Všeobecná kategorie > Bezpečnost - armáda, zpravodajství, policie
GADNA
Scooolie:
--- Citace: Zina kdy 4. Ledna 2010, 17:12:25 ---Umět se o sebe postarat i v době kdy si myslíme,že se nic nemůže stát je důležitější než cokoliv jiného.Vezměte u nás například povodně.Kromě hasičů nemá kdo pomáhat.Než se vzchopí armáda to nějakou dobu trvá.Ještě bych chtěla upozornit na jednu důležitou stránku organizací typu Gadna,nebo u nás bývalý Svazarm.Tito mladí lidé získali nejen vědomosti,ale fyzická kondice byla nutná.Běžte se podívat dnes na dnešní sportovní a branné akce nebo tělesnou výchovu ve školách.Toto je přímo katastrofa.Pochybuji,že by jedinec(nepočítám vyjimky) obstál.Soužití v kolektivu je podmínkou jakékoliv dobré spolupráce i přežití.Tím chci říct,že takových organizací by bylo dnes zapotřebí jako soli.
--- Ukončit citaci ---
A kdo by měl pomáhat kromě hasičů a armády? A proč by měl pomáhat také někdo jiný? Nerozumím. Právě od toho snad máme profesionální i dobrovolné hasiče a profesionální i záložní armádu...
Co se tzv. "fyzické kondice" týče, tak mi trvalo cca 10 let po skončení střední školy, než jsem se zbavil zhnusení, které ve mě při vzpomínce na nucené kolektivní sportování vyvolávalo slovo "sport". Řečeno slovy naší moudré učitelky literatury: "Nejlepší způsob, jak docílit, aby mládež ignorovala nějakou knihu, je zařadit ji do povinné četby." Povinné, nucené, sportování je nejlepší cesta k tomu, aby se sport zhnusil co nejvíce mladým. Sport by měl být zábava, které se věnují ti, kterým něco říká. Ne povinnost.
O soužití v kolektivu platí totéž, co o sportu. Teprve na VŠ a v praktickém životě jsem si začal vážit spolupráce s jinými. Do té doby ve mě ZŠ a SŠ stihly vypěstovat totální nechuť k čemukoliv kolektivnímu - když jsem nuceně musel spolupracovat s lidmi, s nimiž bych si jinak ruku nepodal.
Závěr: Nejlepší způsob, jak mladým cokoliv znechutit, je učinit to povinným. Nejlepší způsob, jak je k něčemu přivést, je nechat to na nich, aby si sami zvolili, že to chtějí.
Scooolie:
--- Citace: gvodrazka kdy 4. Ledna 2010, 15:28:32 --- :P
Jako notorický antiazbukistanec se úplně připitoměle ptám: jak je chráněna EU z východu proti event. nájezdu medvědích gardových pluků? ....
--- Ukončit citaci ---
EU je chráněna v rámci NATO. Nijak jinak. Ale protože si Lisabonskou smlouvou EU přisvojila pravomoci v oblasti obrany, tak se bude muset začít snažit něco dělat. Když už si ty pravomoci převzala, tak by měla...
--- Citace: gvodrazka kdy 4. Ledna 2010, 15:28:32 ---Bavme se o obraně ČR, jako by ani nebyla v EU. Protože pokud se čeští profesionálové (z nich někteří odešli armády, když se doslechli, že by měli jít do "bojových akcí", resp. do misí) budou snažit zůstat profesionály (předpokladem dobrého profesionála je přežít za účelem kontinuálního pobírání žoldu), pak se budou jen, při pozvolném kráčení zpět, ohlížet přes rameno, kdy už konečně přijede na pomoc evropská těžká jízda. Mám dojem, že to už kdysi kdesi kdosi řekl: neočekávejte pomoc, když nebudete schopni pomoci si sami…
--- Ukončit citaci ---
Obrana ČR není zajímavá. Jsme vnitrozemským státem EU. Před bojem na území ČR už bude muset v případě konfliktu Armáda ČR bojovat v rámci eurosil někde na Slovensku, v Polsku či na Balkáně. Bavit se o obraně ČR bez ohledu na EU je dnes stejné, jak by se v roce 1980 Hamburg chtěl bavit o své obraně bez ohledu na zbytek Spolkové republiky...
--- Citace: gvodrazka kdy 4. Ledna 2010, 15:28:32 ---Nejsem militarista. Soudím však, že musí existovat nějaký způsob, seznámit lidi s obsluhou zbraní, s recepty na přežití při různých druzích útoků na obyvatelstvo. Aby lidé nestáli jak joudové, když nějaký kreten odpálí chemickou bombu, nebo zaplaví pražské metro. Nebo aby bezmocně nelomcovali fršlusy osmapadesátek, až nás napadnou marťani….
--- Ukončit citaci ---
Rozlišujme dvě věci. Obsluhu zbraní a civilní obranu. To první je záležitost armády, popřípadě povolaných záložáků a odvedenců (povinná vojenská služba u nás zrušena nebyla!, jen "základní vojenská služba", a každý dospělý muž ve věku myslím do 60 let může být zmobilizován v případě potřeby). Naopak civilní obrana je samozřejmě věc nutná, to bez debat. Ale k tomu nepotřebuji nějaké Hitlerjugendy ani Svazarmy.
