Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Žid v restauraci
Luděk Vališ:
Vážení, povím Vám příběh, který se mi stal před šesti lety. Byla zima, sníh, večer a já se doma nudil. Šel jsem se projít a na zpáteční cestě jsem se zastavil v místní restauraci. Místo bylo u jednoho mladíka. Začali jsme si povídat. On že je zde na práci, že je Polák. Měl pěkné dětství, jako děti si chodily hrát k židovskému hřbitovu. A tím to vše začalo. Já jsem totiž těsně před tím dočetl knihu-Dějiny židovského národa, a tak jsem mu vyprávěl různé zajímavosti. Ani ve snu mě nenapadlo, že ti opilci vedle u stolu mě poslouchají. Jednoho jsem znal. Už jsem se chystal k odchodu,když mi řekl- tak ty si žid! A v tu chvíli se na mě dívaly tři páry naprosto nenávistných očí. Takovou nenávist, to jsem nikdy nezažil. A chtěli mě zbít. Východ byl za nimi, okno zamřížované. Musím něco vymyslet, nebo je zle. Získával jsem čas. A pak mě to napadlo. Znáte knihu Poslední kabalista z Lisabonu? Hrdinu příběhu chtěli zabít protože byl žid, ale on nesl někomu kus krvavého masa a řekl jim- kdybych byl žid tak to nejím.A to mu zachránilo život. V té restauraci se občas konaly zabíjačkové hody. A řekl jsem tomu známému - cože? já že jsem žid? Tys mě tady nikdy neviděl jak sem chodím na jitrnice a na polívku? (nikdy jsem tam nebyl),kdybych byl žid, tak to nejím! Opilci začali přemýšlet, využil jsem té chvillky, hodil číšnici peníze a vyběhl ven. Už tam nechodím. Závěr- pokud se někdy dostanete do podobné situace, a již nebude úniku, použijte této finty s jídlem. Funguje to. Přeji vše dobré.
zoom:
Příběh pěkný, poučný a velmi smutný. Ta kniha (poslední žid) vypráví o inkvizici a v CR je snad demokracie. Pravda je, že tehdy toho žida pronásledoval režim a vás jenom pár primitivů. Ale stejně je to hodně hodně smutné.
jedokaj:
Tento príbeh sa dá pochopiť rôznymi spôsobmi.Hanbíš sa za svoju vieru?Tu sa k tomu priznávaš?A ešte dostaneš aj pochvalu no to je koniec.Mať strach z toho čo povie opilec je prejav nezmyselného strachu.Žijeme v demokracii a ak by nebodaj došlo k útoku na teba tak máme na to štátne orgány ktoré sú povinné sa tím zaoberať a teba ochrániť možno je to všetko len prehnaná reakcia nejaký automatický mechanizmus v hlavách niektorých ludí. :-X
Vader:
Az na vas bude pripraveno k utoku par typku, budete mluvit jinak. A "organy" jsou mi k nicemu v okamziku, kdyz budu celit presile. Je hrozne fajn lezet na traumacentru se zlomeninami a vnitrnimi zranenimi, to fakt cloveka strasne potesi, ze "organy" vec vysetruji.
Eva:
--- Citace: jedokaj kdy 7. Ledna 2010, 20:01:57 ---Tento príbeh sa dá pochopiť rôznymi spôsobmi.Hanbíš sa za svoju vieru?Tu sa k tomu priznávaš?A ešte dostaneš aj pochvalu no to je koniec.Mať strach z toho čo povie opilec je prejav nezmyselného strachu.Žijeme v demokracii a ak by nebodaj došlo k útoku na teba tak máme na to štátne orgány ktoré sú povinné sa tím zaoberať a teba ochrániť možno je to všetko len prehnaná reakcia nejaký automatický mechanizmus v hlavách niektorých ludí. :-X
--- Ukončit citaci ---
Mate velky omyl. Tento pribeh sa neda pochopit roznymi sposobmi. Len jednym sposobom "instinktom obrany", to nema nic spolocne hanbou za vieru. Keby bol pisatel inou cestou reagoval, urcite by bol obdareny brutalnym (jemne povedane) pohladenim opilcov. Az by statne organy prisli na miesto, po opilcoch by uz nebolo (urcite by neboli cakali na ich prichod).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi