Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

minarety ve Švýcarsku

<< < (22/23) > >>

martindeporres:

--- Citace: gvodrazka kdy  7. Ledna 2010, 05:43:45 --- ;)

Kdysi jsem zaslechl názory z kruhů blízkých církvi katolické, že církev umí čekat a má čas sta a sta let.... lidé přijdou za církví a nikoliv církev za lidmi....
Třeba to tak opravdu je. ;D

--- Ukončit citaci ---
Když si uvědomíme to, že církev není institucí sama pro sebe, ale pro lidi, pak pasivní čekání až někdo snad náhodou přijde, se mi nezdá nejšťastněji zvolená taktika.

gvodrazka:
 ;D
Bylo to myšleno tak, že církev si počká, až se lidé přizpůsobí jí, a ne ona lidem ... resp. až lidé dojdou stavu takového duševního rozpoložení (následkem všelikých ran osudu), že se s ukrutným vzlykotem rozplácnou na dlaždicích v kostele nevímkterého svatého, a budou si přitom trhat šaty od Diora a do kasiček vysypávat obsahy kabelek od Vuittoně ...

Bylo mi tehdá jistými veličinami objasněno, že církev trpělivě čeká ve svých neměnných pozicích, nehodlá z kléru udělat bigbítovou kapelu, ze mše svaté muzikál Jesus Christ Superstar a z farářů ženáče ;D ....

Zasmál jsem se v onen čas smíchem pošetilce, ale o samotě jsem se usedavě zamyslel, šel jsem do sebe a započal jsem praktikovat chazara be t´šuva ....

Scooolie:
Martin de Porres: Tak pasivní čekání jistě ne. Pokud tedy bereme vážně to, že jsme solí světa a máme solit a solit, by neznabozi poznali Pána. Ale na druhou stranu jak správně říká Gvodrazda, podbízení se světu není ta správná cesta. Tedy podbízení se co do obsahu. Formu lze různě vhodně a přiměřeně měnit (třeba tím, že se využívají moderní komunikační prostředky apod.), ale obsah je třeba střežit jako oko v hlavě ...

Ale samozřejmě souhlasím s tím, že dělat nějaký rozdíl mezi církví a lidmi... tomu moc nerozumím. Neb církev je společenství všech věřících. Takže rozdíl spíš církev vs. nekřesťané.

martindeporres:
scooolie: Já ale nemluvil o změně obsahu, souhlas s vámi, že ten jest nedotknutelný. Já mluvil o formě podání. A šlo mi o to, že by církev měla být aktivnější mezi lidmi, vyjít ven z kostelů. První apoštolové taky neseděli zavření někde v kostele a nečekali, jestli tam náhodou někdo nepřijde, aby mu mohli začít valit do hlavy evangelium.

Scooolie:
Martin de Porres: Souhlasím. Ale jak? Pokud se bude skutečně snažit kázat a učit, pak to vyvolá negativní reakce části české militantně sekulární společnosti. Pokud se církev omezuje na všeobecně přijatelnou neučitelskou činnost - typicky charitu či vzdělání - pak je zase nešíří evangelium, resp. šíří jej jen velmi "opatrně".

Moderní cesta vede přes média. Ovšem i tam platí zákony nabídky a poptávky. A nabídka pro toho, kdo hledá, existuje celkem slušná (např. Radio Proglas - https://www.proglas.cz, Radio 7/TWR - https://www.radio7.cz, TV Noe - https://www.tvnoe.cz, nejrůznější weby a tiskoviny)... Možná spíš chybí propagace a PR. A jsme zpět u české klasiky: hlavně nevrátit církvím žádný majetek, aby nebyly "bohaté" a náhodou nemohly příliš kázat...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi