Autor Téma: Košer jídlo  (Přečteno 25922 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Yuri

  • Host
Košer jídlo
« kdy: 17. Prosinec 2007, 22:52:49 »
Zdánlivě jednoduchá otázka - proč je pro Židy důležité jíst košer jídlo? Čím se tak toto jídlo odlišuje od ostatního?

Elazar

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #1 kdy: 17. Prosinec 2007, 23:50:54 »
B-h nařizuje jíst určité pokrmy. Určité jiné zakazuje. To, co je k jídlu vhodné, se řekne hebrejsky kašer/košer. Toť vše.

Proč? Zetejte se ho. Já nevím, proč kapra ano, ale klamáry nebo humra ne.. Jíst košer je ale B-ží příkaz daný Tórou a je na stejné úrovni důležitosti jako nevraždit, nekrást atd.

Elazar

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #2 kdy: 18. Prosinec 2007, 00:00:33 »
Jinak, kromě toho, že se jedná o maso pouze určitých zvířat (nebo o produkty - zeleninu, sýry, mléko - které prošly zvláštní kontrolou, aby se do nich nic nevhodného nedostalo (např. aby do mouky nespadl červ atp.)), kterážto byla poražena předepsaným způsobem, a zbavena krve, se také musí jednat o maso, které nepřišlo do kontaktu s méčným produktem (a naopak).

Samostatná kapitola jsou potraviny košer na Pesach. Ty nesmí obsahovat nic kvašeného. To jen velmi ve stručnosti, pravidla kašrutu jsou velmi podrobná. Ale velmi zhruba se tímto liší košer maso od nekošer masa.

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Košer jídlo
« Odpověď #3 kdy: 18. Prosinec 2007, 02:43:20 »
Zdánlivě jednoduchá otázka - proč je pro Židy důležité jíst košer jídlo? Čím se tak toto jídlo odlišuje od ostatního?

Jak rika Elazar. B-h naridil, ktera zvirata jsou cista a ktera ne, ktera zide smi jist a ktera ne, ktere kombinace jsou povoleny a ktere ne. Muzeme k problematice mit ruzne pristupy - jedni tvrdi, ze jde o zdravotni a dietni predpisy. Ja toho nazoru nejsem (co je u vsech vsudy nezdraveho a nedietniho na krevetach?). Je to proste jedena ze "zvlastnosti" judaismu. To povolene, koser jidlo, se od ostatiho odlisuje tim, ze B-h ho jasne definoval jako povolene. Myslim, ze neni na me, abych se ptal PROC. Stejne tak bych se mohl ptat, proc nesmim jist na Pesach chamec-kvasene. Podle me jsou toto prikazy vymykajici se lidske logice.
Jiste, jsou prikazy, kde logiku hledat muzu a najdu ji. Treba takovy zakaz vrazdy nebo kradeze. Jsou prikazy, ktere uz tak logicke nejsou, ale jsou vysvetleny - treba cicit (trasne). No, a nakonec jsou prikazy, ktere proste lidskou logiku nemaji. Snahy o vysvetleni kasrutu zdravim a dietou, nebo snahy o vysvetleni obrizky hygienou jsou, dle meho skromneho soudu, ponekud off-topic. Smirme se s tim, ze ne vse dokazeme svym slavnym rozumem a logikou zvladnout.
Jinak rabini vam reknou neco zhruba ve stylu, ze nekoser jidlo je duchovni jed. Otupuje duchovni cit. Je toto ale argument pro cloveka, ktery si zaklada prave na rozumu? Cili - je to vez nabozenska, spiritualni. Nehledejte za tim jine duvody.
Jinak, abych nevypadal jako zkostnately dogmatik (nakonec, treba jim jsem) - diky za vasi otazku, rozhodne je zajimava. Otazky nuti cloveka premyslet, nebo badat nad tim, cemu veri.

Yuri

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #4 kdy: 18. Prosinec 2007, 11:02:38 »
Děkuji vám za odpovědi. Já osobně jsem člověk, který se za každým jednáním snaží hledat určitou logiku, tady se asi pravdy nedopátrám, mohu pouze spekulovat.
Hygienické důvody se zdají logické, neznám však všechny zakázané potraviny - u některých se tato logika ztrácí.
Pokud to bylo nařízeno z hygienických důvodů, zcela jistě není od věci otázka, zda je v dnešní době nutné všechno dodržovat. I když, teď mě napadá, pokud si uvědomím, co všechno se prodává v různých "marketech", košer jídlo, kde člověk ví, co jí, není taky zcela mimo.

