Autor Téma: PESACH 5769  (Přečteno 12404 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
PESACH 5769
« kdy: 22. Březen 2009, 11:25:17 »
Vážení, blíží se nám Pésach a  měli bychom se podělit o nové recepty, nápady a různé tipy na úklid a pod. Ve starsich tematech jsem našla nějaké které sem vloni dal Jicchak - je to v tematu  Pesach.

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #1 kdy: 22. Březen 2009, 12:55:12 »
Sup sem s recepty na macesove mlsy  ;) Osobne mi macesy s Bnej Brak pripadnou prilis horke, tak si na ne skladam parve a milchig veci. Macesove knedlicky jsou taky fajn vec.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: PESACH 5769
« Odpověď #2 kdy: 25. Březen 2009, 22:41:37 »
Macesove zemle

2 pohare (sklenky) macesovej muky
4 vajicka'
50 gr roztopeneho masla
1 lyzicka cukru
trosicku-stipku sol
1 zltok

zmiesame muku, vajicka, sol, maslo a cukor. Ak cesto je velmi suche, je mozne pridat vodu podla potreby.S vlhkymi rukami vytvarami okruhle zemle a polozime ich na vymasteny plech. Natrieme ich zltkom a dame ich piect do vyhriatej truby. Pecieme priblizne 30 min. na teplote 180*C

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: PESACH 5769
« Odpověď #3 kdy: 26. Březen 2009, 08:48:29 »
Niekolko malych ale uzitocnych "ecesov" do domacnosti:

Neprijemna vona v botach??
prasck "soda na pitie" to vyriesi. Do vnutra boty ho treba roztrusit a 2-4 hodinach vyhodit.

Naprijemna vona v skrini??
prasok "soda na pitie" polozit na tanier (talir)

Flaky na obleceni??
pridat do pracieho prasku "soda na pitie"

Zapach v ustach po cesnaku?
rozzuvat petrzelovu vnat (ako zuvacku-zvykacku)





 

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #4 kdy: 26. Březen 2009, 09:19:08 »
Zdravím,

vzpomínám si, že takovéto žemličky pekla blahé paměti moje babička, a to "na slano", sypané kmínem. Zkusím se popídit v příbuzenstvu, jestli náhodou někdo neví, jak to dělávala.

Lechem

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #5 kdy: 26. Březen 2009, 12:39:24 »
Zamenime cukr za kmin (rascu) ? Treba by to fungovalo.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: PESACH 5769
« Odpověď #6 kdy: 26. Březen 2009, 13:42:20 »
Mily Vader, za pokus to stoji. Skusim to, kmin mame velmi radi a cukor je u nas problematicky

ale teraz pridam nieco co je tiez vyborne aspon podla mojich rodinnych prislusnikov ktori nemaju s kaloriami problemy:

do misky dat mlieko a do neho rozdrvit maces (rozdrvit v rukach cize budu male i vacsie kusky).Ked maces vpije do seba mlieko a uz bude makky, dajte na to 2 vajicka a posolte. Na oleji to vysmazte ako zemiakove (bramborak) placky.


Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #7 kdy: 27. Březen 2009, 15:06:44 »
Kmin neni koser na Pesach pro askenazy, je v kategorii kitniot i kdyz botanicky asi ne. Muzete pouzit treba cesnek pro ochuceni.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: PESACH 5769
« Odpověď #8 kdy: 28. Březen 2009, 23:07:07 »
Tipy na cistenie:

1. sklenene a porcelanove pohare (sklenky)aby dostali lesk ponorime do vriacej vody do ktorej sme pridali lyzicu octu.

2. na zaflakovane miesto z vina dajte sol, flak zmizne hned ako sol vyprasite

3. spinavy sperk ponorte v miske s vodou,  pridajte 2 kvapky alka selzer. Po dvoch minutach vyberte sperk-bude ako novy


Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #9 kdy: 29. Březen 2009, 12:57:42 »
Kmin neni koser na Pesach pro askenazy, je v kategorii kitniot i kdyz botanicky asi ne. Muzete pouzit treba cesnek pro ochuceni.

Nu dobra, znamena to pak, ze si nemuzu otevrit zavarene kysele okurky, kdyz jsou v nich horcicna seminka. Nebo je var znicil a jemnym sekanim zdobeny okurek si na maces se syrem dat muzu ?

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #10 kdy: 29. Březen 2009, 13:28:10 »
Kdyz je neco pro pesach zakázané, tak v jakékoli formě, jak známo nesmíte ani housky, ani whisky, přestože postup přípravy je rozdílný  ;D , ale je obojí je vyrobeno z mouky, která je na Pésach zakázaná.

eleazar

  • Host
Re: PESACH 5769
« Odpověď #11 kdy: 29. Březen 2009, 15:13:14 »
Kmin neni koser na Pesach pro askenazy, je v kategorii kitniot i kdyz botanicky asi ne. Muzete pouzit treba cesnek pro ochuceni.

