Autor Téma: na pesach  (Přečteno 33977 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: na pesach
« Odpověď #25 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:05:29 »
Jestliže je někdo ochotný pít víno z papírové krabice, pak by se našli jistě zájemci o ten Váš produkt z ropy. Hlavně pokud by to bylo levné a účinné :)
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Luciana

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #26 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:08:23 »
Yuri

No , fuj tajb :-)))). To by mě zajímalo, jakou by to mělo chuť, protože každý druh vína má svou specifickou chuť, která vzniká i přidáváním různých druhů kvasinek při samotném kvašení vína....

Luciana

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #27 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:11:44 »
Jestliže je někdo ochotný pít víno z papírové krabice, pak by se našli jistě zájemci o ten Váš produkt z ropy. Hlavně pokud by to bylo levné a účinné :)

Same, to už se raději přikláním k tomu krabicovému jako za studentských let:-)))), to jsou alespoň slivky, které zbyly z různých vín...účinek tedy opravdu stojí zato:-)))). Ale na podlévání masa stačí úplně.....

Yuri

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #28 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:17:29 »
Ono by to nebylo tak špatné, někteří lidé jsou schopni pít i okenu. Nějakej ten benzen (karcinogenní látka) přece přežije každý.

Vím, že na chuti vína se podílí i kvasinky, ovšem pokud se nepletu, do vína se kvasinky nepřidávají, nechává se kvasit kvasinkama, které přirozeně žijí na víně. Chuť vína ovlivňuje spousta faktorů - od půdy, přes umístění na svahu až po druh sudu.

Offline menagen

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 115
Re: na pesach
« Odpověď #29 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:19:28 »
teď mě napadá, jak by se dalo vyrobit takové víno bez kvašení. Z ethylenu by se klasickou adicí vody vyrobil alkohol (pro nezběhlé - ethylen se vyrábí z ropy), ten by se přidal do uvařené hroznové šťávy (aby se zamezilo kvašení) na odpovídající koncentraci (11%). Ovšem nepředpokládám, že by někdo pil víno vyrobené pomocí petrochemického průmyslu.


Obávám se, že takto vyrobené víno by sice asi nebylo vhodné pro pesach, zato by bylo košer pro tiša be-av. Protože takový produkt nelze označit za "potravinu"  ;D

Luciana

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #30 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:22:52 »
Vím, že na chuti vína se podílí i kvasinky, ovšem pokud se nepletu, do vína se kvasinky nepřidávají, nechává se kvasit kvasinkama, které přirozeně žijí na víně. Chuť vína ovlivňuje spousta faktorů - od půdy, přes umístění na svahu až po druh sudu.

Ano, žijí na víně, ale ještě se tam přidávají další kvasinky, poznatek od vinařů....

Offline menagen

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 115
Re: na pesach
« Odpověď #31 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:26:51 »
Ano, žijí na víně, ale ještě se tam přidávají další kvasinky, poznatek od vinařů....

Pokud se do vína přidají další kvasinky tak asi nebude košer pro pesach  :-[

BTW jsou vinaři, kteří kromě kvasinek přidávají do vína i hrozny :o

magen

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #32 kdy: 18. Prosinec 2007, 22:56:17 »
Typickým príkladom takéhoto postupu je napríklad Tokajské víno.
Pri šesťputňovom Tokaji sa pridáva na 135 litrov zrejúceho Tokaja až 180 kg cibéb.
Samotný mok potom zreje niekoľko rokov v uzavretom drevenom súdku. Vo fľaškách ešte ďalších pár rokov.
Dnes je možné kúpiť v obchodoch šesťputňový Tokaj, ktorý pochádza ešte z čias socializmu. (I keď zrel už obvykle v kapitalizme  :) ).