Hana

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #5 kdy: 18. Prosinec 2007, 12:52:02 »
Mám pár dotazů:

Musí se při vaření košer jídla používat zvlášť nádobí pro mléko a zvlášť pro maso? Pokud uvříte maso v hrnci,kde jste předtím vařili něco mléčného,je to stále košer?

Může košer jídlo připravit ne-Žid,který zná pravidla kašrutu?

Předem děkuji za odpověď.

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Košer jídlo
« Odpověď #6 kdy: 18. Prosinec 2007, 13:42:35 »
Hanko, budu mluvit za ortodoxni proud, protoze liberalove vam nejspis reknou, ze je to fuk, nekteri se mozna zeptaji, co je vlastne koser  :D
Pro vareni byste mela mit nejmene dve sady nadobi. Proc nejmene ? Protoze jsou tri zakladni kategorie jidla -

  • masne
  • mlecne
  • parve (neutralni)

Nelze varit napr. gulas v hrnci, ve kterem jeste pred chvili bublala koprova omacka. Parve lze pripravovat treba v "mlecnem" hrnci za dodrzeni nekterych (pro zacatek zbytecne zatezujicich) podminek.
Do te treti kategorie, parve, spada treba zelenina, ovoce, houby atd. A ryba. Ryba neni povazovana za maso. Koneckoncu v mnoha kulturach tak tomu je.
Pravidla jsou pri blizsim pohledu jeste slozitejsi - resp. mohou se tak zdat - ale verte, ze jsou zvladnutelna.
Ptala jste se ale hlavne na vareni a nadoby. Dalsi veci, kterou je treba mit oddelenou, jsou pribory a servis. Byva zvykem, aby obe sady byly jinak barvene nebo tvarovane, zkratka mit je jasne oznacene, aby nedoslo k zamene.
Aby to vsechno nebylo zbytecne jednoduche, mela byste mit i dva drezy na myti nadobi  ;D Vazne.

Offline Scooolie

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 2 205
  • Pohlaví: Mužské
    • Eretz.cz
Re: Košer jídlo
« Odpověď #7 kdy: 18. Prosinec 2007, 13:46:35 »
A dvě ledničky.

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Košer jídlo
« Odpověď #8 kdy: 18. Prosinec 2007, 13:49:35 »
I když, teď mě napadá, pokud si uvědomím, co všechno se prodává v různých "marketech", košer jídlo, kde člověk ví, co jí, není taky zcela mimo.

Velmi trefna poznamka  :D

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Košer jídlo
« Odpověď #9 kdy: 18. Prosinec 2007, 13:51:38 »
A dvě ledničky.

Bludy kazes, heretiku  :P Nemystifikuj tady diskutujici  :-* Dva administratory, to je zaklad, dva administratory  >:D

Offline Scooolie

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 2 205
  • Pohlaví: Mužské
    • Eretz.cz
Re: Košer jídlo
« Odpověď #10 kdy: 18. Prosinec 2007, 14:19:53 »
A dvě ledničky.

Bludy kazes, heretiku  :P Nemystifikuj tady diskutujici  :-* Dva administratory, to je zaklad, dva administratory  >:D

Nemystifikuji. Poptej se... Plno lidí má 2 ledničky - masnou a mléčnou. Z téhož důvodu, jako 2 sady nádobí.

BTW: Já budu masný administrátor, jo? A ty mlíčňák  ;D Tebe by na masného admina byla vysloveně škoda... taková uzená šunčička, ojojoj, kam se na to hrabe košer jogurt  ;D

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Košer jídlo
« Odpověď #11 kdy: 18. Prosinec 2007, 14:36:35 »
No, je fakt, ze mi byly kdysi doporuceny i dve mycky nadobi (variace na tema dva drezy), neb jsem lenoch a nesnasim rucni myti nadobi. Ja jsem ovsem argumentoval oddelenym mytim s prazdnym mezicyklem na maximalni teplotu (mnou jinak neuzivanou), kterou lze pri trosce dobre vule brat jako koserovani  ;) Argumentace zabrala. Nektere mycky maji opravdu moznost nastavit velmi vysokou teplotu v ramci servisniho modu.
Ale nejsou tohle prave ty "zbytecne detaily", na ktere by melo prijit, az se zase nekdo zepta ?  ;) Takhle Hanku vydesime k smrti - ono to totiz na prvni komplexni pohled fakt vypada silene slozite.
BTW ja mam mlicko rad, ale budu masny admin. Rad papam steaky z takovych tech zviratek, co delaji buu-buu. Ty budes mlicnak. Zbytek redakce se podeli o parve  ;D

Yuri

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #12 kdy: 18. Prosinec 2007, 15:37:11 »
A jako to děláte s jídlem, kde se vaří mléčné výrobky a maso dohromady? (např. smetanové omáčky, či maso přímo dělané na smetaně) Nebo je to tak, že žádná košer jídla tohoto druhu nejsou?

