Autor Téma: חנוכה  (Přečteno 9165 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline Tamar

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 688
  • skype: mar.se22
חנוכה
« kdy: 20. Prosinec 2008, 19:04:53 »
! חנוכה שמח


našla jsem na netu něco receptů, každý je jiný, tak nevím, kolik toho stihnu vyzkoušet...  :D :D

Udělej si chanukové koblížky sufganiyot! (skautský web www.teepek.cz)
Ingredience
2 balíčky sušeného droždí, 4 lžíce pískového cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžička skořice, 40g změklého másla, rostlinný olej, ovocná zavařenina
Postup
Nejprve rozpustíme kvasnice a 2 lžíce cukru v mléce a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku a nasypeme ji na vál. Uprostřed uděláme důlek, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, sůl, skořici a zbývající cukr. Dobře propracujeme. Přidáme máslo a zpracováváme těsto, dokud není hladké a pružné. Poté těsto dáme do mísy, přikryjeme a necháme přes noc v ledničce. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a rozválíme těsto na zhruba centimetrovou tloušťku. Pomocí sklenice vykrájíme kolečka, překryjeme je utěrkou a necháme ještě 15 minut vykynout. V ruce vytvarujeme kouli, do jejíhož středu jsme zapracovali trochu marmelády.
V hluboké pánvi rozpálíme olej (nejlépe olivový, ale není to nutné) vkládáme do něj koblihy. Když jsou z jedné strany dohněda osmažené, obrátíme je. Když jsou hotové, krátce je ubrouskem vysušíme a obalíme je v pískovém cukru.

Recept na Sufganiot (www.vareni.cz)
Zkuste si připravit tyto židovské koblihy
Ingredience
2 balíčky sušeného droždí, 4 lžíce pískového cukru, 3/4 hrnku vlažného mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli, 1 lžička skořice, 40g změklého másla, rostlinný olej, ovocná zavařenina
Postup
Nejprve rozpustíme kvasnice a 2 lžíce cukru v mléce a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku a nasypeme ji na vál. Uprostřed uděláme důlek, nalijeme kvásek, přidáme žloutky, sůl, skořici a zbývající cukr. Dobře propracujeme. Přidáme máslo a zpracováváme těsto, dokud není hladké a pružné. Poté těsto dáme do mísy, přikryjeme a necháme přes noc v ledničce. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a rozválíme těsto na zhruba centimetrovou tloušťku. Pomocí sklenice vykrájíme kolečka, překryjeme je utěrkou a necháme ještě 15 minut vykynout. V ruce vytvarujeme kouli, do jejíhož středu jsme zapracovali trochu marmelády.
V hluboké pánvi rozpálíme olej a vkládáme do něj koblihy. Když jsou z jedné strany dohněda osmažené, obrátíme je. Když jsou hotové, krátce je ubrouskem vysušíme a obalíme je v pískovém cukru.

Recept na Latkes
Pusťte do přípravy svátečních židovských "bramboráků".
Ingredience
500g brambor, 1 středně velká červená cibule, 1 velké vejce, 1/2 lžičky soli, olivový olej na smažení
Postup
Troubu si předehřejeme na 120 stupňů. Brambory oloupeme a nadrobno nastrouháme do velké mísy a nalijeme do nich studenou vodu. Brambory lehce propereme a poté důkladně přecedíme. Brambory rozprostřeme na kuchyňskou tkanou utěrku, naskládáme nadrobno nasekanou cibuli a pevně rolujeme utěrku do tvaru rolády, tak aby se ven dostala většina tekutiny. Poté brambory s cibulkou opět dáme do mísy, přidáme vejce a sůl.
Do teflonové pánve nalijeme asi 1/4 šálku oleje a rozehřejeme ho. Potom do něj po částech dáváme bramborové těsto ve tvaru placek a smažíme je při mírné teplotě z každé strany asi 5 minut. Poté je osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a dáme do trouby pro udržení teploty. Servírujeme je teplé například s cottage sýrem, jogurtem či smetanou.

