Autor Téma: Blíží se PURIM  (Přečteno 13992 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Blíží se PURIM
« kdy: 2. Březen 2009, 22:40:59 »
Vážení, blíží se Purim a měli/y bychom rzchle něco připravit do šlachmonésu - čili mičlochach manot, čili pro obdarovávání přátel a známých a chudých. Přispějte prosím k všeobecnému vzdělání diskutující veřejnosti.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #1 kdy: 3. Březen 2009, 16:49:47 »
Na purim je zvykom pripravit z morky (kruty) rozne jedla.

Zvyknu sa piect trojuholnikove kolaciky ktore pripominaju klobuk Hamana. Niektori ludia tvrdia ze vo forme trojuholnika vidia 3 nasich otcov (Abraham, Jicchak a Jakob).

Europsky zidia zvyknu pripravit "krepelach" -cesto plnene mletym masom, vyvarene v kuraciej polievke alebo vysmazene na cibuli.

Velmi pekny zvyk je "misloach manot". Obdaruju sa blizky ale aj neznamy. Chudobny ale aj bohaty. V misloach manot sa najdu rozne maskrty.


Offline petahyah

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 618
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #2 kdy: 3. Březen 2009, 17:37:26 »
Na purim je zvykom pripravit z morky (kruty) rozne jedla.

Zvyknu sa piect trojuholnikove kolaciky ktore pripominaju klobuk Hamana. Niektori ludia tvrdia ze vo forme trojuholnika vidia 3 nasich otcov (Abraham, Jicchak a Jakob).

Europsky zidia zvyknu pripravit "krepelach" -cesto plnene mletym masom, vyvarene v kuraciej polievke alebo vysmazene na cibuli.

Velmi pekny zvyk je "misloach manot". Obdaruju sa blizky ale aj neznamy. Chudobny ale aj bohaty. V misloach manot sa najdu rozne maskrty.



No jo, morka (krůta), na tom něco bude, on je vlastně Purim takový Thanksgiving day  ;D  >:D  ;D
יואל טייטלבוים

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #3 kdy: 3. Březen 2009, 20:10:06 »
presne tak. Byt vdacny za stastie co sa nam udialo v tych dalekych dnoch spominanych cez purim. Apropo "stastie=pur"

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #4 kdy: 3. Březen 2009, 22:03:09 »
No ta kruta - jebrejsky hodu - skutecne znamena dekujte ale take pripomina, ze Achasverosovo kralovstvi sahalo od Hodu (hebrejsky Indie) po Kuš (Afriku). Teoreticky to je dobre. Ale prosim nejake recepty. Napriklad jestli treba nekdo nema dobry recept na Hamanovy usi ovsem v Čechách zvane HUMAN TAŠ (anebo HAMAN TASCHEN) .

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #5 kdy: 4. Březen 2009, 06:39:42 »
Náhodou jsem nyní od maminky recept dostal abychom si mohli taky udělat, protže se mi rcepty vymazali.
tady jsou
 Homentašen
1 šálek margarinu, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku medu , 2 vejce, 1 lžička vanilky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 5 šálků hladké mouky
Utřeme margarin s cukrem a medem, přidáme rozšlehaná vejce, vanilku a mouku smíchanou s práškem a sodou a zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na 2-3 hodiny do chladničky. Z těsta potom vyválíme placku asi 2 -3 mm silnou a vykrajujeme kolečka, do jejichž středu klademe náplň a kraje těsta spojíme tak, aby vznikl trojúhelník a náplň byla vidět. Pečeme do zlatova asi 20 minut ve středně teplé troubě. 
Maková náplň: 3/4 šálku cukru, 1/4 šálku vody, 20 dkg mletého máku, 1 bílek, 1/2 lžičky vanilky, šťáva z 1/2 citrónu, šťáva z 1/2 pomeranče, 1 lžíce rumu, 1/2 šálku hrozinek, 1/4 lžičky skořice, 1 šálek meruňkového džemu, 1/4 šálku margarinu
Na malém plameni za stálého míchání pomalu vaříme vodu s cukrem a mákem, přidáme bílek, vanilku, citrónovou a pomerančovou šťávu, rum, hrozinky, skořici a za stálého míchání tuto směs asi 5 minut vaříme. Pak vmícháme džem a margarin a ještě chvíli vaříme, aby se margarin rozpustil. Před plněním dáme na chvíli do chladničky.   
(Já tohle množství náplně mám na 2 dávky těsta, ale dělám ty kolečka malé formičkou o průměru 5 a půl cm. vytvaruju ty trojůhelníky docela dovrchu, při pečení se trochu potom rozjedou a jsou z toho takové koláčky).

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #6 kdy: 4. Březen 2009, 06:40:26 »
Aby to ještě nestačilo
Cukroví královny Ester

1/2 šálku másla nebo margarinu, 1 velké vejce, 1 lžíce vody, 1/2 lžičky vanilky, 1/2 šálku cukru, 2 šálky hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 šálku máku

Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, vodu a vanilku. Nakonec vmícháme mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme tuhé těsto, zabalíme je do fólie a na několik hodin je dáme do chladničky. Potom vyválíme asi 1 cm silnou placku a vykrajujeme různé tvary. Cukroví pečeme asi 10-15 minut na 180 stupních C.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #7 kdy: 4. Březen 2009, 06:42:46 »
A aby ani to ještě nestačilo
Rugelach

4 šálky polohrubé mouky, 2 rozšlehaná vejce, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku pomerančové šťávy, 1 šálek margarinu, 2 lžičky prášku do pečiva, skořice smíchaná s cukrem, olej na potření
Z mouky smíchané s práškem do pečiva, vejci, cukrem, margarinem a pomerančovou šťávou zaděláme těsto a uložíme je na 1 hodinu do chladničky. Těsto potom rozdělíme na 8 dílů a z každého vyválíme tenkou kulatou placku. Pomažeme lehce olejem, posypeme skořicí s cukrem a rozkrájíme na 8 trojúhelníků .Od vnější strany kruhu těsto stočíme a rohlíčky pečeme asi 20 minut při 180 stupních C, až jsou světle hnědé.

tak takto to bývalo u nás doma na purim, ještě když jsem býval v evropě. Samozřejmě nejdůležitější je čtení svitku Ester.

Offline gvodrazka

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 959
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #8 kdy: 4. Březen 2009, 07:44:16 »
 ;)

prosím vás, při výrobě hamantašn dávat pozor při překládání jejich 3 okrajů: jeden cípek musí překrývat ten sousední pouze svým jedním koncem, jinak hamantašn nemají „štábní kulturu“ ;D

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #9 kdy: 4. Březen 2009, 10:31:20 »
TO je výborné ale ještě jesli by byly kynuté.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #10 kdy: 4. Březen 2009, 11:58:55 »
Ještě pro GV ve věci Hamantaschn - asi yítra b'h provedu průzkum, co se tu prodáva, ale manžel včera přinesl vzorek - makové zvenku máčené v čokoládě, tedy jenom základna je máčená celá nahoře jsou vkusné rovnoběžné čokoládové proužky. To je štábní kultura. To za našich mladých let nebývalo. Ale pamatuji že pani J. zl. dělala právě kynuté. Jistě si na ně pamatujete také. A byly výborné.

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #11 kdy: 4. Březen 2009, 12:46:31 »
Zdravím,

ty kynuté dělává moje máma. A plní je jablečnými povidly.

Lechem

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #12 kdy: 4. Březen 2009, 12:53:41 »
RECEPTIK PROOOOOSIM  :D

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #13 kdy: 4. Březen 2009, 13:37:47 »
Recept vhodny na purim ale aj na vsedne dni.

1 pohar (sklenku) vody

100 gr masla

1 pohar muky (125 gr)

stipku soly

2 vajicka

***

3-4 lyzice roztopeneho masla

pol pohara maku

praskovy cukor (podla chuti)




*do vriacej vody s maslom pomaly vmiesame muku. Varime a neprestajne miesame az sa cesto oddeli zo stran hrnca. Dame dole z ohna.

*ked je cesto vychladnute, pridame sol a vajicka, zmiesame spolu.

*na ruky si dame trochu muky a zacneme z cesta vytvarat male knedliky  ktore vyvarime vo vriacej a posolenej vode asi 15 minut.

*knedliky precedime a hned ich vyvalkame v rozpustenom masle

*pred podavanim ich posypeme makom zmiesanym s praskovym cukrom.

*okamzite podavame lebo tieto knedliky su chutne ked su este teple.
« Poslední změna: 4. Březen 2009, 13:44:54 od magda »

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #14 kdy: 4. Březen 2009, 13:52:11 »
Vsem Vam jmenem ctenaru moc dekuji  :)
Mam jeste osobni prosbu - sladke nesmim, nebyl by nekdo z Vas tak hodny, a nedal sem nejaky zajimavy a mnamkovy recept z kruty (morky) ? Prosim a smutne koukam...

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #15 kdy: 4. Březen 2009, 16:17:37 »
Velmi dobre poznam ten pocit, ani moj manzel nesmie sladke



Zvyknem robit z morky tak narychlo (po cinsky)


prsia z morky(kruty)

1 celer

olej

hrasok v konzerve

prasok do polievky

soja

cesnak

majzenova mucka


*pokrajam prsia z morky na 1 cm kusky (ako nudle)

*na 1-2 lyzic olivoveho oleja maso vysmazim (asi 2 min) a pridam celer pokrajany na male stvorceky

*1 konzervu zeleneho hrasku bez tekutiny pridam

*pohar vody + 1lyzicu prasku do polievky+1lyzicu soja+1lyzicu cesnaku (pouzivam mrazeny) zmiesam a polejem maso a necham varit 15-20 min.

*do polovice pohara s vodou zamiesam 1 lyzicu majzenovej mucky. Nalejem do hrnca a dobra zmiesam.  Necham varit este 10-15 minut.
« Poslední změna: 5. Březen 2009, 12:52:37 od magda »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #16 kdy: 4. Březen 2009, 18:02:27 »
Milý Vadere, z krůty (morky) se dá dělat úplně všechno, z bílého masa např. řízky anebo závitky plněné tím, co máme po ruce a co nás napadne. Jakési španělské ptáčky, mimochodem to by se docela hodilo na purimovou seudu. Z červeného masa pak gulášek anebo segedín (pro diabetiky také velmi vhodný díky kyselému zelí). Anebo takovou pseudo-čínu, tedy osmahnout malé kousky masa a pak dodat zeleninu a sojovku a k tomu třeba rýžové nudle. Z krůtích krků pak je velmi dobrá polévka, protože není mastná ale přitom má masovou chuť a lze obrané maso použít buď do polívky anebo na rizoto anebo na salát typu vlašský, jenomže místo salámu je to maso a pokud se chcete vyhnout majonéze tak můžete udělat jenom zálivku z oleje, citronu, bylinek soli a kapky sladidla. Dobré je do takového salátu dát také vařený celer a kousíčky jablek kyselých.
Nečetla jsem co napsala Magda, tak se omlouvám, že jsem vlasně zopakovala to co napsala ona.
« Poslední změna: 4. Březen 2009, 18:08:38 od zoom »

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #17 kdy: 4. Březen 2009, 21:12:16 »
Dekuji obema damam, uz se tesim  :)

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #18 kdy: 5. Březen 2009, 10:46:45 »
Také jeden krůtí:

maso na nudličky, obděláte na málo cibulce, špeta (větší špetka) soli, stačí pár minut. Zasypete kari HODNĚ, já dám na 30 dkg masa celý pytlík od Vitany i když lepší je kari z Rajahu. Zalejete 1,5 - 2 hrnky vroucí vody, pár minut dodusit a zahustit.
Méně šikovným doporučuji používat hotovou jíšku od Vitany - nedělá pucky a je hned hotová.
       Kari je vůbec skvělá věc.

Lechem

Offline lechem

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 127
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #19 kdy: 5. Březen 2009, 11:09:20 »
Tak mám recept na ty kynuté hamentaše.

1/2 kg polohrubé mouky, 1 dcl mlíka, 1 máslo, 5 dkg droždí, 1 pytlík vanilk. cukru, špetka soli, 1 vejce + 1 žloudek. Uhňácat těsto, nechat tak 2 hodiny na teple (stačí jenom trochu vykynuté - prý né jako na buchty).

Jablečná povidla:
oloupat a nakrájet jablka (bez jádřinců - šlupičky drhnou v krku). 1 dcl rumu a cukr. K množství cukru se mami vyjádřila, že podle jablek. Aby to nebylo moc sladké ani kyselé. Rozvaříte, ono to pak pěkně zhoustne, dáte vystydnout.

Z vykynutého těsta uždibujete koule, ty na válu dlaní rozmáčknete, vložíte náplň a překlopíte. Spoj je dobré máznout bílkem. Pečete v troubě (asi 180° ale máma to má všechno od oka) do zlatova. Po vyjmutí z trouby horní stranu potřít bílkem, aby se pěkně leskly.
« Poslední změna: 5. Březen 2009, 11:10:51 od lechem »

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #20 kdy: 5. Březen 2009, 13:24:51 »
Děkuji mockrát, připravím na šábes cvičně a pokusím se i o verzi parve, tedy nahradit máslo margarínem a mléko vodou a jednám vajíčkem navíc. Poreferuji ctěnému publiku o výsledku. Ještě jednou moc děkuji a také paní matce.

Offline Eva

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 182
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #21 kdy: 5. Březen 2009, 13:36:52 »
Pre tych co nesmu sladke hamentase pisem inu versiu:

na cesto:
500gr muky (3.5 poharov)
polovicu kocky kvasnic
40gr umeleho sladidla
2 zltka
100gr mlieka(asi 7 lyzic)
250 gr masla pokrajaneho na kocky
stipku soli
1 lyzicka vanilkovej esencie

kvasnice dame do mlieka aby sa rozpustili. Zmiesame vsetko spolu a pracujeme (valkame) cesto priblizne 5 minut. Cesto zabalime do najlonu a nechame ho chladit priblizne 2 hodiny.

napln:
350gr mletych orechov
160gr umeleho sladidla
100gr vriacej vody (asi 7 lyzic)
stipku skorice
postruhanu korku z citronu

zmiesame vsetko spolu a dame vychladnut

priprava hamentase:
vyvalkame cesto na hrubku 3 cm. Pomocou pohara (sklenky) vytvarame z cesta okruhy. Konce okruhov potrieme slahanym vajickom. Do stredu cesta dame lyzicku z naplne. Konce cesta spojime spolu do vysky. Trojuholniky pomazeme s vajickom a nechame na boku hodinu aby kysli. Do zohriatej truby na 180*C dame piect na 15 minut.

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #22 kdy: 5. Březen 2009, 13:57:00 »
Také jeden krůtí:

Moc dekuji, jen zkusim mix kari a tandury masaly (mam rad, kdyz si dechem muzu zapalit svicku) :-) Ale i paela nebo jine masaly nebudou od veci. Zkusim kureci i "masovou" (ta je na tmave maso a pali jak inkvizitor).

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #23 kdy: 5. Březen 2009, 14:40:18 »
P.S. k té jíšce, tam asi bude problém s kašrutem. Podívejte se jestli není s mlékem. A vůbec tomuto typu výrobků je lepší se vyhýbat i z hlediska kašrutu a i z hlediska finančního.

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: Blíží se PURIM
« Odpověď #24 kdy: 5. Březen 2009, 17:21:51 »
Vadere, Tandoori také rád používám. Protože kromě rybího, jiné maso běžně nejím, mám oblíbenou kombinaci ryby s tandoori pastou na olivovém oleji. Přidám k ní na velkou pánev oloupané a na plátky nakrájené jablko nebo dvě, přidám pro ostrost ještě trochu chilli, podlévám červeným vínem dokud se jablka nerozpečou, že jsou úplně měkká. Během přípravy přidám trochu Worchester omáčky. Vše dohromady pustí šťávu, těmi jablky se trochu zahustí a je to zcela špičkové se šťouchanými brambory. Ta kombinace mírně sladkého (z jablek) a pálivého by se Vám také mohla zamlouvat. Neměl by být problém to udělat i z krůtích řízků z bílého prsního masa.
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
TOPlist