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: na pesach
« Odpověď #33 kdy: 19. Prosinec 2007, 13:06:03 »
Jaký je na pesach problém s octem? :O
Teda, ne že bych měl něco proti citronům ;)

Proti citronum taky nic nemam. S octem ale je, nebo lepe receno muze byt ci byva jiny problem.
Ne vzdy jde o standardizovany 8% vodny roztok kyseliny octove ziskane beznym kvasenim a naslednym cistenim. Lidsky receno dost casto se stava ze nejde o cisty kvasny/lihovy ocet, ale ze jde o paskvil se zbytky kvasnych materialu. Pravdepodobnost, ze na neco podobneho narazis, se zvysuje poctem navstev v oddelenich ci prodejnach zdrave vyzivy. Dulezite ale je, ze pridavkem byvaji i kysele kvasene obilne produkty a pridavky, kde uz je problem s pesachem ocividny.
Koneckoncu, v pruvodcich na pesach vydavanych kazdorocne FZO o ZOP je pravidelne poznamka, ze ocet musi byt oznacen "kosher le'pesach" i tehdy, je-li koupen drive. Duvod neni uveden, ale ja bych v tom videl spojitost.

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: na pesach
« Odpověď #34 kdy: 19. Prosinec 2007, 14:19:01 »
To, že v octu může být kvas z obilnin na rozdíl od vína, a proto je zakázaný, dává logiku. A když už jsme u těch detailů. Jak je to například s whisky? Ta přeci také vzniká kvašením a následnou destilací z obilnin.
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Elazar

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #35 kdy: 19. Prosinec 2007, 14:57:12 »
Whisky není košer na Pesach. Jsou dva recepty, jak se může žid vyhnout znehodnocení své 12ti leté single malt whisky - vypije ji před Pesach nebo jí prodá po dobu Pesach nežidovi. Jediný alkohol poživatelný na Pesach je víno, nebo možná ještě něco jiného, na kterém je napsáno "košer le-pesach".

Offline Scooolie

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 2 205
  • Pohlaví: Mužské
    • Eretz.cz
Re: na pesach
« Odpověď #36 kdy: 19. Prosinec 2007, 15:54:59 »
Prodej čehokoliv na dobu Pesachu s tím, že kupující má povinnost to zase hned poté prodat zpět, je přesně to, čemu se říká "obcházení účelu zákona". Protože pokud něco někomu prodám a on má povinnost (ne možnost, ale povinnost) mi to zase prodat zpět, pak jaký je v tom rozdíl oproti třeba uložení do úschovy?

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: na pesach
« Odpověď #37 kdy: 19. Prosinec 2007, 16:08:42 »
Protoze kdyz je to v uschove, je to tvuj majetek ve tvem vlastnictvi. A co se pesachoveho prodeje tyce, pokud udelas smlouvu spatne, tak muzes o vse prijit.

Offline menagen

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 115
Re: na pesach
« Odpověď #38 kdy: 19. Prosinec 2007, 17:39:10 »
Prodej čehokoliv na dobu Pesachu s tím, že kupující má povinnost to zase hned poté prodat zpět, je přesně to, čemu se říká "obcházení účelu zákona". Protože pokud něco někomu prodám a on má povinnost (ne možnost, ale povinnost) mi to zase prodat zpět, pak jaký je v tom rozdíl oproti třeba uložení do úschovy?
Vtip je v tom, že on nemá povinnost ti to prodat zpět, ale pouze možnost. Nicméně cena bývá stanovena trochu nadhodnoceně, takže "kupující" tuto možnost rád využije. Nicméně sem tam se stane, že po pesachu přijde nežid, a místo klíčků od vrátnice ti předá pár milionů -- a seš bez pivovaru :-\

Offline menagen

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 115
Re: na pesach
« Odpověď #39 kdy: 19. Prosinec 2007, 18:02:13 »
Proti citronum taky nic nemam. S octem ale je, nebo lepe receno muze byt ci byva jiny problem.
Ne vzdy jde o standardizovany 8% vodny roztok kyseliny octove ziskane beznym kvasenim a naslednym cistenim. Lidsky receno dost casto se stava ze nejde o cisty kvasny/lihovy ocet, ale ze jde o paskvil se zbytky kvasnych materialu. Pravdepodobnost, ze na neco podobneho narazis, se zvysuje poctem navstev v oddelenich ci prodejnach zdrave vyzivy. Dulezite ale je, ze pridavkem byvaji i kysele kvasene obilne produkty a pridavky, kde uz je problem s pesachem ocividny.
Koneckoncu, v pruvodcich na pesach vydavanych kazdorocne FZO o ZOP je pravidelne poznamka, ze ocet musi byt oznacen "kosher le'pesach" i tehdy, je-li koupen drive. Duvod neni uveden, ale ja bych v tom videl spojitost.

No, to je jasný, že použitý ocet musí být košer -- v daném případě košer na pesach... Já z tvého srovnání s krvavou tlačenkou a kynutými knedlíky vyrozuměl, že máš něco proti octu jako takovému...

eleazar

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #40 kdy: 19. Prosinec 2007, 19:48:47 »
Nechci nikomu sahat do svědomí, ale prodávat chamec gójům, s tím, že si ho po skončení pesachu zase koupím zpátky mně přijde pokrytecké.  :'(
Otázkou je, proč bych já měl vůbec vlastnit něco jako 12 let starou whiskey :-[
A ocet se ve starověku (kdy se vyráběl z vína - tzv. orleánskou cestou) běžně na pesah jedl; anebo pil? :-\
« Poslední změna: 19. Prosinec 2007, 20:02:25 od eleazar »

Offline Samuel

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 460
  • Pohlaví: Mužské
Re: na pesach
« Odpověď #41 kdy: 19. Prosinec 2007, 20:03:38 »
...
Otázkou je, proč by měl "našicec" vůbec vlastnit něco jako 12 let starou whiskey :-[
...

Třeba proto, že i když sám pije nejraději víno, občas může přivítat i "nenašince" preferujícího "ohnivou vodu" :)
Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.

Luciana

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #42 kdy: 19. Prosinec 2007, 20:07:07 »
Samuel
Super názor..:-)), i když já osobně raději vínko, na tvrdý alkohol moc nejsem, nechutná mi a je mi po něm špatně....:-)))

Elazar

  • Host
Re: na pesach
« Odpověď #43 kdy: 19. Prosinec 2007, 22:17:13 »
Nechci nikomu sahat do svědomí, ale prodávat chamec gójům, s tím, že si ho po skončení pesachu zase koupím zpátky mně přijde pokrytecké.  :'(
Otázkou je, proč bych já měl vůbec vlastnit něco jako 12 let starou whiskey :-[
A ocet se ve starověku (kdy se vyráběl z vína - tzv. orleánskou cestou) běžně na pesah jedl; anebo pil? :-\


A proč bych nemohl?  :D

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: na pesach
« Odpověď #44 kdy: 11. Leden 2008, 00:05:10 »
Je zde problém v pojmu kvašení,zakázané je kvašené z pěti druhů obilovin a to seor kvásek vzniklý ze starého těsta i též i bez něj vykvašené tyto druhy obilovin, proto se nesmí například wisky,ježto z obilovin udělána jest, může se ocet a víno ikdyž procesemkvašení jsa prošli.

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re:na pesach
« Odpověď #45 kdy: 3. Červen 2016, 11:40:04 »
Co se týče kvašení je takto pojato tedy ohledně pesachového zákazu pouze 5 druhů obilovin.

Offline Dan

  • Plný člen
  • ***
  • Příspěvků: 134
Re: na pesach
« Odpověď #46 kdy: 6. Červen 2016, 16:11:27 »
Je zde problém v pojmu kvašení,zakázané je kvašené z pěti druhů obilovin a to seor kvásek vzniklý ze starého těsta i též i bez něj vykvašené tyto druhy obilovin, proto se nesmí například wisky,ježto z obilovin udělána jest, může se ocet a víno ikdyž procesemkvašení jsa prošli.
Co když je kořalka z rýže nebo kukuřice nebo prosa?

Offline Tamar

  • Nestor
  • *****
  • Příspěvků: 688
  • skype: mar.se22
Re:na pesach
« Odpověď #47 kdy: 3. Červenec 2016, 12:15:13 »
 ;)   ..  tak je to kitnijot..

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
TOPlist