Latkes čili židovské bramboráky (/www.metropolislive.cz)
Oproti českým jsou bez vajíčka, zato však pěkně mastné...
Suroviny:
10 nastrouhaných brambor, 1 nastrouhaná mrkev, 1 cibule nasekaná na drobno, 5 rozmačkaných stroužků česneku, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, čtvrt šálku olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 2 šálky strouhanky, sůl a pepř dle chuti, olivový olej na smažení.
Postup:
Smíchejte brambory, cibuli, česnek, petrželku a kopr v míse. Přidejte citronovou šťávu, olej, mouku, strouhanku, sůl a pepř. Míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Rozpalte olej na pánvi, smažte vždy přiměřené množství směsi rozlité po celé ploše pánve cca 4 minuty po každé straně, nebo dokud nezhnědnou. Servírujte horké.

sweb:
Latkes: Nastrouháme 5 syrových brambor, jednu cibuli, přidáme 4 vajíčka, 1/4 šálku polohrubé mouky, sůl, pepř. Směs klademe po lžících do husího sádla (nebo oleje), rozprostřeme na placku a smažíme po obou stranách. Jí se buď samostatně nebo jako příloha k huse. Vynechá-li se cibule, lze je jíst pocukrované a polité hustou smetanou, jogurtem nebo jablečnou omáčkou.

Sufganijot: 4 šálky polohrubé mouky, 4 žloutky, 1/3 šálku cukru, 1 šálek másla nebo margarinu, 4 dkg kvasnic, 1/2 lžičky soli, džem, olej na smažení.
Do 1/4 šálku vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme kvasnice a postavíme s moukou, solí, žloutky a mlékem s kvasnicemi a vypracujeme vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme ještě mléko. Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo asi na jednu hodinu. Vykynuté je, až zdvojnásobí svůj objem. Na pomoučeném vále vyválíme z poloviny těsta placku asi 1,5 cm silnou. Tvořítkem na ní vyznačíme kolečka a doprostřed každého dáme lžičku zavařeniny. Potom ji opatrně překryjeme druhou plackou těsta a stejným tvořítkem vykrájíme koblihy. Přikryjeme je utěrkou a necháme je ještě asi 1/2 hodiny kynout. Smažíme je v hluboké vrstvě oleje po obou stranách do zlatova. Do oleje je vkládáme vykynutou stranou. Než je obrátíme, smažíme je pod pokličkou. Pocukrujeme je a ještě teplé podáváme.

http://dadala.hyperlinx.cz/bram/bramr0120.html
http://eretz.cz/content/view/69/189/




Offline Scooolie

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 2 205
  • Pohlaví: Mužské
    • Eretz.cz
Re: חנוכה
« Odpověď #1 kdy: 20. Prosinec 2008, 19:48:53 »
Parádní!  :)

chawwa

  • Host
Re: חנוכה
« Odpověď #2 kdy: 20. Prosinec 2008, 21:07:57 »
sněhulák je perfektní, zvlášť, když není sníh :P

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: חנוכה
« Odpověď #3 kdy: 20. Prosinec 2008, 21:22:33 »
Vyborne, jen se musím trochu smát těm židovským koblížkům. Dostaly se do Izraele prostřednictvím židovských přistěhovalců z Německa a zaměnily polske Latkes ci ruský bulbenik, což jsou vlastně české bramboráky. Ten mišmaš kulturní je ale pěkný. Jinak v Izraeli slavím úspěch právě s českou verzí bramboráků, tedy místo cibule česnek. Jakékéli množství je vždy nedostatečné. Dobré je také použít pro pojivo macesovou mouku místo mouky obyčejné, protože macesová mouka absorbuje více vody z brambor. Pro zjemnění je možné také přidat polovinu brambor vařených a polovinu syrových.
« Poslední změna: 21. Prosinec 2008, 15:12:58 od zoom »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: חנוכה
« Odpověď #4 kdy: 20. Prosinec 2008, 21:24:50 »
Ještě jedna prosba - pokusme se vsichni najit nějaký dobrý chanukový recept, ktery by byl dietni. Tedy při použití minima tuku a cukru.

Offline Tamar

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 688
  • skype: mar.se22
Re: חנוכה
« Odpověď #5 kdy: 20. Prosinec 2008, 21:44:05 »
..tak to jednoznačně bramboráky, které peču, když doma nic není:
Nastrouhám bramboru nahrubo, nasypu to na skoro suchou (jen trochu pomazat olejem) rozpálenou pánev, a do těch brambor přisypu cokoli, co je k dispozici.. koření, zbytky nadrobno nakrájenýho vařenýho masa nebo sýr (ale ten radši až po obrácení), klidně i česnek nebo cibuli.. Musí se to dobře pomalu propéct, aby se ty brambory spojily - povrch vždycky uplácám vidličkou - trochu rozpadat se to bude vždycky..

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: חנוכה
« Odpověď #6 kdy: 21. Prosinec 2008, 13:58:47 »
Marcelko, moc vam dekuji za recepty i snehulaka  :D

eleazar

  • Host
Re: חנוכה
« Odpověď #7 kdy: 22. Prosinec 2008, 10:59:33 »
Ještě jedna prosba - pokusme se vsichni najit nějaký dobrý chanukový recept, ktery by byl dietni. Tedy při použití minima tuku a cukru.
Místo cukru použijte fruktosu (hroznový cukr), sladí o trochu víc, ale je 2x méně kalorická.
S olejem je to horší - jak bez něj smažit?

Zkuste švýcarské resty:
Nastrouhjete brambory na hrubo, někdo je též krájí na nudličky nožem. Přidejte pepř, česnek, majoránku, sůl nepřidávejte <= zadržuje v těle vodu.
Celou směs rozetřete po pánvi (jako lívanec) s nepřinavým povrchem (teflon), přikryjte pokličkou a smažte. Nesmažte na plnou páru, potřebuje te to propéci rovnoměrně, ne spálit. Až se spodní vrstva speče v jeden kus, tak to obraťe a znovu propékejte.

tip á l'eleazar: celý kruhový rest je možno přepůlit a vytvořit z něho sandwich  na cestu. Jako náplň můžete použít kysané či dušené zelí, hořčici, kečup (vytéká!) či cokoliv košer

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: חנוכה
« Odpověď #8 kdy: 22. Prosinec 2008, 14:44:59 »
Diky, to je docela dobry napad, ja jsem udelala bramboranky trochu jinak, predevsim bez vajec, a pekla jsem je na panvi jen lehce potrene olivovym olejem. Byly moc dobre a ne mastne. Celkem to vajicko nechybelo. Samozrejme hodne cesneku, pepr a majoranka. Vcera rozesilala nemocenska pokladna informace o koblihach (sufganiot) ktere podle nich maji 450 kalorii, tedy obycejne, neobycejne maji az 650 na kus. A odbourat je lze napriklad 2.5 hodinami prace na zahrade.
Ovsem ty bramboraky take nejsou nejlehci ...  ;D

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: חנוכה
« Odpověď #9 kdy: 23. Prosinec 2008, 16:31:52 »
Jeste jsem si vzpomnela na jedno alternativni chanukove pochutnani - tzv. jablka v zupanu. Moc dobre, je tam olej ale ne tolik mouky a take ty jablka jsou o neco zdravejsi nez, kobliha.

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: חנוכה
« Odpověď #10 kdy: 23. Prosinec 2008, 16:48:06 »
Mmmm, recepty, az se olizuju, ale mne jablka (jak ja rad pisu "japka") straslive zvedaji glykemii. Radeji zustanu u latkes.
Mimochodem, kdybyste,  mila Zoom, nasla nejaky recept pro diabetiky, nebo aspon recept diabetiky nevrazdici, moc prosim, sup sem s nim  ;D
« Poslední změna: 23. Prosinec 2008, 21:41:13 od zoom »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: חנוכה
« Odpověď #11 kdy: 23. Prosinec 2008, 17:43:26 »
No ja jsem to sem dala jako prosbu pro vsechny najit nejake zdrave recepty. Vcerejsi slavnostni veceri po zapalovani svetel s prateli jsem pojala alternativne zdrave - ruzne salaty, miska s olivami a chleba trochu pokapany olivovym olejem (tedy chala co zbyla z sabesu) a opeceny v troube. Bylo to dobre, olej tam byl, ale nikomu nebylo spatne. Takze jde to i jinak. A nikdo si nestezoval. Dnes jsem udelala klasicke bramboraky. Ono kdyz se sni jeden anebo maximalne dva, tak se take nic moc nestane. Problem je, ze se zpravidla sni vic.
« Poslední změna: 23. Prosinec 2008, 18:59:06 od zoom »

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: חנוכה
« Odpověď #12 kdy: 17. Leden 2010, 15:03:43 »
K té fotce moje paní sněhuláky neznavše je správně místo sněhulák nazvala kobližák.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
TOPlist