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Košer jídlo
« Odpověď #13 kdy: 18. Prosinec 2007, 15:53:35 »
Treba takova svickova se da udelat s mandlovym/kokosovym/sojovym (proste parve) mlekem. Ale melo by byt na prvni pohled kazdemu patrne, ze jde opravdu o mandlove mleko, a oblozit si talir treba mandlovymi platky, nebo neco v tomto smyslu.
Ale klasicka krenova omacka s uzenym, to ne, to nejde  ;)

Offline menagen

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 115
Re: Košer jídlo
« Odpověď #14 kdy: 18. Prosinec 2007, 17:20:36 »
A dvě ledničky.

Bludy kazes, heretiku  :P Nemystifikuj tady diskutujici  :-* Dva administratory, to je zaklad, dva administratory  >:D

Nemystifikuji. Poptej se... Plno lidí má 2 ledničky - masnou a mléčnou. Z téhož důvodu, jako 2 sady nádobí.


Dvě ledničky nejsou nutné, protože ve studeném stavu nedochází k zakázanému míchání "chutí" tak snadno. Pokud si dáme pozor, aby se mléčné a masité nedotýkalo (a nekapalo nám mléko do guláše, co je o poličku níž), tak si vystačíme s jednou.

Kdo chce zpřísnit, ať si koupí ledniček rovnou sedm (1. mléčnou, 2. masitou, 3. parve, 4. mléčnou na pesach, 5. masitou na pesach, 6. parve na pesach, 7. kdyby náhodou dostal chuť na něco trejfe...)

Offline menagen

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 115
Re: Košer jídlo
« Odpověď #15 kdy: 18. Prosinec 2007, 17:25:37 »
Ale vážně: Problémem jsou spíš trouby a sporáky, pak již zmíněné myčky a dřezy, a samozřejmě nádobí, kde může docházet k přehmatům ... Zvlášť, když v kuchyni "hospodaří" hosté nebo pomocníci...

Zajímavé téma je taky otázka mléčné a masité zubní protézy...

Luciana

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #16 kdy: 18. Prosinec 2007, 17:32:49 »
Vader
To tě Vadere nemůžu pozvat ani na oběd ???, mám jen jednu lednici, jeden mrazák a jednu myčku na nádobí. Tak, až přijedeš někdy na návštěvu, budeš o hladu :-))). Hrnec bych mohla přikoupit, talíř a příbor také, ale dvě lednice a dvě myčky, to fakt ne :-)). A teď mě napadlo, jak to děláte v restauracích? Když jsem se ptala muslima na to, jak řeší, aby skutečně nepozřel vepřové, které je obsaženo skoro všude, i v kuřecím salámu, tak mi odpověděl, že to neřeší, že čisté vepřové nejí, ale aby podrobně zkoumal, zda kousek vepřového se níhodou neskrývá v drůbeží paštice, tak že je to vlastně nemožné v Evropě. A takovou legrační perličku, znám Syřana, který tu studoval, a před odjezdem do ČR mu maminka kladla na srdce, aby si dal hlavně pozor a nejedl v Evropě to vepřové. On přiletěl do Prahy, neuměl slovo česky, měl hlad, zašel do restaurace a ukázal v menu na první, co uviděl. Donesli mu vepřový řízek ;D. On ho snědl, aniž by tušil, že jde o vepřové, děsně mu to chutnalo, a když se dozvěděl, co snědl, málem omdlel.....ale přežil to...a teď dlabe vepřové běžně.

Luciana

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #17 kdy: 18. Prosinec 2007, 17:34:50 »
To jsem nevěděla, že nesmíte kombinovat mléko s masem.

Luciana

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #18 kdy: 18. Prosinec 2007, 17:55:46 »
Ale vážně: Problémem jsou spíš trouby a sporáky, pak již zmíněné myčky a dřezy, a samozřejmě nádobí, kde může docházet k přehmatům ... Zvlášť, když v kuchyni "hospodaří" hosté nebo pomocníci...

Zajímavé téma je taky otázka mléčné a masité zubní protézy...


Tak ta problematika zubních protéz mě zaujala, neboť původně jsem zubní technička. Myslíte, že by měl mít člověk dvě zubní protézy, aby nedošlo ke kombinování různých potravin? Ale to by musel mít člověk i dvě přorozené sady svých vlastních zubů. I při dokonalém vyčištění chrupu i mezizubních prostorů dentální nití, i pokud byste používaloa dentální spršku, tak nikdy není možné zaručit naprostou čistotu v dutině ústní. Ale mě napadla jiná věc, co třeba kojení a od určitého věku k tomu příkrmy, kterými se kojenec dokrmuje?

Luciana

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #19 kdy: 18. Prosinec 2007, 18:06:12 »
A pak další problém, který je zcela evidentní, je problematika délky trávení. Pakliže se nesmí míchat mléko a maso dohromady, můžete si být jistí tím, že pokud si k snídani dáte kakao a rohlík se sýrem a k obědu hovězí guláš, tak se tyto potraviny stejně v žaludku spolu setkají, za tak krátkou dobu se totiž proces trávení neukončí a k vyloučení z organismu nedojde.....já vím, my zdravotníci jsme děsní potvoráci, když něco vysvětlujeme..... :o

Offline menagen

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 115
Re: Košer jídlo
« Odpověď #20 kdy: 18. Prosinec 2007, 18:09:02 »
Já si myslím, že to potřeba není, nicméně je to zpřísnění, které má svou logiku. U přirozených zubů (a ostatního vybavení ústní dutiny) si samozřejmě druhou sadu pořídit nemůžeme, proto se mezi masitým a mléčným pokrmem čeká určitou dobu (na jejíž délku jsou opět různé názory...)

Co se mateřského mléka týče, tam jsou předpisy méně přísné než u živočišného, takže dokrmování kojence biftekem určitě nějak zařídit půjde  ;D Technické detaily můžete(/me) dořešit dotazem u někoho ostřílenější v pravidlech kašrutu, bude-li třeba ;)

Offline menagen

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 115
Re: Košer jídlo
« Odpověď #21 kdy: 18. Prosinec 2007, 18:16:34 »
A pak další problém, který je zcela evidentní, je problematika délky trávení. Pakliže se nesmí míchat mléko a maso dohromady, můžete si být jistí tím, že pokud si k snídani dáte kakao a rohlík se sýrem a k obědu hovězí guláš, tak se tyto potraviny stejně v žaludku spolu setkají, za tak krátkou dobu se totiž proces trávení neukončí a k vyloučení z organismu nedojde.....já vím, my zdravotníci jsme děsní potvoráci, když něco vysvětlujeme..... :o

Setkání v žaludku a dále v trávicím traktu je vcelku bezproblémové, protože tam už to nemá charakter mléka/masa, ale nějaké natráveniny/patlaniny. Navíc tam ani nevnímáme "zakázanou" chuť. Takže dvojí záchodová mísa a dvojí toaletní papír (kvůli masu a mléku) by byl už skutečně zbytečností :)


Yuri

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #22 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:04:24 »
Setkání v žaludku a dále v trávicím traktu je vcelku bezproblémové, protože tam už to nemá charakter mléka/masa, ale nějaké natráveniny/patlaniny. Navíc tam ani nevnímáme "zakázanou" chuť. Takže dvojí záchodová mísa a dvojí toaletní papír (kvůli masu a mléku) by byl už skutečně zbytečností :)

Zajímavé by bylo rozpoznávání, které exkramenty vznikly z masa a které z mléka a to ještě před použitím toalety, aby bylo možno vybrat si tu správnou.
(omlouvám se, pokud se to někoho dotklo, ale toto jsem si nemohl nechat ujít)

e.weissova@centrum.cz

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #23 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:27:32 »
Docela by mě zajímalo,jestli někdo z vás chodí v práci na oběd.A jak to řeší.e.weiss

Hana

  • Host
Re: Košer jídlo
« Odpověď #24 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:34:15 »
Citovat
Tak ta problematika zubních protéz mě zaujala, neboť původně jsem zubní technička. Myslíte, že by měl mít člověk dvě zubní protézy, aby nedošlo ke kombinování různých potravin? Ale to by musel mít člověk i dvě přorozené sady svých vlastních zubů.

Teda...tady se člověk někdy zasměje.Přidávám bodík.

Teď vážně.Je pravda,že když se ne-Žid  podívá přes otevřenou láhev košer vína,tak víno přestává být košer? Jak je to s jídlem? Může v košer restauraci vařit ne-Žid?


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
TOPlist