapaleni, a slavi vsechny zidovske svatky s elanem, i kdyz na jiny datum,
nebot tvrdi, ze v Jeruzaleme ustanovene datum svatku je pry chybne. S antisemity maji spolecneho to, ze samozrejme zide se myli, a talmud je vec hrozna.
Ja jim zase nikdy neopomenu poprat Vesele Vanoce.
--- Ukončit citaci ---
Elazar:
Karaitská teologie by se dala charakterizovat asi tak, že "odmítneme to, co nařizují rabíni už jen z principu, že to nařizují rabíni" ;D Proti gustu žádný dišputát a jestli karaité chtějí mermomocí o Šabatu v prosinci a lednu mrznout a sedět ve tmě, klidně - ale přijde mi (alespoň dle vystupování jistých jedinců), že jejich víra je postavena jen na vymezení se vůči té druhé. Karaite Korner neříká téměř nic o karaismu, pouze osočuje "ty druhé" (zlobivé, ošklivé a špatné rabanity)...
Co mě spíš zaráží, je ta údajná karaitská konverze.... Já nevím, ale v Bibli se o konverzi jakožto gijuru nic nepíše, stejně tak Bejt din je rabínský vynález (odvozen z Tóry, samozřejmě, ale to karaité neuznávají) - a takhle by bylo možné pokračovat dále. Jestliže karaité uznávají jen to, co se píše v Bibli, proč tedy dělají věci, které tam přímo ustanovené nejsou a jsou stanovené až druhotně, rabíny.
Existuje vysvětlení, totiž, že karaité mají zkrátka svou halachu a dělají totéž, co dělaj rabíni (vyvozují jí hermeneutickými pravidly z Písma), jen tomu říkají jinak nebo tvrdí že nic takového nedělají. :D
Což nic nemění na tom, že je to zajímavý směr, který by si zasloužil dále zkoumat, neboť jeho výzkum stále ještě není dostačující.
gvodrazka:
;)
Dotaz:
Nevystavuje se praktikující žid, pokud by se rozhodl zabývat se výzkumem karaitské víry, myšlení, literatury, reálií, etc., nebezpečí "avoda zara"?
gv
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi