Autor Téma: Šavuot se blíží - mléčné recepty  (Přečteno 15134 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Šavuot se blíží - mléčné recepty
« kdy: 25. Květen 2009, 09:41:17 »
Za chviličku tu máme svátek Šavuot a proto prosím laskavé diskutující o receptíky na mléčné dobroty.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #1 kdy: 25. Květen 2009, 18:40:52 »
Tvarohove knedliky

1/2 kg tvarohu (netucneho)
2 vajicka
2 polievkove lyzice oleja
7 polievkovych lyzic krupice
trosku soli

zmiesat a spracovat na hladke cesto. Sformovat knedlik (gulku) a do stredu dat jahodu/ceresnu/visnu. Nechat varit vo vriacej vode asi 10 min. Pooliat maslom a posypat struhankou oprazenou na masti, smiesanou s cukrom

Zina

  • Host
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #2 kdy: 25. Květen 2009, 21:50:21 »
Mám tady jeden recept,ale nevím jestli je vhodný.
Buchta Himalaje: 1.těsto-prášek do pečiva.2 hrnky hl.mouky.1hrnek krupicového cukru.1hrnek mléka.půl hrnku oleje.2celá vejce.2lž.kakaa.citronová kůra.
2.těsto-2tvarohy.1vanilkový cukr.1vanolkovy puding.1hrnek moučkového cukru.2celá vejce.1hrnk mléka
Postup:vejce s cukrem vyšleháme do pěny ,přídáme olej a ostatní ingredience
Postup2 je stejný.
 Na vymaštěný a vysypaný plech dáme první těsto.na to nalijeme druhé těsto(tvarohové) a nahoru zbytek prvního těsta.Pozvolna upečeme a necháme vychladnout.
Druhé těsto je řidké. Jsou výborné!

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #3 kdy: 26. Květen 2009, 15:12:05 »
Zdravím,

vím, že leckdo ohrne nos, ale největší bomba je klasický rýžový nákyp. Hodně švestek, meruňky, jablka a rozinky, křupavá kůrčička, na prst pocukrovaná a plave v rozpuštěném másle ...  :)

... Lechem

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #4 kdy: 26. Květen 2009, 16:12:37 »
Ryzovy nakyp- to je pochutka. Napiste prosim Vas recept.

....dakujem

                 

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #5 kdy: 26. Květen 2009, 16:35:46 »
Uvařím kilo rýže a nechám vystydnout (je lepší kulatozrná než dlouhozrná). Ušleháme tuhý sníh ze čtyř vaječných bílků (žloutky se Vám hodí třeba do koprovky). Sníh opatrně vmíchejte do rýže. Pak dejte do pekáče vrstvu rýže, vrstvu ovoce podle libosti a zase vrstvu rýže. Dejte do horké trouby, pečte cca 20 min - podle trouby. Nahoře ta rýže s bílkem krásně zezlátne a je to. Ovoce můžete použít opravdu co Vás napadne. Už jsem zkusil hroznové víno i vypeckované třešně. Jablka můžu jako alergik jen kompotovaná, ale vždy je lepší ovoce čerstvé.

Přeji dobrou chuť
Lechem

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #6 kdy: 26. Květen 2009, 16:38:49 »
Zapomněl jste na to nejdůležitější. Bez skořice to není správný nákyp. :)
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #7 kdy: 26. Květen 2009, 16:40:14 »
Se skořicí to neznám, ale vyzkouším.
« Poslední změna: 26. Květen 2009, 16:47:40 od lechem »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #8 kdy: 26. Květen 2009, 18:01:23 »
je, já mám z dětství zase vzpomínku, že tam byly ořechy a hrozinky a ta rýže se vařila v mléce a hlavní úspěch byl jí nepřipálit a potom se to peklo ještě jak píšete s tím sněhem. Zkusím to.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #9 kdy: 26. Květen 2009, 18:58:13 »
dakujem, aj ja to skusim. Spominam si na to z detstva. Vtedy ma nutili aby som to jedla.


Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #10 kdy: 26. Květen 2009, 19:10:20 »
je, já mám z dětství zase vzpomínku, že tam byly ořechy a hrozinky a ta rýže se vařila v mléce a hlavní úspěch byl jí nepřipálit a potom se to peklo ještě jak píšete s tím sněhem. Zkusím to.
Samozřejmě, rýže se vaří v mléce. To jsem považoval za samozřejmé. :) S nákypem mám bohaté zkušenosti, je to mé oblíbené jídlo před dlouhými závody :) A jako ovoce preferuji meruňky. Nejen kvůli chuti, ale i kvůli draslíku.
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #11 kdy: 26. Květen 2009, 20:59:59 »
Nemate nekdo, prosim, nejaky recept treba na nejakou netradicni mlecnou omacku, ke ktere si holt nedam maso ? Ryzovym nakypem mne mucili nasi, kdyz jsem zlobil, a loni 3 dny po operaci, kdy jsem poprve mohl misto caje jidlo (vyl jsem do noci hlady) jsem se po spatreni ryzoveho nakypu na stolku tak rozzuril, ze jsem jim mrstil o zed. Pristroje pipaly jako divoke, ozivovaci skvadra sester a doktora byla na pokoji snad v radu sekund. Predem moc dekuji.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #12 kdy: 26. Květen 2009, 21:28:20 »
Ja mam velmi chutny recept ale upozornujem ze nie je dietny.

250-300gr sampionov (cerstvych)
100gr maslo
1 cibula
cesnak
500gr sladkej smotany

na roztopenom masle udusime pokrajanu cibulu (asi 2-3 minuty), pridame 2 rozdrvene zubky cesnaku. Pokrajane hribiky vlozime a dusime asi 10 min spolu. Osolime. Nalejeme sladku smotanu a nechame varit este 5-6 minut.

Omacka sa hodi podavat s makaronami alebo pecenymi zemiakmi (bramborami)

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #13 kdy: 26. Květen 2009, 22:07:07 »
Magdo, MOC vam dekuji  :)

Offline Tamar

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 687
  • skype: mar.se22
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #14 kdy: 26. Květen 2009, 22:14:38 »
je, já mám z dětství zase vzpomínku, že tam byly ořechy a hrozinky a ta rýže se vařila v mléce a hlavní úspěch byl jí nepřipálit a potom se to peklo ještě jak píšete s tím sněhem. Zkusím to.
jůů a co kdyby se to místo rýže udělalo z bulguru.. (rýži moc nemusím..)  ;)

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #15 kdy: 26. Květen 2009, 22:19:41 »
zkuste a podělte se s výsledkem

Zina

  • Host
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #16 kdy: 26. Květen 2009, 23:43:17 »
Obyčejná cibulová omáčka:cibule,hl.mouka,vývar,sůl,pepř a na závěr zjemnit smetanou.
Postup:na oleji spěníme cibuli-udělame jíšku,rozředíme vývarem a povaříme a dochutíme.
 
Křenová omáčkahl.mouka,máslo,mléko,smetana,cukr,sůl,a čerstvý křen.
Postup:připravíme jíšku z mouky a másla,zalijeme mlékem a povaříme.
poté přidáme smetanu,cukr,sůl a křen.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #17 kdy: 27. Květen 2009, 07:00:11 »
p. Zina aku smotanu treba pouzit ? Su 2 moznosti: sladku a kyselu. Ktora sa hodi do Vaseho receptu?

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #18 kdy: 27. Květen 2009, 07:18:48 »
Nemate nekdo, prosim, nejaky recept treba na nejakou netradicni mlecnou omacku, ke ktere si holt nedam maso ? Ryzovym nakypem mne mucili nasi, kdyz jsem zlobil, a loni 3 dny po operaci, kdy jsem poprve mohl misto caje jidlo (vyl jsem do noci hlady) jsem se po spatreni ryzoveho nakypu na stolku tak rozzuril, ze jsem jim mrstil o zed. Pristroje pipaly jako divoke, ozivovaci skvadra sester a doktora byla na pokoji snad v radu sekund. Predem moc dekuji.
Vadere, rychlovka pro Vás, která by Vám mohla chutnat.
Uvaříte rýži a dáte ji stranou (když opravdu spěchám, použiju dva varné sáčky).
Nahrubo nastrouháte alespoň 100g nivy nebo jiného podobného sýra (dáte li více, nic se nestane).
Na olivovém oleji krátce osmahnete na tenké proužky nakrájený česnek (Vy i já čím více, tím lépe :) ). Přidáte vypeckované olivy rozkrojené na půlky (lze s úspěchem použít černé i zelené - chuť se trochu liší, ale oboje je dobré). Opět není s nimi třeba šetřit. Zalijete sladkou smetanou nebo mlékem (podle toho, kolik chcete, aby to mělo kalorií). Přidáte šalvěj (to je důležité). Nasypete nastrouhaný sýr, necháte za stálého míchání rozpustit, přidáte připravenou rýži a jen krátce promícháte, aby se vše smísilo a prohřálo.
S chlazeným bílým, suchým vínem to je vcelku slušná a především rychlá večeře.
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #19 kdy: 27. Květen 2009, 07:50:15 »
TO vypada opravdu pěkně, ale stejně dobré by to mohlo být se špagetami, anebo jinými těstovinami.
Jinak poznámka na okraj. Já vařím rýži v mikrovlné troubě, má to tu výhodu, že se nepřipálí a připravuju ji v keramické nádobě, která se dobře vyjímá u na stole při servírování. Jinak v mikrovlné troubě moc nevařím, ale ta rýže je opravdu dobrý výmysl.

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #20 kdy: 27. Květen 2009, 08:19:14 »
Žena rýži také vařila výhradně v mikrovlné troubě ve varném sklu. Já ale stále nejsem schopný správně odhadnout množství vody a délku vaření. Běžně v hrnci na varné desce to zvládám lépe :)
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #21 kdy: 27. Květen 2009, 09:40:36 »
na jeden hrnek ryze 2-2.5 hrnku vody, trochu oleje (lzicka) sul a koreni podle chuti.

Zina

  • Host
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #22 kdy: 27. Květen 2009, 10:58:01 »
p.Magdo, dávám do cibulové omáčky zakysanou smetanu i bobkový list a někdy i ocet.
Do křenové sladkou smetanu a špetku muškátového květu.
Záleží na chuti. Dříve jsem cibuli mixovala,ale ted už to nedělám.

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #23 kdy: 27. Květen 2009, 13:15:45 »
Samueli, dekuji mnohokrat. Nacpu tam trosku vic syra a budiz to zvano "ryzove fondue:) Vazne se na to moc tesim.

Jinak jedinou ryzi, kterou snesu, tedy basmati, nedelam v mikrovlnce ale dusim pozoruhodnym zpusobem na sporaku. Ani do trouby ji nestrkam. A protoze je krehka a rychle hotova, pomer vody se zasadne lisi od jinych ryzi a postupu - 1 hrnek ryze = 1.25 hrnku vody. Takova zverstva me uci mi indicti pratele  :D

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Šavuot se blíží - mléčné recepty
« Odpověď #24 kdy: 27. Květen 2009, 13:18:16 »
Vim, ze zacinam tapetovat, ale citil bych se hloupe, kdybych nepodekoval za receptiky Zine - dekuji  :-*

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
TOPlist