Nu dobra, znamena to pak, ze si nemuzu otevrit zavarene kysele okurky, kdyz jsou v nich horcicna seminka. Nebo je var znicil a jemnym sekanim zdobeny okurek si na maces se syrem dat muzu ?
Vy o Pesachu nejíte kitniot? :o

Kdyz je neco pro pesach zakázané, tak v jakékoli formě, jak známo nesmíte ani housky, ani whisky, přestože postup přípravy je rozdílný  ;D , ale je obojí je vyrobeno z mouky, která je na Pésach zakázaná.
Dnes se v pekárnách používají pivovarské kvasnice a co vím, tak pro veškeré biotechnologické procesy s moukou se používají určité odrůdy těchto kmenů, takže mikrobiologický profil chomtze by měl být všech případech obdobný.
« Poslední změna: 29. Březen 2009, 15:21:19 od eleazar »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #12 kdy: 29. Březen 2009, 15:20:14 »
Pro aškenázy platí ustanovení, nejíst kitnyot (luštěniny), tudíž je nejíme.

eleazar

  • Host
Re: PESACH 5769
« Odpověď #13 kdy: 29. Březen 2009, 15:32:29 »
Nevěděl jsem, že švédští a islandští židé jsou aškenazim :D

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #14 kdy: 29. Březen 2009, 18:01:51 »
Zdravím,

znám lidi, co o Pésach nejí pro jistotu ani kyselé okurky, ani nakládačky. Místo nich jedí nakládané "na slano". Jednou jsem ochutnal, ale znojemská je znojemská.

Lechem

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #15 kdy: 29. Březen 2009, 18:06:12 »
No ja nevím jestli se známe, ale kyselé okurky na Pésach také nemusím. Mám docela ráda to chasidské pojetí, macesy, vajíčka, maso, olej, zelenina a ovoce. Tady v Izraeli pochopitelně mléko, sýr a tvaroh. Bohatě to stačí a podle mě tento postoj činí svátek svátkem. Ovšem každý ať si dělá co považuje za správné.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: PESACH 5769
« Odpověď #16 kdy: 29. Březen 2009, 18:38:01 »
Na velke prekvapenie je povolene jest uharky (okurky) v octe. Nie je potrebne sa trapit zo slanymi uharkami.
« Poslední změna: 29. Březen 2009, 21:30:38 od magda »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #17 kdy: 29. Březen 2009, 21:09:15 »
Samozrejme, ze to povolene, pokud je to koser, ale proste nejsme zvykli ... to je cele. Nejedna se o ocet vinny ale o ocet synteticky, ktery je dozorovan rabinatem, aby byl koser na pesach. Ale v CR uz je take vsechno k sejnani. viz. reklama na hlavni strance.

Offline gvodrazka

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 958
  • Pohlaví: Mužské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #18 kdy: 30. Březen 2009, 08:24:31 »
 :)

Utěšený pohled na výrobu macot - podmalován hudebně hezkou modifikací LechA dodi...

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130659

... ani nevíte jak se těším na macesy. :D

(nejraději bych je chroupal celý rok) :P
« Poslední změna: 30. Březen 2009, 08:48:51 od gvodrazka »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #19 kdy: 30. Březen 2009, 09:12:44 »
Tak proc nechroupete? Vzdyt Vam v tom nic nebrani? Tedy je zvykem, ze od Purimu do Pesachu si davame pauzicku. :)

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: PESACH 5769
« Odpověď #20 kdy: 30. Březen 2009, 13:34:58 »
Mila p. Zoom, mate pravdu, my sme si nezvykli ze je mozne pouzit ocot. Ked to prelozime z hebrejciny "chomec" a "chamec", zneje to rovnako ale prve z nich je povolene a druhe zakazane pouzivat. 
« Poslední změna: 30. Březen 2009, 13:42:15 od magda »

Offline gvodrazka

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 958
  • Pohlaví: Mužské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #21 kdy: 2. Duben 2009, 08:34:17 »
 :D

Od firmy King´s Solomon vřele doporučuji tvrdý trvanlivý hovězí salám (košer Francie) - vynikající ňamka a pamls. :-*
Fyzicky k sehnání na pražské obci (zde se prodává s upozorněním, že jde o kitnijot - takže rychle si smlsnout do Pesachu a pak až po něm) ;)

Offline gvodrazka

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 958
  • Pohlaví: Mužské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #22 kdy: 3. Duben 2009, 07:26:02 »
 :'(

Hrozná zpráva pro milovníky jahod.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3696570,00.html


Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: PESACH 5769
« Odpověď #23 kdy: 3. Duben 2009, 08:16:13 »
No to je skutečně horor. Jahody jsou ted docela levné a dobré, tak jsem je několikrát koupila a dělala lecjaké dobroty. Ještě že jahody v Čechách snad budou ochráněny těchto dramatických situací. No nic. Každopádně díky za info.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: PESACH 5769
« Odpověď #24 kdy: 5. Duben 2009, 07:40:49 »
Delicates ktory je mozny pouzit cely rok, nielen na pesach. Ale pozor, bomba kaloriot!

1 liter sladkej smotany  (je mozne pouzit parve)
1 pohar cukru (200gr)
3 sacky vanilkoveho cukru
3 sacky zelatiny

1. smotanu s cukrom a s vanilkovym cukrom dame na ohen. Pocas staleho miesania privedieme az skoro na bod vrenia. Dame vychladnut asi 20 min.
2. zelatinu rozpustime v pol pohara vody na ohni. Zelatinu pridavame do sladkej smotany a dobre zmiesame. V ladnicke nechame vychladnut asi 15 min.
3. prelejeme vychladnutu ale tecucu masu do tortoveho plechu (24cm)
4. nechame chladit najmenej 4-5 hodin

poleva
mrazene lesne plody, 1/3 pohara sladkeho vina, 1/3 pohara cukru varime spolu, nechame  to zhustnut (asi 20 min. varenia)

Dobru chut!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
TOPlist