--- Citace: gvodrazka kdy 4. Ledna 2010, 15:28:32 ---Srovnávat Erec a ČR skutečně nejde. Především co do úrovně bojové morálky. Mimo to se zděšením sleduji, jak se rezignuje na udržování krytů, jak se chindí na vybavenost plynovými maskami a bagatelizuje se to sdělením, že atombordely a atomkecky jsou anachronismem. Což je nepředstavitelná situace pro Erec, kdy by si za takový balagan šel někdo sednout.
--- Ukončit citaci ---
Legrační přirovnání. Kdyby Izrael nemusel bojovat, myslíte, že by bojoval? :D A propo, bojová morálka většina charedim je na úrovni členů Strany zelených - a narozdíl od Zelených jejich počet vesele roste...
--- Citace: gvodrazka kdy 4. Ledna 2010, 15:28:32 ---Budiž, připusťme, že konvenční pojetí válečného konfliktu se přesouvá někam do příhraničních provincií Imperium Europensis… Nové pojetí ozbrojeného konfliktu spočívá ve strategii boje proti vnitřnímu nepříteli, proti terorismu, proti guerillovému způsobu „hit & run“. Jak je vycvičena v tomto směru AČR? Převládá ve mně dojem, že stejně jako většina evropských armád naprosto nedostatečně. Dostáváme se tu k již diskutované dělbě práce mezi policií státu a mezi armádou státu. Navíc je to práce pro zpravodajce, mající v popisu práce infiltrovat do nepřátelských struktur – což je nemožný úkol v případě zadání: proniknout do religiózně a etnicky vymezené entity. Jediný důvěryhodný agent je ten, kdo si získá důvěru Al Kajdy sebeodpálením na kábulském tržišti… takže jsme zpět u nuly. Jsem názoru, že doba dělby práce mezi policajty a armádou skončila, neboť se vzájemně vzhledem k taktice terorismu prolíná. Podle mne by se mělo vytvořit něco, co by vypadalo jako univerzální útočné a obranné seskupení – pro interní i externí použití. Daily routine: Dneska se nebudou používat 150 mm houfnice, ale vyfasujete si dostatek wadcutter munice a padáků...
--- Ukončit citaci ---
Více méně souhlas. Ovšem to dělení pravomocí mezi armádu a policii bych ponechal. Dělítko je přibližně stejné jako mezi ÚZSI a BIS - taky se prolínají, ale co se týká "venku" je věcí armády/ÚZSI a co je "doma" věcí policie/BIS. Což nevylučuje spolupráci.
A jinak drobná poznámka na samý závěr: Rusko je ošklivý zlý medvěd, ale skutečným nepřítelem není. Z dlouhodobého hlediska je velmi pravděpodobné, že časem budou společné Rusko-EU síly bojovat někde kousek za Uralem proti pronikajícímu islámskému terorismu a čínskému iredentismu....
Zina:
Pane Scooolie můžete připustit,že fyzická kondice dnešních mladých lidí (žáků,studentů) je poněkud mizerná? A nechávat to jen na nich,nebudou stačit sanatoria pro obézni.Nevím jak to myslíte-zhnusit sport?
Scooolie:
Fyzická kondice některých je mizerná, fyzická kondice jiných je velmi dobrá. Fit centra, posilovny a sportovní haly jsou všude prakticky naprosto zaplněné.
A nechat to na nich samozřejmě musíte. Nebo chcete snad zavést státní dozor nad zdravotním stavem obyvatelstva? Pokud ano, tak navrhuji nejprve zakázat prodej alkoholu (všem), cigaret (všem) a pak honit ty tlusté dědky a baby ve věku 50+, co tráví život čučením na TV Nova, kolem parku holí ;D
A vážně: zdravotní stav každého je především jeho věc, případně věc jeho rodičů.
Jak myslím zhnusit sport? Vám se nestalo, že se vám zhnusilo něco, do čeho jste byla nucená? Já třeba dodnes upřímně nenávidím kolektivní míčové hry. Prostě proto, že jsem je MUSEL každý týden prakticky od začátku ZŠ do konce SŠ povinně hrát. Ale třeba docela rád mám běhání - kupodivu, to jsem skoro nikdy (s výjimkou tak 2-3 hodin každé školní pololetí) povinně dělat nemusel...
Zina:
Pane Scooolie,co je špatného na míčových hrách? Píšete o fit-centrech,no je to jedno z mnoha ne zcela vhodných zařízení. Pro fyzickou kondici je vhodnější už plavecký bazén.Ale to je o něčem jiném.
Mne nutili do mnoha věcích,které se mne příčily.Sport,chcete-li kolektivní sport mě nedělal potíže.Leda,že bych byla líná.
Zakázat alkohol,proč né? na státní kasu nemyslíte?Zavést státní dozor nad zdravotním stavem obyvatelstva :) :) nevím co vám mám na takovou otázku říct.Jaký čas máte tedy dnes při 100m? ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi