Autor Téma: Halal recepty  (Přečteno 9134 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Luciana

  • Host
Halal recepty
« kdy: 18. Prosinec 2007, 19:38:14 »
Mám takový jeden dobrý recept. Většina lidí polévku z kapra nejí, připadá jim nechutná, ale mou si většinou přidávali. Ten recept mám od svého otce. Rybí hlavy, pochopitelně zbavené očí a skřelí se vaří dohromady s mrkví, celerem, petrželí a cibulí. Zelenina se vaří vcelku, pouze zbavená slupek. Po povaření se do vývaru přidá slepičí bujón, pepř, sůl, citron, šafrán a zelenina, která se rozmixuje na kašičku a obere se maso z rybích hlav, vše se dále vaří, jíška do polévky se připravuje z rajského protlaku, který se přidá do klasické jíšky z mouky osmažené na oleji. Tuto červenou jíšku pak přidáme do polévky a v závěrečných pěti minutách povaříme několik rozklepnutých a rozmixovaných vajec a jikry a mlíčí. A , ještě bych zapomněla, dochutit trochou cukru. Takto vzniklá rybí polévka je velmi hustá, červená a má sladkokyselou chuť. A nejlepší je druhý den, když se rozleží. Doufám, že v tom není zase něco závadného z hlediska košér stravování.
« Poslední změna: 22. Prosinec 2007, 17:31:49 od Vader »

Offline Tomsik

  • Starší člen
  • ****
  • Příspěvků: 407
  • Pohlaví: Mužské
    • KVH Sayeret Nahal Praha
Re: Halal recepty
« Odpověď #1 kdy: 18. Prosinec 2007, 20:41:53 »
To si zaslouzi jeden potlesk...
Miluji polevku z kapra, i kdyz dle jineho receptu, od maminky na Vanoce nejvetsi pochoutka  :)
« Poslední změna: 22. Prosinec 2007, 17:32:04 od Vader »

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Halal recepty
« Odpověď #2 kdy: 22. Prosinec 2007, 17:34:11 »
Luciano, dekuji mnohokrat. Jsem rozeny mlsoun a tenhle receptu urcite vyzkousim !  ;)
Az budes mit klid v dusicce, tesim se na dalsi halal recepty. Ted uz vis, ze prinejmensim ja a pan kolega Tomsik budeme stastni jako blechy  :D A ostatni urcite take nepohrdnou.

Elazar

  • Host
Re: Halal recepty
« Odpověď #3 kdy: 22. Prosinec 2007, 20:29:47 »
Uvítám veškeré recepty z arabské kuchyně, neb mám pocit, že ani arabové nemíchají maso a mléko dohromady nebo spíš že to není běžným zvykem) - a vepře také nejedí. A košer amso se už zkrátka nějak sežene. Takže nějakým receptem na dobrý kuskus, falafel či švarmu nic nezkazíte.

Offline Vader

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 624
  • Pohlaví: Mužské
Re: Halal recepty
« Odpověď #4 kdy: 22. Prosinec 2007, 23:07:44 »
Luciana nezavazne slibila, ze jakmile bude moci, pripravi pro vas dalsi recepty, zejmena z oblasti Iraku. Pratele, mame se na co tesit v tom nejlepsim slova smyslu.

Offline zoom

  • Administrátor
  • *****
  • Příspěvků: 1 129
  • Pohlaví: Ženské
Re: Halal recepty
« Odpověď #5 kdy: 30. Prosinec 2007, 11:15:13 »
Vyborne, ta polevka z kapra je OK mam jenom jednu malou poznamku - kdo to chce koser, nedavat do toho kureci bujon. Protoze ryba a maso se nemichaji. Ani se spolu nejedi ani se spolu nevari. Je to dano tim, ze ryba se muze i s mlekem (coz napriklad sefardi povazuji za zakazane) a tim by mohlo vzniknout omylem nechtene michani. Ale ja si mysli, ze i bez toho bujonu ta polevka je moc dobra, pripomina mi trochu madarskou Halasle, a s tou mam nejlepsi zkusenosti. Iracka kuchyne je velmi mnam, ovsem pracna.
« Poslední změna: 30. Prosinec 2007, 11:25:12 od zoom »

Offline Jicchak

  • Globální Moderátor
  • *****
  • Příspěvků: 349
Re: Halal recepty
« Odpověď #6 kdy: 11. Leden 2008, 00:19:30 »
V iráku jsou taky kapři? Pravda je že zde v Jisraelijsou alekdoví kdy  a jak sem byli přiveženi. Slyšeljsemtakovou zajímavost od rabi doktora Lewingeraokapru lyscovi. Jak je známo takkaždá košer rybamusímít ploutve a šupiny, námznámý kaprlysec mášupin poskrovnu§to nicméně stačí jakuvádí šulchon aruch jouredeokapitola 83 stačí šupina jedna§ a někteří uvádí že pakliže není na určitých místech musí být dvě. Ještějinépravidlo říká že vše co vyšlo z čistéhoječisté, bude li tedy kapr lysec zcela bez šupin jako je v některých oblastech tak jakopotomekkošer kaprůby mělbýt   zcelakošer,nicméně rabi Lewinger mi zdělil,že přesný původ tohoto kapra lysceje genetickou záhadou tudíž nejistota zákazuTory a nesmí se jíst, narozdílod klasického kapra lyscenašeho který jichvždy pár má.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 
TOPlist